Ugandan vaaleissa Bobi Wine ja nuori äänestäjäkunta vaativat muutosta – 35 vuotta vallassa roikkunut Museveni vastasi väkivalloin
Vaikka istuva presidentti julistettiin vaalien voittajaksi, on Ugandan politiikka silti murroksessa.
Vaikka istuva presidentti julistettiin vaalien voittajaksi, on Ugandan politiikka silti murroksessa.
Koronavirus on vaikeuttanut palestiinalaisten arkea entisestään. Vaika virus on levinnyt niin Israelissa kuin palestiinalaisalueillakin, Israel on käyttänyt resurssejaan Länsirannan miehityksen edistämiseen. Myös palestiinalaisalueiden terveydenhuoltoa on estetty pandemian aikana.
Marokko kuuluu Pohjois-Afrikan edistyksellisimpiin valtioihin yhteiskunnan tasapainoisuuden ja ihmisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta. Ihmisoikeuskentällä on silti tabuja, joita paikalliset ihmisoikeusjärjestöt eivät uskalla kyseenalaistaa.
Koronaviruspandemia on antanut islamistisille äärijärjestöille tilaisuuden vahvistaa asemiaan, muodostaa uusia verkostoja ja lisätä rekrytointia Syyriassa ja Irakissa.
Sudan on nähnyt paljon muutoksia vuoden 2018 joulukuun jälkeen, mutta yksi mies seisoo aidon ja pysyvän demokratisoitumisen esteenä.
Kiinan rahoittaman junaradan taloudelliset hyödyt ovat jääneet pieniksi. Samalla hanke on johtanut useisiin korruptiosyytöksiin.
Feministinen liikehdintä on viime vuosien naisten marssien ja #Metoon vuoksi vahvistunut ympäri maailmaa. Egyptissä ja Turkissa naisten asia nousi vahvasti esille viime kesänä, kun molemmissa maissa tapahtui kuohuttavia rikoksia naisia vastaan. Molemmissa maissa naisten oikeudet ovat kaventuneet itsevaltaisten hallintojen alla. Naisliikkeet ovat silti raivanneet itselleen tilaa ahtaiden raamien sisällä.
Sierra Leonen pääkaupunki Freetownin pormestari Yvonne Aki-Sawyerrilla on kunnianhimoisia tavoitteita kaupungin kehittämiseksi.
Ranskankielisen Afrikan talousmahti Norsunluurannikko valmistautuu 31. lokakuuta pidettäviin presidentinvaaleihin ristiriitaisin tuntein. Pinnan alla kuohuu sisällissodan perintö.
Zimbabwelaisten tyytymättömyys kasvaa maassa, jonka inflaatio on syöksynyt 800 prosenttiin, palkat romahtaneet kymmenekseen aiemmasta ja sananvapaustilanne huonontunut entisestään.
Ugandassa sovittelijat pyrkivät luomaan rauhaa tuomalla konfliktien osapuolet yhteen.
Ranska on ottanut aktiivisen roolin Libanonissa Beirutin tuhoisan satamaräjähdyksen jälkeen. Presidentti Emmanuel Macron on tuonut toivoa kansalle, kun kiukku maan omaa poliittista eliittiä kohtaan on yltynyt. Kävellessään kansalaisten parissa vierailullaan Libanonissa Macron lupasi, että hän on tavallisen kansalaisten puolella. Samalla Macronin koettiin tekevän yhteistyötä korruptoituneen johdon kanssa, tukevan nykyistä sektariaanista järjestelmää ja näin ollen pettävän libanonilaisille antamansa lupauksen.
Saana-Maria Jokisen Ääniä sodasta -tietokirja muistuttaa lukijoita siitä, kuinka Syyrian rauhanomaisen kansannousun raaka tukahduttaminen johti yhteen viime vuosikymmenien julmimmista sodista.
Olli Nurmen Ruutitynnyrin vartijat tarjoaa kiinnostavan ja omakohtaisen selonteon rauhanturvapalveluksesta Libanonissa viime vuosikymmenen alkupuolella. Kirjoittajan omien kokemusten lisäksi huomionarvoista kirjassa on lyhyt selonteko naapurimaa Syyriassa toimineesta lyhytikäisestä UNSMIS-operaatiosta.
Länsi-Sahara on ollut Marokon ja alkuperäiskansa sahraweja edustavan Polisario Frontin välisen konfliktin aihe – kumpikin osapuoli pitää aluetta omanaan historiallisiin syihin vedoten.
Äärijärjestö Isis houkutteli riveihinsä myös joukon lääkäreitä propagandalla, jossa järjestö esitettiin ihmisläheisenä ja pehmeänä. Vaikka kalifaatti saikin riveihinsä mukaansa myös lääkäreitä, Isisin aikakausi tuhosi terveydenhuollon sen valtaamilla alueilla.
Afrikka on kasvava globaali toimija, jonka valtiot eivät tyydy enää olemaan kehitysyhteistyön ehdollistamisen kohde.
Saharan eteläpuolisen Afrikan väestön on arvioitu kasvavan yli miljardilla seuraavan 30 vuoden aikana.
Iran on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun valtio pyrkii salaamaan ja kieltämään SARS-CoV-2
viruksen kaltaisen patogeenin olemassaolon. Kansa maksaa hengellään kovan hinnan hallinnon salailevasta politiikasta ja hitaasta reagoinnista virukseen. Lasku on kuitenkin tulossa myös maan ylimmälle johdolle, joka käy sisäistä valtataistelua.
Vaikka marttyyriudella on Iranissa ja šiialaisuudessa pitkät juuret, on maan hallinnolla yhä enemmän vaikeuksia vakuuttaa kansalaisiaan sen relevanssista nykypäivän koettelemuksille. Yhdysvallat on toiminut asetelmassa syntipukkina, jonka lonkerot ovat ulottuneet Suleimanin surmasta covid-19:ään biologisena aseena. Samaan aikaan, vaikka marttyyrit ovat edelleen Iranissa ja šiialaisuudessa tärkeässä roolissa, on marttyyriuden merkitys iranilaisten keskuudessa vähentynyt
The Ulkopolitistin koronaviruskatsaus kurkistaa viidelle mantereelle ja kertoo, millaisiin toimiin covid-19:n hillitsemiseksi on eri puolilla maailmaa ryhdytty. Katsaus raottaa myös ikkunan pandemian synnyttämiin ilmiöihin Lähi-idästä Pohjois-Amerikkaan.
Egyptin poliittiset ongelmat ovat laajassa tiedossa, mutta asiantuntijat ovat myös huolissaan laajemmasta ilmiöstä: sosiaalisesta ja kulttuurisesta rappiosta, jonka juuret ovat jo vuosikymmenten takana. Näköalattomuus vaikuttaa etenkin maan nuoriin. Opiskelun sijaan useat korkeasti koulutetut nuoret ryhtyvät taiteilijoiksi, DJ:iksi ja meikkitaiteilijoiksi päämääränään vain nopea raha ja valtion toimijoiden välttely.
Israelin lähes vuoden ajan jatkunut parlamentaarinen umpikuja on lopultakin päättymässä koko maan poliittisen järjestelmän kyseenalaistaneiden käänteiden jälkeen. Voittaja on näillä näkymin jälleen kerran poliittisen selviytymisen mestari Benjamin Netanjahu.
Hallituksen, armeijan, jihadistiryhmien ja paikallisen väestön välisten jännitteiden kiristyminen ja väkivaltaisuuksien kiihtyminen ovat jättäneet Burkina Fason median ristituleen.
Iran osoittaa jälleen kykynsä yllättäviltä tuntuviin ratkaisuihin, ja siitä voi hyvinkin tulla seuraava maa, joka laillistaa kannabiksen. Maa on vallankumouksensa alkuvuosien jälkeen omaksunut varsin sekulaarin lähestymistavan huumeidenkäyttöön, mikä ei olisi mahdollista ilman uskonnollisten johtajien hyväksyntää.
Kaipaatko uutta katsottavaa ja haluat samalla sivistää itseäsi? Kiinnostaako turkkilainen räppi, hakkereista kertova draamasarja tai kaipaatko Narcos-sarjan tilalle uutta katsottavaa? The Ulkopolitistin toimitussihteerit esittelevät parhaimmat viihdetärpit omalta seuranta-alueelta kansan iloksi!
Sadat tuhannet libanonilaiset ympäri maata osallistuvat edelleen mielenosoituksiin, jotka kaatoivat pääministeri Saad Haririn hallituksen. Järjestelmä, jota on vuosikymmenet määrittänyt eliitin lehmänkaupat ja kaverikapitalismi, ei tule muuttumaan vain vaihtamalla korruptioskandaaleissa marinoituneet poliitikot uusiin.
Arabikevät alkoi Tunisiasta vuonna 2010, kun vihanneskauppias Mohamed Bouazizi sytytti itsensä tuleen. Yhteiskunnallinen kuohunta levisi lopulta koko Lähi-itään. Mihin Tunisia on matkalla nyt, vajaat kymmenen vuotta myöhemmin?
Malin, Nigerin ja Ranskan armeijat ovat kokeneet viime kuukausina historiallisen raskaita tappioita jihadismin vastaisessa taistelussa Sahelissa.
Omania pitkään hallinnut sulttaani Qaboos bin Said kuoli tammikuun alussa. Hänen johdollaan Oman onnistui pysyttelemään neutraalina Lähi-idän valtataisteluissa. Uusi sulttaani haluaa jatkaa edeltäjänsä linjoilla ulkopolitiikassa. Tämä tulee kuitenkin väkisin koetukselle seuraavien kuukausien aikana, sillä alueen tilanne on viimeisen puolen vuoden aikana eskaloitunut entisestään.
Turkki hakee lisää strategista ja taloudellista valtaa Afrikassa, asettuen mantereella osaksi vastakkain Persianlahden maiden kanssa. Viime kevääseen mennessä Turkin presidentti oli vieraillut 26 Afrikan maassa, mikä on enemmän kuin kukaan muu ei-afrikkalainen johtaja.
Afrikan vapaakauppasopimuksen toimeenpano on mutkikasta, koska kansalliset ja alueelliset intressit menevät usein koko mannerta koskevan politiikan edelle.
Pieni Oman pyrkii pysymään puolueettomana Lähi-idän valtataisteluisssa, mutta maan puolueettomuutta testataan jatkuvasti. Yhdysvallat on toivonut maasta liittolaista Irania vastaan.
Vain harvalla Eritreassa asuvalla on pääsy verkkoon, ja sen käyttöä valvoo tiukasti valtio.
Modernisaatio on muuttanut beduiininaisten perinteistä elämää. Teknologia ja turismi ovat tuoneet heille mahdollisuuksia sisäistää globaaleja käsityksiä naiseudesta. Samalla ei voida olettaa, että kaikki nuoret beduiininaiset haluavat omaksua länsimaisia arvoja ja ideaaleja. Beduiininaisille valinnanvapaus tarkoittaa mahdollisuutta valita myös yksinkertaisen, vaatimattoman beduiinielämän, mikäli he kokevat sen itselleen tärkeäksi.
Iranissa tehdään maailman toiseksi eniten sukupuolenkorjausleikkauksia, samalla kun homoseksuaaliset käytännöt on kriminalisoitu. Transsukupuolisuuden tunnistaminen ja ylipäätään leikkausten salliminen ovat johtaneet erikoiseen tilanteeseen, jossa pyrkimykset suojella heteronormia on tarjonnut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille uudenlaisen liikkumatilan.
Kiina on uhmannut Yhdysvaltoja investoimalla Iraniin. Lähi-idässä Kiina on pyrkinyt olemaan neutraali toimija, joka suojaa omia intressejään. Tulevaisuudessa puuttumattomuuspolitiikka ei välttämättä ole enää mahdollista.
Moni paikallinen on varma siitä, että Kongon hallitukselle ebola on ennen kaikkea poliittinen työkalu.
Uusien vaalien tulos ei välttämättä ratkaise maan poliittista pattitilannetta, mutta korruptiosyytöksiä vastaan kamppailevan pääministeri Benjamin Netanjahun asema uhkaa muuttua entistäkin tukalammaksi.
Yksi Afrikan vanhimmista aseellisista ryhmistä on viime aikoina saanut aikaisempaa suurempaa huomiota – eikä vähiten sen väitettyjen ISIS-yhteyksien vuoksi.
Ekrem İmamoğlun voitto antaa toivoa Turkin demokratiasta, mutta pystyykö hän täyttämään kaikki häneen kohdistuvat odotukset?
Viime viikkojen aikana kiperä kysymys Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien palauttamisesta on herättynyt vahvoja tunteita. The Ulkopolitist paneutuu aiheeseen ja pohtii, onko Suomi velvollinen tuomaan heidät takaisin. Jos kyllä, niin miten?
Vaikka sunnien ja shiiojen väliset jännitteet Irakissa ovat lieventyneet, on shiiojen sisäinen vastakkainasettelu nationalistisen Muqtada al-Sadrin ja Iraniin positiivisesti suhtautuvien aseellisten ryhmien välillä jyrkkä. Yli vuosi parlamenttivaalien jälkeen hallitusta ei ole edelleenkään saatu kasaan eikä vaalilupauksia olla toteutettu.
Suomesta käsin toimiva separatisti kertoo The Ulkopolitistille oman näkemyksensä Kamerunin tilanteesta.
Israel isännöi tällä viikolla Euroopan suurinta musiikkitapahtumaa ja nauttii satojen miljoonien tv-katsojien huomiosta. Kiivas keskustelu tämänvuotisten euroviisujärjestelyjen ympärillä on jälleen uusi luku koko Israelin poliittisten konfliktien värittämässä euroviisuhistoriassa.
Kirjoittaja Yasmeen Al-Eryani on valmistunut Helsingin yliopistolta politiikan tutkimuksen...
Neljän valtakauden jälkeen kansa valtasi kadut, ja lopulta Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika luopui tehtävistään ennen kautensa päättymistä. Monelle uutinen tuli yllätyksenä. Vauhti, jolla poliittiset muutokset ovat Algeriassa edenneet, on ollut ennakoitua kovempi.
Israelin maaliskuun vaalien jälkeen on selvää, että Netanjahu jatkaa maan johdossa, ja mahdollisuudet konfliktin ratkaisuun näyttävät yhä ohuemmilta. Israelin valmistautuessa uuteen hallitukseen on jälleen aika kysyä, onko rauhaa etsivillä tahoilla syytä toivoon?
Libanonin sektarianismiin pohjautuva poliittinen järjestelmä säilyy vaaliuudistuksesta huolimatta.
Yhdysvaltojen kurdisuhteet ovat kautta historian perustuneet opportunismiin ja instrumentalismiin. Kurdien itsenäistymis- ja itsehallintopyrkimyksiä on tuettu silloin, kun ne ovat edistäneet Yhdysvalloille tärkeitä geopoliittisia intressejä Levantissa, ja vastustettu silloin, kun ne ovat uhanneet Yhdysvaltain liittolaisten suvereniteettia ja integriteettiä.
Jo vuosikymmenen ajan yhtäjaksoisesti vallassa olleen pääministeri Netanjahun mandaattia uhkaavat sekä poliisin rikostutkinta että uusi keskustapuolue. Haasteista huolimatta Netanjahun poliittinen asema on edelleen melko vahva.
Tänään tulee kuluneeksi 25 vuotta Ruandan kansanmurhan virallisesta alkamispäivästä.
Bahmanin ja Jäntin kirja on tarkoitettu johdatukseksi Syyrian sodan problematiikkaan, ja se on rakentunut useita eri aiheita käsittelevien tutkimushankkeiden lopputuloksena. Tämä on kirjan vahvuus ja heikkous.
Turkin oppositio sai vaaleissa yllätystuloksen, mutta valtapuolue AKP tuskin luopuu asemastaan tuosta vain.
Ulkopuolisen silmin armeijan suosiota Egyptissä voi olla vaikea käsittää. Vaikka armeija on vahvasti sidoksissa korruptunoituneeseen valtaeliittiin, se on mielipidemittauksissa nauttinut jo pitkään kansan suurta arvostusta
Vieraskynän kirjoittaja Kari Vitikainen analysoi vuonna 2017 hyväksytyssä väitöskirjassaan...
Sarjan viimeinen osa käsittelee Sahelin turvallisuustilannetta, jota leimaavat jihadismi, sotilaalliset vastatoimet ja Ranskan keskeinen rooli.
Sarjan toinen osa käsittelee Sahelin taloutta painopisteinään maatalous, ilmastonmuutos, luonnonvarat ja huumekauppa.
Kolmiosaisessa sarjassa tarkastellaan Sahelin aluetta sen muuttoliikkeiden, talouden ja turvallisuuden näkökulmista.
Yksi aikamme suurimmista humanitaarisista kriiseistä on jäänyt hyvin vähälle huomiolle, miksi?
Nigeria siirsi viime viikolle kaavailtuja vaaleja vain tunteja ennen äänestyksen alkamista, minkä vuoksi moni nigerialainen joutuu jättämään äänestämisen väliin.
Etelä-Afrikassa yli kymmenen vuotta kestänyt konflikti kaivoshankkeen ympärillä osoittaa, että maaoikeuksiaan puolustavat paikalliset voivat myös voittaa kiistoja.
On todennäköistä, että väistyvä presidentti Joseph Kabila on tehnyt vaalien voittajan kanssa sopimuksen ja pyrkii näin säilyttämään paikkansa merkittävänä taustavaikuttajana.
Yhteinen päämäärä luoda kaaosta vaalien alla saattaa yhdistää jakautuneen Boko Haramin.
Jemenin sodan tuottama humanitaarinen kriisi ja osapuolten tekemät ihmisoikeusrikkomukset eivät moneen vuoteen hetkauttaneet Saudi-Arabian liittolaisia. Nyt tilanne on kuitenkin muutoksessa.
Yli 40 miljoonaa kongolaista äänestää jouluaatonaattona Kongon demokraattisen tasavallan tulevaisuudesta, kun maa valitsee väistyvälle presidentille Joseph Kabilalle seuraajan.
Vuosikymmeniä jatkuneet talousongelmat ovat vain kärjistyneet Mugaben syrjäyttämisen jälkeen.
Investoinnit ovat nousseet kehitysyhteistyön keskiöön niin maailmalla kuin Suomessa. ”Afrikan valloittajat: Yrittäjiä mahdollisuuksien mantereella” tarjoaa katsauksen Afrikan nouseviin markkinoihin suomalaisten yrittäjien näkökulmasta.
Suurin osa maailman pakolaisista elää köyhissä ja keskitulon maissa. Samaan aikaan kehitysapu köyhiin maihin on laskenut.
Reilut puoli vuotta vallassa ollut pääministeri Abiy Ahmed on tehnyt merkittäviä muutoksia Etiopiassa, mutta väkivaltaisuuksia hän ei ole saanut taltutettua.
Poliittinen islam on epäonnistunut useimmissa arabimaissa. Tunisian Ennahda-puolue on...
Iranin kiistelty ydinohjelma on Yhdysvaltojen ja Israelin hampaissa. Iran ei kuitenkaan ole helppo kaadettava, sillä maa on alueellinen suurvalta, joka pitää vastustajansa loitolla Lähi-idän kriisien avulla.
Qatarin kriisi on jatkunut kohta 500 päivää, ja loppua ei ole näkyvissä. Saudijohtoisen koalition uhkavaatimukset eivät ole tuottaneet tulosta, sillä Qatarilla ei ole poliittista eikä taloudellista pakkoa perääntyä.
Jos kuningaskunnan eliitti ei suostu hillittyihin taloudellisiin tai poliittisiin uudistuksiin, jotka parantaisivat tavallisten jordanialaisten arkea, kansa noussee jälleen osoittamaan mieltään ennemmin tai myöhemmin.
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Syyria-asiantuntija Mikko Patokallio ja Syyria-aiheista tietokirjaa valmisteleva Saana-Maria Jokinen vastaavat kolmeen kysymykseen Idlibistä, joka on nyt Syyrian sodan ja valtataisteluiden keskiössä.
Mosulin asukkaat ovat avainasemassa maan jälleenrakentamisessa. Osa heistä on tukenut Isisiä, osa on vastustanut tai kapinoinut sitä vastaan. Nyt kaikkien on pystyttävä elämään rinta rinnan.
Egyptin kasvava alueellinen dominointi petaa arvaamattomat olosuhteet Libyan tulevaisuudelle. Egyptin libyalaiset voivat joutua jälleen pelinappuloiksi.
EU ja Afrikka etsivät uusia tapoja toimia yhdessä. Samalla Euroopan ja Afrikan päällä leijailee edelleen kolonialismin aave. Kolonialismi ei loppunut, se jatkuu edelleen mielissä ja toimintatavoissa.
Jordanian on sovellettava tiukkoja lainaehtoja ja samalla rauhoitettava suuttuneet kansalaiset. Hallinnolla on edessä tiukkoja neuvotteluja, jolla maa pidetään pystyssä – ainakin hetken aikaa.
Se, kuinka paljon ilmasto muuttuu ja minkälaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia tällä on, riippuu paljon kansainvälisen yhteisön ja Afrikan valtioiden toimista.
Israel tunnetaan pinkkipesusta ja digitaalisesta diplomatiasta. Euroviisut ovat maalle keino näyttää markkinointi-, brändäys- ja soft power -taitonsa keskellä kiistanalaista politiikkaa.
Humanitaarisen avustustyön tekijöihin kohdistuu väkivaltaa yhä useammin ja se on entistä näkyvämpää.
Vaalien tulos ja erityisesti alhainen äänestysprosentti kielii äänestäjäkunnasta, joka ei ole tyytyväinen Saddam Husseinin ja Baath-puolueen jälkeiseen poliittiseen kenttään.
Kalevan kirja on hyvä perusteos jihadismin historiasta. Laajempi keskustelunavaus islaminuskosta nimenomaan terrorismia käsittelevässä kirjassa on kuitenkin haastavaa.
Miten ilmastonmuutos ja äärimmäiset sääilmiöt vaikuttavat konfliktien syntyyn Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa?
Etnis-uskonnollisia sävyjä saanut konflikti on ajautunut koston kierteeseen, josta ulospääsyä ei ole näkyvissä.
Tunisian paikallisvaalit voivat olla lähtölaukaus uuden sukupolven päättäjille, sillä ehdokkaissa on erityisen paljon naisia ja nuoria.
Syyrian sodassa Iranin ja Israelin välinen yhteenotto näyttää entistä todennäköisemmältä.
Terrorisminvastainen lainsäädäntö paitsi vaikeuttaa humanitaarisen avun perille saamista, myös kasvattaa avun hallintokuluja ja hankaloittaa avustusjärjestöjen välistä koordinaatiota.
Väkivalta Keski-Afrikan tasavallassa on jatkunut jo vuosia, eivätkä lukuisat rauhansopimukset ole saaneet sitä loppumaan.
Somalian aluevedet tunnetaan merirosvouksen keskiönä Afrikassa, mutta viime vuosina ilmiön painopiste on siirtynyt idästä mantereen länsirannikon mutkaan.
Monille Saudi Aramcon listautuminen tarjoaa eräänlaisen happotestin sille, kuinka paljon sijoittajien maailmassa uskotaan öljyn tulevaisuuteen uusiutuvaan energiaan verrattuna.
Saudi-Arabian öljy-yhtiön Aramcon tulevasta pörssilistautumisesta puhuvat nyt kaikki, niin myös The Ulkopolitist.
Suomen Nato-keskustelu kärsii siitä, että siitä puuttuu astetta globaalimpi, tulevaisuuteen katsova ja Lähi-itää peilaava näkökulma.
Libyan ja Syyrian opposition naisliikkeitä yhdistää se, että molemmat haastavat ulkovaltojen vetämien korkean tason neuvottelujen toimintamallit.
Pelkkä presidentin vaihtaminen ei kuitenkaan riitä yhdistämään jakautunutta Etelä-Afrikkaa ja sen suurinta puoluetta.
Kurdialueiden poliittisten toimijoiden olisi kyettävä päästämään irti poliittisista kaunoistaan, jotta koko itsemääräämishaaveille ei kävisi kuten Irakin Kurdistanille.
The Ulkopolitistin vuoden viimeisessä podcastissa ja julkaisussa summataan syksyn mielenkiintoisimmat ulkopoliittiset tapahtumat ja annetaan lukuvinkkejä joululomalle.
Angolassa, Gambiassa ja Zimbabwessa on nyt tilaisuus demokraattiseen ja taloudelliseen muutokseen.
Surmansa saanut Ali Abdullah Saleh ei ollut rauhantekijä, mutta hänen poistumisensa vaikeuttaa tietä ulos sodasta.
Presidentti Emmanuel Macron on yliarvioinut mahdollisuutensa uudistaa Ranskan monimutkaista ja vaikeaan Afrikka-suhdetta.
Etelä-Afrikan hallituspuolue ANC on historiansa pahimmassa kriisissä ja saattaa jopa hajota joulukuun puoluekokouksessa.
Pyrkimys vähentää köyhyyttä voittoa tavoittelevan liiketoiminnan avulla on vaikeaa.
Kuningas Salmanin ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin suorittama vallan keskitys edustaa merkittävintä muutosta Saudi-Arabian poliittisessa hallinnossa sitten Ibn Saudin.
Kasain konflikti Kongon demokraattisessa tasavallassa tiivistyy valtataisteluun keskushallinnon ja perinteisen kansanliikkeen välillä, mutta sen juuret ovat syvemmällä.
Kenian poliittinen kriisi testaa nyt maan yhteiskunnallisen rauhan ja demokraattisten instituutioiden kestävyyttä.
Nigerian keskushallinnon välinpitämättömyys on kiihdyttänyt Boko Haramin nousua ja valtion terrorisminvastaisen kampanjan kovakouraisuus hidastaa kriisin ratkaisua.
Hizbollahin toiminta Syyrian sodan aikana on osoittanut, että se rakentaa poliittista kannatustaan yhä enemmän aseellisen toimijuuden varaan.
Egyptin heikko taloustilanne voi johtaa levottomuuksien lisääntymiseen tai kasvavaan muuttoliikkeeseen kohti Eurooppaa.
Äänestyspäätös itsenäisyyden puolesta Irakin Kurdistanissa olisi vasta alkua pitkälle ja vaikealle matkalle itsenäisyyteen.
Kenian korkein oikeus historiallisesti mitätöi maan presidentinvaalien tuloksen, ja uudet vaalit järjestetään 60 päivän sisällä. Keniassa pelätään, että tilanne laukaisee väkivaltaisuuksia.
Jatkuvasti kasvava taloudellinen epätasa-arvo uhkaa Etelä-Afrikan merkittäviä saavutuksia demokratian ja taloudellisen kasvun saralla.
Vaikka Iranin presidentti Hasan Ruhanin jatkokausi vaikuttaakin jo lähes itsestäänselvältä, kaihtaa Iranin politiikka kuitenkin ennalta-arvattavuutta.
Burundissa valtaosa oppositiosta on maanpaossa, ja maasta on lähtenyt 400 000 pakolaista. Eristäytyvä ja väkivaltainen hallintomuoto voi muodostua pysyväksi tilaksi.
Populismi saa jalansijaa myös Afrikassa. John Pombe Magufulista on kuoriutunut kovaotteinen ja kansallismielinen johtaja.
Vaikka sananvapauden loukkaukset yhdistetään usein presidentti Erdoğaniin, edustaa hän kuitenkin turkkilaisen poliittisen kulttuurin jatkumoa.
Gyasin kenties tärkein vahvuus on kyky nostaa niitä ääniä ja historioita esiin, jotka liian usein jäävät joko kokonaan pois tai tulevat ulkoa käsin kerrotuiksi.
Turkin 2000-luvun alun talouskasvu selittää ainakin osin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin suosiota.
Toissa yönä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti määränneensä ohjusiskun Syyriaan...
Keskeistä on kiinnittää huomiota ja yrittää ymmärtää, kuka kriiseistä kärsii ja kuka niistä mahdollisesti hyötyy.
Mikä on asiantuntijapiireissä arvostusta nauttivan, mutta politiikassa tuntemattomamman H.R. McMasterin tausta?
Iiris Saarelainen avaa kirjoituksessaan sekasortoisen Libyan tilannetta.
Suomessa käytyä keskustelua Turkista ovat usein leimanneet hyvin vahvat mielipiteet. On epäselvää...
Israelin ulkosuhteissa on viimeisen vuoden aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kesäkuussa...
Vaikuttavassa viimevuotisessa draamaelokuvassa Der Staat gegen Fritz Bauer saksanjuutalainen...
Tänään vietetään YK-päivää järjestön peruskirjan hyväksymisen kunniaksi. Se tapahtui vuonna 1945,...
Vuosi 2016 mielletään jo nyt poikkeuksellisen synkkänä, aseellisten konfliktien, pakolaisten hädän...
“Siitä tuli energinen olo, jos edessäsi on kymmenen ihmistä pystyt tappamaan ne kaikki. Koskaan ei väsytä. Ei ole ongelmia. Se tekee sinusta voimakkaan ja rohkean.” – Entinen syyrialainen taistelija Captagonista....
Amerikkalainen Buzzfeed-uutissivusto julkaisi tammikuussa 2015 syyrialaisen ihmissalakuljettajan...
Metalli on materiaali, joka kirjaimellisesti muutti maailman. Se on vahva, mutta voidaan lämmön...
Vajaa pari viikkoa sitten Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit kokoontuivat jälleen kerran...
Mihin suuntaan maailma on menossa? Kasvaako vai kutistuuko eriarvoisuus? Onko köyhyys vähenemässä?...
Euroopan unionin ja Turkin välisen pakolaissopimuksen myötä Libya siirtynee jälleen...
Matkustin Tel Avivista Länsirannan Hebroniin helmikuun 14. päivänä. Oppaanani parin päivän ajan...
Viime kesänä Sipilän hallitus lähes ensitöikseen leikkasi kehitysyhteistyön budjetista reilut 40%...
Ilmari Käihkö viimeistelee väitöskirjaansa Uppsalan yliopiston Rauhan- ja...
”Kuolema saa täällä aika erilaisen merkityksen.” – Nidal Matkustin Tel Avivista Länsirannan...
Kenia, itäisen Afrikan suurin talous ja kehittyvä innovaatiokeskus, on poliittisista haasteista...
Kaisa Toroskaisen ohella tekstin toinen kirjoittaja on Nora Stenius. Hän on konflikteihin ja...
Helmikuun alussa julkaistiin valtioneuvoston selonteko Suomen kehityspolitiikasta. Selonteossa...
Kuva: Mikko Patokallio Syyria on jälleen kerran palannut uutisotsikoihin. Viimeisen muutaman...
Syyskuussa 2011 Palestiinalaishallinnon pääministeri Salam Fayyad ja Israelin pääministeri...
”Kriisiin ei ole sotilaallista ratkaisua.” ”Pahenevaan tilanteeseen pyritään löytämään...
Islamilainen valtio – joka tuolloin vielä kutsui itseän Isikseksi – marssi kansainväliseen...
Niklas Saxén on valtiotieteiden maisteri ja on erikoistunut rauhan- ja konfliktintutkimukseen. Hän...
Irak ja etenkin maan turvallisuustilanne on ollut tänä syksynä tapetilla Suomessa maasta...
Pariisin ilmastokokous, eli virallisesti “21st Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change”, on päättynyt, ja ensireaktiot neuvottelutulokseen ovat varovaisen positiivisia –...
Joulukuun alussa Johannesburgissa käteltiin ja aiheutettiin liikenneruuhkia. Meneillään oli Kiinan...
Ennen arabikevättä Iranissa syntyi järisyttävin kansanliike sitten vuoden 1979 Islamilaisen...
Zimbabwessa järjestetään seuraavat vaalit vuonna 2018, mutta viimeisen vuoden aikana on alettu epäillä Mugaben nimeävän itselleen seuraajan, sairastuvan tai jopa kuolevan ennen kuin vaalit koittavat. Zimbabwe Situation...
Kansanedustaja Simon Elo kirjoitti aiemmin tällä viikolla blogissaan siitä, kuinka “[l]änsimaiden...
Vuonna 2012 Egyptin muslimiveljeskunnan Vapaus ja oikeus oli maan suurin parlamenttipuolue ja maan...
Jo ennen nousemistaan YK:n yleiskokouksen puhujanpaikalle oli Venäjän presidentti Vladimir Putin...
Kuva: #SuomiSaysWelcome -kampanja Euroopan pakolaistilanteen kriisiytyminen herättää suuria...
Viimeisten kahden vuoden aikana Egypti on tehnyt täyskäännöksen suhtautumisessaan Afrikkaan. Se on...
Kuukauden sisään olemme saaneet lukea kansalaisprotesteista niin Irakissa kuin Libanonissa. Maista...
Kuten Syyrian tai Irakin kriisi on tehnyt monelle tutuksi, Lähi-idässä toimii lukuisia ei-valtiollisia aseellisia ryhmiä. Näistä puhuttaessa suurin osa huomiosta usein keskittyy eri “radikaali-islamistisiin” ryhmiin,...
Viime vuoden lopulla kirjoitettiin historiankirjat uusiksi öljymarkkinoilla kun öljyn hinta...
Lotta Maijala on valmistunut kansainvälisen kehitysyhteistyön maisteriohjelmasta Jyväskylän...
Välimerellä on tänä vuonna kuollut yli 1700 ihmistä pakolaismatkalla Eurooppaan. Se on...
Miten Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut? Tulisiko kehitysapupolitiikkaa muuttaa?...
Tarja Cronberg toimii Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin (SIPRI) Euroopan turvallisuusohjelmassa. Ennen siirtymistään SIPRI:in hän on ollut mm. Euroopan parlamentin jäsen ja Euroopan parlamentin Iran...
Tässä kuussa alkaa Syyrian sisällissodan viides vuosi. Millä tahansa mittarilla maa on syvästi sodan tuhoama ja valitettavasti kehityssuunnat ovat edelleen perin synkkiä. Kaiken tämän kauheuden keskellä, Bashar al-Assad...
Lentokone laskeutuu jouluaattona 2014 Tunis-Karthagon lentokentälle. 33-vuotias tunisialainen nettiaktivisti, isä, aviomies ja arabikevään kuuluisa bloggari Yassine Ayari astuu koneesta. Ayari on asunut jo useita vuosia...
Viime viikonloppuna, Quneitran lähettyvillä Syyrian Golanin kukkuloilla, pieneen autosaattueeseen kohdistui ilmaisku. Pitkäaikaisen linjansa mukaisesti Israel ei kommentoinut tapahtumaa, mutta epäviralliset lähteet...
Tekstin ensimmäisessä osassa puimme taloustieteellisen analyysin keskeisyyttä Lähi-idän alueella tekemällä karkean jaon kolmeen eri kategoriaan: Konflikteista ja epävakaudesta kärsivät maat (Irak, Syyria, Libya) Energiaviennin...
Slushin logo. Kuva: Liina Vanamo / Wikimedia Commons. Alussa oli Slush, cleantech ja Supercell....
Maailman väestö. Kuva: Wikimedia Commons. Talouden rooli Lähi-idässä on jäänyt arabikevään...
Matti Puranen on juuri valmistunut maisteriksi valtio-opista (YTM) ja yleisestä historiasta (FM) Jyväskylän yliopistosta. Hän on erikoistunut opiskeluissaan Aasian ja erityisesti Kiinan asioihin. Islamilaisen valtion esiinmarssi...
Syyskuun alussa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry yhdessä puolustusministeri Chuck Hagelin kanssa julisti kansainvälisen koalition synnyn, jonka tehtävänä on Islamilaisen valtion uhkan heikentäminen ja tuhoaminen. Noin...
Kuva: Taideteos Salome with the Head of John the Baptist-Caravaggio (1610) / Wikimedia Commons...
Kuva: Kuvakaappaus jihadistiselta YouTube-kanavalta. Viime viikon aikana vierastaistelijailmiö sai...
Yksi yleisimpiä – ja yksinkertaistavimpia – mediassa esitettyjä narratiiveja Lähi-itään liittyen...
Toisille otsikko kuulostanee kompakysymykseltä, toisille taas terävältä oivallukselta Lähi-idän...
Kuva: Wikimedia Commons. Kuluvan vuoden elokuun 14. päivä jäi merkittävänä Irakin...
Pekka Mykkäsen tasokkaassa Israelin ja Palestiinan suomalaisia kannattajia koskevassa artikkelissa (HS 27.7.) nousi esiin epätoivo totuuden hautautumisesta tämän konfliktin suhteen. Mykkäsen mukaan ”tilalle on tullut kilpailevia...
Useimmat helsinkiläiset saivat muutama viikko sitten postiluukustaan verisellä nukella ja hakaristilipulla kuvitetun lehden. Kirkon ja kaupungin raflaava kansi johdatteli vielä raflaavammaksi aiottuun juttuun, jonka...
Otto Stenius viimeistelee pro graduaan Egyptin armeijan retoriikasta. Hän on opiskellut Lähi-idän politiikkaa Helsingin ja Kairon yliopistoissa. Kirjoitus on julkaistu myös Hämeen Sanomissa. Entinen puolustusministeri ja...
Libanonissa on ollut jopan maan omilla mittareilla perin tapahtumarikas alkuvuosi. Pääkaupunkia...
Pääsiäisen kunniaksi on The Ulkopolitistissa jo kirjoitettu tämän juutalais-kristillisen juhlapyhän verisestä historiasta. Uskonnon merkitys maailmanpolitiikassa ei kuitenkaan ole ainoastaan historiallinen, ja niin...
Qatar ei viime aikoina ole ollut myönteisen uutisoinnin kohteena, pienenä poikkeuksena maan...
Eero Wahlstedt on Somalia-asiantuntija. Afrikan Union Somalian operaation (AMISOM)...
Kirjoitettuani The Ulkopolitistissa Israelin siirtokuntapolitiikasta, siirtokuntatuotteista ja niiden merkitsemisestä sekä Länsirannan miehityksen aikaansaamasta eriarvoisuudesta, olen saanut kuulla, että olisi kiva joskus lukea...
Keski-Afrikan tasavallan pitkäaikainen poliittinen kriisi ja sen aiheuttama humanitaarinen katastrofi kantautui suomalaisten laajempaan tietoisuuteen tammikuussa. Kun esiin nousi mahdollisuus, että kansainvälistä...
“Parties in Lebanon do not meaningfully represent the interests of the population, a...
Oxfam julkaisi vastikään raportin, jonka mukaan maailman 85 rikkaimman ihmisen varallisuus on samansuuruinen kuin kolmen ja puolen miljardin köyhimmän. Muun muassa Helsingin Sanomat kyseenalaisti raportin tarkkuutta, mutta itse...
Niklas Saxén on työskennellyt Guineassa vaalien alla. Artikkeli edustaa hänen henkilökohtaisia...
”Kohota siis hyvällä omallatunnolla malja maailman parhaalle vedelle – juuri sopivasti hapotettuna!” Näin kannustaa kotikäyttöisten hiilihapotuslaitteiden valmistaja SodaStream suomalaisia kuluttajia. Ja kukapa ei pitäisi...
Ilmari Käihkö on Pohjoismaisen Afrikka-instituutin tutkija ja tohtorikoulutettava Uppsalan yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksella. Keski-Afrikan tasavalta on suuri maa, jossa on pieni väestö ja lähes olematon...
Hieman yli kolme vuotta nk. arabikevään alun jälkeen, on talouden rooli kansannousujen alkamisessa...
Ariel Sharon – sotasankari, entinen pääministeri, Suur-Israelin puskutraktori ja kotimaansa sitkeä puolustaja – on poissa. Taas. Mutta tällä kertaa lopullisesti. Sharonin (1928–2014) pitkä ura oli yhtä sahausliikettä, yhtäkkisiä...
Viime sunnuntainen alustava sopu P5+1:n ja Iranin välillä ydinkiistan ratkaisemiseksi seuraavan 6–12 kuukauden aikana on saanut Lähi-idässä vaihtelevan vastaanoton. Toistaiseksi sovun puolelle ovat asettuneet muun muassa...
Näin islamismin ja poliittisen väkivallan tutkijan näkökulmasta viimeviikkoisen Ajankohtaisen kakkosen Islam-illan mielenkiintoisinta antia oli lähetyksen alussa käyty keskustelu suomalaisista Syyriassa, ja siitä miksi...
“No tässähän on pakolaisia, Venäjä ja kansainväliset pelisäännöt.” [kuva: Wikipedia] Elina...
YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa kuultiin tänä vuonna Mahmud Ahmadinejadin värikkäiden...
Zimbabwea on vaikea kuvailla demokratiaksi, vaikka Zimbabwessa käytiin presidentinvaalit heinäkuun lopulla. Mugabe voitti ja jatkaa näin ollen jo 33-vuotta kestänyttä uraansa Zimbabwen presidenttinä. Mugaben ollessa jo...
Eräs Syyrian kolkka on säästynyt muuta maata riepottelevalta veriseltä sisällissodalta. Israelin...
Yli kaksi vuotta kestänyt konflikti Syyriassa vaikuttaa väistämättä pienemmän naapurinsa Libanonin...
Kuka olisi ajatellut, että Skotlannin presbyteerisen kirkon julkaisemasta kymmensivuisesta Abrahamin perintö? -nimisestä raportista olisi noussut kiivas kansainvälinen kohu? Kirkkojen teologiset paperit harvemmin kuluvat...
Tuskin ketään yllättää, että hakusanat “rocket” ja “Lebanon” tuovat hakukoneen listauksessa esiin mm. listauksen Libanonin eteläläiseen naapuriin tehdyistä raketti-iskuista. Viime vuosina ja kuukausina nämä hakusanat ovat...
Brysselistä katsoen Välimerin eteläinen ranta on vaikuttanut suhteellisen vakaalta ja ennakoitavalta. Ennen vuoden 2011 myllerrystä, yhdessäkään muussa eteläisen Välimeren maassa ei ole vaihtunut valtias viimeisen reilun...
Helsingin Sanomat kirjoitti maaliskuussa pääkirjoituksessaan Afrikan avanneen itsensä Kiinan...
Yhdysvaltojen merkittävä taloudellinen, poliittinen ja diplomaattinen tuki Israelille on osa...
Edellisessä postauksessaan kollegani Mies ulkosuomalainen on aivan oikeassa. Diplomatia-keskeinen Syyria-politiikka on optimaalisin tapa hakea ratkaisua Syyrian tilanteeseen – ellei länsimaiden tarkoituksena sitten ole...
Syyrian konflikti tuskin tarvitsee edes esittelyä. Yli 70,000 kuolonuhria ja kaksi vuotta...
Ensikuulolta voi vaikuttaa hassulta, joillekin jopa loukkaavalta, että Syyrian sisällissodasta on tehty tietokonepeli: Endame: Syria (pelattavissa täällä). Peli onkin saanut eniten huomiota sen heräättämästä moraalinärästä. ...
Viime kirjoituksessa käsittelin institutionaalista muutosta rentieerivaltioiden koulutusohjelmien kautta. Kasvutalouksien luoma koulutetun työvoiman tarve ja edes jonkinasteinen omavaraisuus ovat tiedostettuja ongelmia, mutta...
Otto Kivinen on politiikan opiskelija Helsingin Yliopistosta ja Lähi-idän opiskelijat ry:n perustajajäsen. Hän asuu Kairossa. Egyptissä valmistaudutaan jo toisiin parlamenttivaaleihin sitten kahden vuoden takaisen...
Vaikka lyhyellä aikavälillä al-Qaidan hyökkäykset Lähi-idässä tulisivat nousemaan, pitkällä aikavälillä järjestö on tuomittu tuhoon sen hävitessä taistelunsa Lähi-idän muslimien tuesta. Näin kirjoitti LSE:n professori ja...
Palestiinalaisen Arafat Jaradatin kuolema israelilaisessa vankilassa nostatti raivokkaan reaktion...
Viime syksyllä kirjoitin Persianlahden maiden valtiollisista sijoitusrahastoista, joiden yhtenä (välillisenä) tavoitteena on talouden monipuolistaminen ja pyrkimys eroon yhdestä tulonlähteestä eli öljystä. Persianlahden alueen...
Libanonin monivuosikymmeninen ja raaka sisällissota on ansaitustikin maata käsittelevien historiankirjoitusten ja maan poliittisen järjestelmän analyysien keskeinen huomion kohde. Mutta sisällissodan jälkeisestä ajasta – joka on...
Kirjoittaja on suomalainen Jemen-asiantuntija. Joulun alla siepattu suomalainen pariskunta on tuonut Jemenin suomalaiselle uutiskartalle pidemmäksi aikaa. Viime maanantaina spekulaatiot kävivät kuumana siitä, liittyvätkö...
Israelin värikäs demokratia osoitti jälleen elinvoimaisuutensa – ja arvaamattomuutensa – tiistaina 22.1. käydyissä parlamenttivaaleissa. Tuloksien selvitessä sekä oikeistolla että vasemmistolla oli omat juhlanaiheensa mutta...
Kaisa Toroskainen työskentelee Keniassa ja on opiskellut maailmanpolitiikkaa London School of...
Mistä on hyvät johtajat tehty? tuntuu ikuisuuskysymykseltä. Hyvää tai ei, keskustelua johtajuudesta kansainvälisen politiikan alalla vaikuttaa kuitenkin leimaavan tämän ikuisuuskysymyksen sijaan se, mistä tunnistaa huonon...
Ilmari Käihkö on tohtorikoulutettava Uppsalan yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksella...
Mubarakin jälkeisen Egyptin uusimpien poliittisten kiemuroiden yhteydessä Muslimiveljeskunnan...
Palestiinalaishallinnon (PA) presidentti Mahmud Abbas sai adventtisunnuntaina sankarin vastaanoton...
Englantilaissa New Statesman lehdessä oli viime viikolla Alan Johnsonilta varsin mielenkiintoinen...
Kaskun mukaan Gazan kiivaiden taisteluiden aikana tuoreeltaan uudelleenvalittu Yhdysvaltojen...
Vuonna 1873, Euroopan kohdatessa mantereenlaajuista vallankumouksellista liikehdintää, Venäjän...
Viime kuussa Ulkopolitstin valtiollisia sijoitusrahastoja käsittelleessä kirjoituksessa...
Muun muassa Suomen ja Afrikan välillä reilun kaupan laivana seilannut s/v Estelle saapui...
Valtiolliset sijoitusrahastot (Sovereign Wealth Funds, SWF) ovat merkittävästä asemastaan...
Syyskuun 11. terrori-iskujen muistopäivänä Libya palasi parrasvaloihin kun Bengazissa sijaitsevaa...
Mellakoista ja sieppauksista huolimatta ovat Libanonin tärkeimmät poliittiset toimijat pyrkineet...
Syyrian tapahtumien tuottaessa ikäviä otsikoita päivittäin, lienee jo selvää, ettei Assadin...
Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) on innostunut puolustamaan Israelin miehittämillä alueilla...
On hyvin hankala kirjoittaa ajankohtaisesti Egyptistä, kun joka viikko tuntuu tapahtuvan jotain...
The Ulkopolitist käynnistää syksynsä käsittelemällä jälleen Syyriaa. Aihetta on käsitelty ennenkin...
Joni Karjalainen osallistuu Dodon edustajana Rio+20-kokoukseen. Hän on Lontoossa asuva...
Viime syksyllä käsittelin ”arabikevättä” terminologisesta näkökulmasta – minkänlaista käsitteistöä...
Miehittämättömät lennokit ovat olleet osa Yhdysvaltain terrorisminvastaista sotaa pian jo...
Johannes Hautaviita kirjoitti aikaisemmin tässä kuussa Suomen Kuvalehden Eri mieltä -blogissa...
Egyptissä kaikki alkoi lupaavasti. Hosni Mubarakin erottua helmikuussa 2011, arabikevät oli...
Lasse Männistö (kok.) on helsinkiläinen kansanedustaja. Afrikka on maantieteellisesti maailman...
Kirjoitus perustuu Turun Sanomissa aikaisemmin julkaistuun artikkeliin Konflikti Hizbollahin ja...
Lauri Tainio on jatko-opiskelija Helsingin yliopistossa, ja ylläpitää Turkkiin erikoistuvaa...
Jerusalemissa asuva Timo R. Stewart valmistelee poliittisen historian väitöskirjaa Helsingin...
Syksystä lähtien kansainvälinen huomio on enenevässä määrin siirtynyt kohti Syyriaa ja maan...
Toissa viikolla Ulkopolitist käsitteli öljyyn perustuvan talouden haasteita nimenomaan Venäjän...
20.3. ilmestyneen New York Timesin sivuilta löytyi aavistus sinivalkoista väriä. Ulkoministeri...
Venäjän presidentinvaalien jälkeen ovat maan talous ja tulevan presidentin vaalilupaukset olleet...
Blogissamme on viime viikkoina käsitelty niin lukijoiden kuin ulkopolitistienkin toimesta...
Jerusalemissa asuva Timo R. Stewart valmistelee poliittisen historian väitöskirjaa Helsingin...
Kuva: isafmedia flickr-tili Pari viikkoa sitten kirjoitin humanitäärisestä sodasta, sen...
Eekku Aromaa kirjoitti tänään Fifissä siitä, miten suomalaisten rauhanjärjestöjen mukaan Syyrian...
Kansainvälisen huomion valokiilan siirtyessä Egyptin ja Libyan jälkeen nyt Syyriaan, pieni Jemen...
”Our party has found in Damascus the beating heart of the nation … we call on all great...
“Personal politics…function to regulate power in the state. [G]overnance is [in this...
Jännitteet Persianlahdella ovat olleet viime aikoina korkealla, ja vuodenvaihteen jälkeen ne ovat...
Viime kesänä Ulkopolitist käsitteli Toby Dodgen luennon kautta Irakin pääministeri Nuri Al-Malikin asemaa maan politiikassa. Dodge totesi, että vaikka siviiliuhreja vaativan väkivallan al-Malikin toimissa kytee todellinen...
Vastikään ilmestynyt Ulkopolitiikka-lehden uusin numero sisälsi kirjoituksen Iranin ydinaseesta,...
Arabikeväänä tunnettujen kansannousujen ja vallankumouksellisen mielialan leviäminen on...
Tunnetun aforismin mukaan mikään ei ole niin pysyvää kuin väliaikainen. Yli 30 vuotta Libanonissa...
Muammar Gaddafin äkillinen, vaikkei yllättävä, kuolema on nostattanut paljon keskustelua Libyan...
Eilinen oli historiallinen päivä Libyalle. Iltapäivästä Al Jazeera English raportoi Muammar...
Kuten laajasti Suomessa (Uusi Suomi, HS, YLE) ja maailmalla uutisoitiin, amerikkalaissyntyinen...
Vuosi 2011 on ollut kiistatta tapahtumantäyteinen Lähi-idässä. Tapahtumien kirjo vaikeuttaa sitä,...
Palestiinan tunnustaminen YK:ssa ei automaattisesti helpota Israelin sotarikosepäilyjen...
Muutama viikko sitten The Ulkopolitist kirjoitti Suomen Libya-politiikasta ja siitä, kuinka Suomen...
Inner City Press viimeittäin julkaisi YK:n luonnosdokumentteja mahdollisesta YK-operaatiosta sisällissodan jälkeisestä Libyasta. Vuodon mukaan Libyaan kaavaillaan noin 200 sotilastarkkailijan missioita jonka jälkeen lähettäisiin...
Arabikevään myllertämässä Lähi-idässä Libanon on epäillyttävän rauhallinen. Itsenäisyydestään...
Libyan sodan kehittyminen ja nyt Tripolin kaatuminen kapinallisliikeelle on ollut jännittävää...
Tänä kesänä piti käydä sota. Totta, sodittiinhan Libyassa, Somaliassa ja monessa muun maailman...
Presidentti Juho Paasikivi tapasi sanoa, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku....
Kesälukemisen aikana kirjoittajan kirjahyllyyn osui samaan aikaan mutta eri syistä kaksi eri...
Arabikevään kirjoittaessa Lähi-idän nykyhistorian sivuja uusiksi nopeammin kuin kukaan koskaan...
Eilen tuli kuluneeksi 101 päivää NATO-johtoisen Libya-operaation alkamisesta, eikä Lännen...
Suosittelemme lämpimästi huippuvalokuvaaja Niklas Meltion blogia. Meltio on parhaillaan Libyassa, ja raportoi seltä blogiinsa säännöllisesti. Aihemmin hän on kuvannut paljon vaikeilla konflikti- ja kriisialueilla, esimerkiksi...
Haavoittunut presidentti, katkeroitunut eliitti, heimosotureiden ja mielenosoittajien täyttämä...
The Ulkopolitist aloittaa moniosaisen artikkelisarjan al-Qaidasta, jossa se käsittelee järjestön...
Lähi-idän tarkkailijoille ehdottomasti tämän vuoden suurin tapahtuma on ollut ns. Arabikevät: vallankumousten sarja kautta Lähi-idän joka on kaatanut ja vavisuttanut hallituksia. Arabikevään moniulotteiset muutokset ja...
Viime kerralla, The Ulkopolitist paljasti suomalaisen mediaraportoinnin heikkouksia, kun se...
Klikkaa kuvaa katsoaksesi sitä täysikokoisena. Napattu mainiosta Gulf 2000 projektin...
Vaikka Leena Malkki onkin oikeassa väittäessään (Vieraskynä 4.5.2011), että bin Ladenin...
Toukokuun ensimmäisinä päivinä Yhdysvallat yrittivät eliminoida kaksii korkean profiilin al-Qaida...