Sayonara, Shinzo Abe: perustuslakiuudistus lipui lopulta Japanin pitkäaikaisimman pääministerin ulottumattomiin
Abe jättää kuitenkin taakseen ulko- ja turvallisuuspoliittisesti entistä vahvemman Japanin.
Abe jättää kuitenkin taakseen ulko- ja turvallisuuspoliittisesti entistä vahvemman Japanin.
Trumpin pyrkimys ratkaista Korean niemimaan kiista jäi yrityksen tasolle. Seuraavaksi onneaan pääsee kokeilemaan Joe Biden.
Koronaviruksen vaikutukset näkyvät Suomessakin, jossa ihmiskaupan uhrien hakeutuminen avun piiriin on vaikeutunut.
Kiinan rahoittaman junaradan taloudelliset hyödyt ovat jääneet pieniksi. Samalla hanke on johtanut useisiin korruptiosyytöksiin.
4. lokakuuta järjestettävän kansanäänestyksen jälkeen tiedetään, syntyykö maailmaan uusi itsenäinen valtio.
Rajakiista on vain yksi osa-alue kahden maan välisessä poliittisessa valtakilpailussa.
Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean investoinnit hiilivoimaan on osa geopoliittista ja taloudellista – mutta ilmaston kannalta lyhytnäköistä – kilpailua.
Koronaviruksen aiheuttamat ongelmat luovat säröjä Kiinan vallankasvulle.
Kolmas osa tarkastelee Aasian ja Tyynenmeren alueen väestökehityksen trendejä. Maanosassa asuu yli puolet maailman väestöstä, mutta sen väkiluku kasvaa enää hitaasti.
Modin hinduvaltiota ajava politiikka on vahvistanut hänen suosiotaan, mutta kansa janoaa edelleen uudistuksia.
Taiwaniin ja Etelä-Koreaan verrattuna Japani kulkee torjunnassa omia polkujaan.
Viiden vuoden takaisen MERS-epidemian ansiosta Etelä-Korea kykeni reagoimaan nopeasti koronaviruksen leviämiseen.
WHO:n ulkopuolelle jätetty Taiwan osasi valmistautua koronaviruksen leviämiseen jo heti epidemian alkuvaiheessa.
Ihmiskaupan torjuntaa Kaakkois-Aasiassa hankaloittaa valtioiden halu suojella tiukasti omaa suvereniteettiaan.
Sisällissodan haavat eivät tule paranemaan veljesten johtamassa maassa.
Kaipaatko uutta katsottavaa ja haluat samalla sivistää itseäsi? Kiinnostaako turkkilainen räppi, hakkereista kertova draamasarja tai kaipaatko Narcos-sarjan tilalle uutta katsottavaa? The Ulkopolitistin toimitussihteerit esittelevät parhaimmat viihdetärpit omalta seuranta-alueelta kansan iloksi!
Australian ennätyksellisen laaja-alaiset maastopalot ovat jo hiipuneet, mutta poliittinen keskustelu tulipaloista jatkuu kuumana.
Kommunistisen puolueen alaisuudessa toimiva järjestö pyrkii edistämään Kiinan ulkopoliittisia tavoitteita.
Maan nousu Global Gender Gap-indeksissä ei tarkoita, että naisten asema olisi merkittävästi parantunut.
Yllätyksiä ei liene luvassa Singaporen seuraavissa parlamenttivaaleissa, joissa valtapuolue PAP suorittaa sukupolvenvaihdoksen.
Modin hallitus priorisoi uskonnollista vastakkanasettelua sen sijaan, että etsisi ratkaisuja Intian todellisille ongelmille.
Japani ja Etelä-Korea kiistelevät jälleen historiasta, mutta taustalla on jo vuosia jatkunut suhteiden syöksykierre.
Kiinan pyrkimys saada Nicaragua vaihtamaan tunnustuksensa Taiwanista Kiinaan ei riittänyt varmistamaan kiistellyn kanavaprojektin valmistumista.
1MDB-rahastoon liittyviä sotkuja tullaan siivoamaan vielä pitkään, eikä pääministeri Mahathir Mohamedista välttämättä ole muuttamaan maan poliittista kulttuuria.
Kauppapolitiikka kiilaa ihmisoikeuskysymysten edelle Suomen Kiina-politiikassa.
Kiina on uhmannut Yhdysvaltoja investoimalla Iraniin. Lähi-idässä Kiina on pyrkinyt olemaan neutraali toimija, joka suojaa omia intressejään. Tulevaisuudessa puuttumattomuuspolitiikka ei välttämättä ole enää mahdollista.
Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan tuoksinassa tulleja ei suinkaan aseteta sattumanvaraisesti eri tuotteille, vaan toimet kohdistetaan tarkkaan harkitusti. Sillekin on syynsä, jos joitain tavararyhmiä jätetään toimien ulkopuolelle.
30 vuotta sitten Kiinan hallitus tukahdutti Tiananmenin aukiolle kokoontuneet mielenosoitukset. Tapahtuma on pyritty hävittämään historian lehdiltä, mutta uosipäivän aattona Tiananmenin aaveet palaavat piinaamaan puoluejohtoa.
Kiinan vaikutusvalta Afrikassa lisääntyy taloudellisten kytkösten tiivistyessä. Afrikka on Kiinan globaalien suurvaltahaaveiden koelaboratorio, jossa Kiina harjoittelee suurvalta-asemansa rooleja sekä vallankäytön mekanismeja
The Ulkopolitistin kirja-arviossa Mika Mäkeläisen uusi teos Kimlandia – Silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa.
Thaimaassa järjestettiin vaalit, joissa vuonna 2014 valtaan noussut sotilasjuntta yritti vakiinnuttaa valta-asemansa.
Japani vanhenee uhkaavaa vauhtia, mutta suhtautuu maahanmuuttoon jyrkästi. Se tarvitsee silti välttämättä ulkomaalaisia työntekijöitä ja hakee kompromissia maahanmuuttopolitiikassaan.
Tasan 60 vuotta sitten Tiibetin hegellinen johtaja Dalai-lama pakeni Intiaan ja Kiina otti Tiibetin rautaiseen komentoonsa.
Tiibetin pakolaishallituksen (Central Tibetan Administration) presidentin Lobsang Sangayn koko...
Kim Jong-unin ja Donald Trumpin toinen tapaaminen ei tuonut toivottuja tuloksia. Pettymyksestä huolimatta Korean niemimaalla vietetään tänään Japanin vastaisen itsenäisyysliikkeen 100-vuotispäivää.
Helmikuussa voimaan astunut EPA-sopimus poistaa EU:n ja Japanin väliset tullit lähes kokonaan. Japanin sopimuksesta saamat hyödyt eivät rajoitu pelkästään talouskasvun vauhdittamiseen.
Thaimaassa järjestetään maaliskuussa parlamenttivaalit, jotka uhkaavat muuttua jälleen demokratian irvikuvaksi.
Näkemykset Kiinasta ovat muuttuneet yhä synkemmiksi, mutta mustavalkoiset mielikuvat ovat harvoin hyvä asia.
Yhdistyneiden kansakuntien Puolassa järjestettävä ilmastokokous odottaa Kiinalta paljon. Onko Kiinasta kuitenkaan ilmastojohtajaksi?
Mahinda Rajapaksan valinta pääministeriksi sai Sri Lankassa vuosia kyteneen katkeruuden roihahtamaan poliittiseksi kriisiksi.
”Kiina siirtyi totalitaarisesta hallinnosta Maon kuoleman jälkeen lievempään versioon eli totalitarismia kevyempään autoritarismiin. Siitä on eri vaiheiden kautta kuljettu Xi Jinpingin aikaan”, sanoo Elina Sinkkonen.
Japanin ja Kiinan johtajat tapaisvat pitkästä aikaa Pekingissä. Lämmenneissä tunnelmissa allekirjoitettiin useita taloussopimuksia.
Etelä-Korean sisäpoliittisilla myrskyillä on ollut suuri merkitys Korean niemimaan rauhanprosessin edistymiselle.
The Ulkopolitistin haastattelussa Suomessa vieraillut Tiibetin pakolaishallituksen presidentti, Dalai-laman poliittinen seuraaja Lobsang Sangay.
Kiinan keinot vastata Yhdysvaltain asettamiin tuontitulleihin ovat käymässä vähiin ja ainoana vaihtoehtona saattaa olla taipua uudistuksiin.
Koreoiden johtajat tapasivat toisensa viime viikolla Pjongjangissa, mutta epävarmuuden ilmapiiri varjostaa edelleen maiden välisiä suhteita.
Japanin pääminsteri Shinzo Abe on pyrkinyt pitkällä valtakaudellaan tekemään Japanista turvallisuuspoliittisesti “normaalin” valtion.
Kiinan ylimpään johtoon on kohdistunut yllättävää epäluottamusta sekä valtapuolueen sisä- että ulkopuolelta.
Sähköautojen yleistyminen ei ole pelkkää teknologiaa tai ympäristönsuojelua. Kiinan suunnitelmat sähköautojen suhteen ovat niin massiivisia, että globaalit raaka-ainemarkkinat hengittävät tulevaisuudessa entistä enemmän Pekingin päätösten tahdissa.
Ulkopolitiikassaan aktiivisempi Kiina tarjoaa omaa ideologiaansa ihmiskunnan pelastamiseksi.
Malesiassa äänestettiin muutoksen puolesta, mutta turvallisesti. Malesiaa vuosina 1981–2003 johtanut Mahathir Mohamad tuli ja voitti, ja nyt maassa odotetaan asioiden muuttuvan.
Latinalainen Amerikka on ollut Yhdysvaltain geopoliittista etupiiriä jo 1800-luvulta lähtien, mutta nyt “takapihalle” on ilmaantunut uusi ja voimakas toimija: Kiina.
Monietnisen Malesian tulevissa parlamenttivaaleissa ei ole pulaa suhumuroinnista.
Japanin valtapuolue haluaisi muuttaa maan perustuslain ja sallia siten Japanin asevoimille laajemmat toimintavapaudet. Kansa suhtautuu hankkeeseen epäillen.
Yhdysvallat on pidemmän aikaa kokenut keskusjohtoisen Kiinan pelaavan kansainvälisessä kaupassa eri pelisäännöillä kuin muut valtiot. Samaan aikaan maailmantalouden voimakaksikon välinen kilpailu johtajuudesta tulevaisuuden teknologioiden, kuten tekoälyn ja viidennen sukupolven langattomien tiedonsiirtojärjestelmien (5G), kanssa on kiristynyt.
Kiinan kasvava kansainvälinen asema, Silkkitie-hanke ja Lähi-idän konfliktialueilta palaavat vierastaistelijat asettavat uudenlaisia haasteita maan terrorismin torjunnalle.
Pääsiäisenä karvahatuista ei vielä kannata luopua, sillä The Ulkopolist palaa jälleen lumen ja...
Kiina pyrkii innovatiivisten ja teknologisesti edistyneiden suurvaltojen etujoukkoon.
Kiina haluaa vaikuttaa voimakkaasti Arktisen alueen kehitykseen.
Mitä ihmettä pehmeällä vallankäytöllä oikein tarkoitetaan ja mitä ovat ne kulttuuriset piirteet, poliittiset arvot tai ulkopolitiikan käytännöt, joista Kiinan ns. soft power kumpuaa?
Kiinan kasvavaa raaka-aineiden kysyntää on pidetty pitkään merkittävänä uhkana koko maailman huoltovarmuudelle, mutta tulevaisuus saattaa olla valoisampi kuin usein kuvitellaan.
The Ulkopolitistin vuoden viimeisessä podcastissa ja julkaisussa summataan syksyn mielenkiintoisimmat ulkopoliittiset tapahtumat ja annetaan lukuvinkkejä joululomalle.
The Ulkopolitist arvioi uunituoreen Kiinan talouteen johdattelevan kirjan.
The Ulkopolitistin podcastissa haastateltavana Kiinaan erikoistunut toimittaja Eeva Eronen.
Kiinan taloudellinen vaikutusvalta Euroopassa kasvaa yhdessä poliittisen vaikutusvallan kanssa.
Vuosien hiljaiselon jälkeen kansainvälinen terrorismi uhkaa nostaa päätään Kaakkois-Aasiassa.
Kiinan kommunistisen puolueen suurkokous ei tarjoillut suuria yllätyksiä.
Kiinan kommunistisen puolueen kokous valitsee maalle uuden johdon seuraavaksi viideksi vuodeksi.
Pakolaisia on nähty Kaakkois-Aasiassa jo vuosikymmeniä. Tästä huolimatta alueen valtioiden...
Uuden-Seelannin vaaleissa valta ei vaihtunut, mutta vasemmisto nousi yllätysvoittoon.
Rohinga-väestön etninen puhdistus on aiheuttanut massiivisen pakolaisliikehdinnän Myanmarissa.
Ulkopolitistin Kiina-podcastissa keskustellaan Suomen Kiinan suurlähettilään Antti Kuosmasen kanssa Kiinan vaikutusvallan kasvusta.
Donald Trumpin eristäytyvä ulkopolitiikka antaa Kiinalle tilaa osoittaa johtajuuttaan.
Punakhmerien toteuttama kansanmurha jätti jälkensa Kambodžaan ja maan yhteiskuntaan.
Kiinalla on monimutkainen suhde kiukuttelevaan diktatuurinaapuriinsa.
Australia tasapainoilee ulkopolitiikassaan Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.
Xi Jinpingin vierailu Helsinkiin toi Suomen hetkeksi maailmanpolitiikan keskiöön.
Valkoisen talon kansallisen kauppaneuvoston johtajan Peter Navarron maalailemat Kiina-uhkakuvat eivät lupaa hyvää kahden maailman suurimman talouden välisille suhteille.
Kiinan ja Taiwanin väliset jännitteet ovat yksi palanen Etelä-Kiinan merellä käynnissä olevassa pelissä, jossa Kiina koettelee naapuriensa sietokykyjen rajoja pyrkiessään kasvattamaan vaikutuspiiriään.
Kiinan kansankongressi on demokratian näyteikkuna.
Intian suhtautuminen YK:n turvallisuusneuvoston pysyvään jäsenyyteen hämmentää.
Kiinan historiapolitiikalla on sisä- ja ulkopoliittiset tarkoitusperät, kirjoittaa Olli Suominen.
Onko Kiinan vuosi sitten perustama investointipankki maan toivoma käyntikortti kansainväliseen arvostukseen?
Neuvostoliiton hajoamisesta tulee 25 vuotta 25.12.2016. The Ulkopolitist julkaisee kolmiosaisen...
Kiinan presidenttinä vuonna 2013 aloittaneen Xi Jinpingin on sanottu olevan jopa koko planeetan...
Yhdysvaltain presidenttinä aloittavan Donald Trumpin ulkopoliittinen retoriikka on herättänyt...
Yhdysvaltain presidenttinä aloittavan Donald Trumpin ulkopoliittinen retoriikka on herättänyt...
Kuolleita: yli 3000. Kesäkuun lopulla virassaan aloittanut Filippiinien presidentti Rodrigo...
Thaimaan rakastetun kuninkaan kuolema jättää jälkeensä valtatyhjiön poliittisesti jakautuneessa,...
Kiinan on sanottu alkaneen kurottautua entistä aktiivisemmin maailmaan nykyisen presidentti Xi...
Kiinan on sanottu alkaneen kurottautua entistä aktiivisemmin maailmaan nykyisen presidentti Xi...
Veera Honkanen on toimittaja ja maailmanpolitiikan tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistossa....
Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif, Afganistanin presidentti Ashraf Ghani, ja Intian...
Kiinan on sanottu alkaneen kurottautua entistä aktiivisemmin maailmaan nykyisen presidentti Xi...
Joulukuun alussa Johannesburgissa käteltiin ja aiheutettiin liikenneruuhkia. Meneillään oli Kiinan...
Joku saattaisi jopa tulkita, ettei mediaseksikäs kirjainlyhenne ole uskottava pohja...
Vuodesta 1962 hallinnut sotilasdiktatuuri on kukistettu ja Myanmar on saanut ensimmäistä kertaa...
Kiinan on sanottu alkaneen kurottautua entistä aktiivisemmin maailmaan nykyisen presidentti Xi Jinpingin valtakaudella (2012-). Viisiosainen Katsauksia kansantasavaltaan -artikkelisarja tarkastelee Xin Kiinan ulkopolitiikan eri...
Indonesiasta on tullut siellä riehuvien turvesoiden ja metsien palojen johdosta vuoden pahin...
Veera Honkanen on toimittaja ja maailmanpolitiikan tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistossa....
Kiinan on sanottu alkaneen kurottautua entistä aktiivisemmin maailmaan nykyisen presidentti Xi Jinpingin valtakaudella (2012-). Tänään alkava viisiosainen Katsauksia kansantasavaltaan -artikkelisarja tarkastelee Xin Kiinan...
Intian pääministeri Narendra Modi vieraili jo toista kertaa reilun vuoden kestäneen...
Elokuussa uiguuri- tai turkkilaistaustaisen Adem Karadagin epäillään räjäyttäneen pommin Bangkokin...
Kuten monet tarinat Balkanilla, tämäkin alkaa yöjunasta. Kahdeksan tunnin matka hien ja halvan...
Matti Puranen on juuri valmistunut maisteriksi valtio-opista (YTM) ja yleisestä historiasta (FM) Jyväskylän yliopistosta. Hän on erikoistunut opiskeluissaan Aasian ja erityisesti Kiinan asioihin. Islamilaisen valtion esiinmarssi...
Viime kuun lopulla Kiina teki rohkean, jopa röyhkeän siirron Itä-Kiinan meren merialuekiistassa. Se julisti yksipuolisesti Itä-Kiinan merelle ilmapuolustusalueen, joka ulottuu jopa 300 meripeninkulmaa (noin 500 kilometriä)...
Viime viikolla Kiinan urbanisaatio nousi jälleen otsikoihin, kun saasteet Harbinin kaupungissa nousivat ennennäkemättömälle tasolle. Urbanisaatio eli kaupungistuminen on totta kai maailmanlaajuisesti merkittävä trendi:...
Vielä muutama vuosi sitten Vietnamista povattiin seuraavaa ‘Aasian tiikeriä’ vahvan...
Mikä yhdistää Ukrainaa, Taiwania, Irakia, Venäjää ja hieman mutkan kautta Suomea? Kaikki nämä maat kohtaavat yhteisen uhkan: suomettumisen vaaran. Suomettuminen – finlandization – oli yksi kylmän sodan loppupuoliskon...
Imperiumit ovat siirtyneet jo ajat sitten historian roskakoriin. Kylmän sodan aikakauden tärkein tarina ei ollut maailman jakautuminen kahteen, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton johtamaan leiriin, vaan siirtomaiden itsenäistyminen...
Intia on kerännyt runsaasti näkyvyyttä mediassa viime kuukausien aikana ja useimmiten erittäin negatiivisessa valossa. Talouskasvu ei ole lähtenyt käyntiin odotetulla tavalla talousuudistuksista huolimatta. Karmea nuoren naisen...
Maailmanlaajuisesti, ja itä-Aasian kannalta erityisesti, vuoden 2012 loppu ja 2013 alku tulevat...
Arkkipiispa Desmond Tutu kieltäytyi hiljattain jakamasta konferenssilavaa Britannian entisen...
Artikkeli on ensimmäinen osa Japanin ilmastopolitiikkaa käsittelevästä sarjasta. Joitakuita...
Ensikuulolta kirja joka kostuu kahden virkamiehen – olkoonkin kahden hyvin ansioituneen...
Viime viikkoina Toyotalla ajaminen ja sushi-ravintolassa syöminen ei ole ollut Kiinassa in....
Matti Pesu on kansainvälisen politiikan opiskelija Tampereen yliopistossa. Matti kirjoittaa samaan...
“Lähde elämäsi saaristoristeilylle!”, they said…”Nauti auringosta ja...
Pitkään vaikutti siltä, että Kiinan nousu maailmanpolitiikan areenalle tapahtuisi rauhanomaisesti....
Useat medialähteet uutisoivat näyttävästi viime viikolla poliittisesta kriisistä Kiinan...
Äskettäisessä blogikirjoituksessaan Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Markus Ylimaa pohti Naton...
Suuri poliittisten yllätysten ja myllerrysten vuosi 2011 loppui dramaattisesti Kim Jong...