The Ulkopolitist -podcast aloittaa yhteistyön HS Vision kanssa
The Ulkopolitistin podcastin syväluotaavaa analyysia voi jatkossa kuunnella myös Helsingin Sanomien alustoilta.
The Ulkopolitistin podcastin syväluotaavaa analyysia voi jatkossa kuunnella myös Helsingin Sanomien alustoilta.
Navalnyin kohtelu on herättänyt tyytymättömyyttä sekä Venäjällä että maan rajojen ulkopuolella. Oppositiopoliitikon vapauttaminen tai jopa pääsy vallan kahvaan ei kuitenkaan olisi yksioikoinen avain onneen.
Analyysissa Myanmarin sotilasvallankaappaus, Kiinan vaikutusvallan kasvu ja Rohingya-vähemmistön syvenevä ahdinko.
Laaja korruptio jyrsii Venäjän puolustusteollisuuden kasvua, mutta sen strategisena suuntana on silti avaruus. Miten tämä naapurimaallemme keskeinen teollisuuden ala kehittyy lähitulevaisuudessa?
Loppiaisen mellakka on konkreettinen todiste Yhdysvaltoja jo pitkään vaivanneiden salaliittoteorioiden, vaihtoehtoisten totuuksien ja polarisaation olemassaolosta. Yhteistä kahtiajakautuneen kansan eri ryhmittymille taitaakin tällä hetkellä olla vain epäluulo tulevaisuutta kohtaan.
Vuosi 2020 on ollut täynnä maailmanpolitiikan myllerrystä. Podcastin syyskauden päätösjaksossa muistellaan kulunutta vuotta ja pohditaan, kuinka poikkeuksellinen vuosi on muuttanut kansainvälisiä suhteita.
Olisiko aika päivittää ja monipuolistaa käsityksiämme siitä, mitä maanpuolustustahto tarkoittaa tänä päivänä?
Jihadismin tumma pilvirintama repeilee, mutta ei katoa mihinkään: liikkeen verkostot ovat laajemmat kuin koskaan.
Mikä on Suomen näkemys ulko- ja turvallisuuspoliittisesta maailmantilanteesta, ja kuinka siitä voisi kertoa kiinnostavammin?
Ulkopolitist · Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?...
Mistä vuoden 2020 Yhdysvaltain presidentinvaalit tullaan muistamaan, kuinka vaali-ilta eteni ja miten tästä eteenpäin – eikö seuraava presidentti olekaan Joe Biden?
Suurvaltakilpailuun liitettävän nollasummapelin säännöin pelaaminen synnyttää paradoksin, kun kyse on koko ihmiskunnan yhteisistä asioista.
Minkälaisen maailmankuvan Venäjän valtamedia piirtää? Miten tulkinta eroaa omastamme? The Ulkopolitistin haastattelussa Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.
Presidentti Haloselle feministisessä ulkopolitiikassa on kyse ennen kaikkea laajasta turvallisuuskäsityksestä, jota suomalaisessa ulkopolitiikassa hänen mukaansa toteutetaan jo nyt.
Syksyn 2020 toisessa podcast-jaksossa paneudutaan Valko-Venäjän protestiaaltoon, alueen demokratiakehitykseen sekä Venäjän toimiin lähinaapureidensa politiikan, talouden ja kulttuurin areenoilla.
Tekoälyn ottaessa harppauksia uutistoimituksissa, The Ulkopolitist pohtii katoaako vai kasvaako mahdollisuutemme valita sitä, mitä feediltämme luemme?
Minkälainen on asiantuntijuuteen ja faktoihin perustuva sekä vapaaehtoispohjalta toimiva verkkolehti 2020-luvulla? Kuinka erottautua ja pysyä ajankohtaisena nopeassa median muutoksessa?
Afrikka mantereena näyttäytyy yhä tärkeämpänä strategisena alueena ulkovalloille.
Viime viikkoina kymmenet tuhannet ihmiset ovat siirtyneet kaduille ja osoittaneet mieltään Yhdysvalloissa. Uusimmassa jaksossa kuulemme New Yorkista käsin, miten protesteista on raportoitu ja kuinka tilanne vaikuttaa presidentinvaalien asetelmiin.
Suomi vei aseita ja muita puolustustarvikkeita vuonna 2018 hieman yli 205 miljoonalla eurolla maailmalle. Päätyvätkö puolustustarvikkeet myös konfliktialueille?
The Ulkopolitistin haastattelussa tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohtii suomalaisten ulkopoliittisen osaamisen nykytilaa ja kykyämme selvitä koronaepidemian yli sekä nostaa esiin jäljellä olevan presidenttikautensa keskeisiä tavoitteita.
Uusimmassa jaksossa palkittu YLE:n ulkomaankirjeenvaihtaja Antti Kuronen kertoo tuoreesta ‘Ulkolinja: Vuosi al-Holissa’ dokumentistaan ja Koillis-Syyrian vaikeasta sopeutumisesta Isisin kalifaatin jälkeiseen aikaan.
The Ulkopolitist -podcastin uusin jakso käsittelee COVID19-pandemian seurauksia taloudelle, ympäristölle ja poliittiselle ilmapiirille Euroopassa ja globaalisti.
Europolitist LIVE: Kohti tekoälykästä Eurooppaa? -tilaisuudessa tammikuussa 2020 keskusteltiin tekoälyn tulevaisuudesta Euroopassa ja pohdittiin, onko EU jäämässä globaalin kilpailun jalkoihin. Tallenne paneelikeskustelusta on kuunneltavissa nyt podcastina.
Talvisodan päättymisestä tulee perjantaina 13.3. kuluneeksi 80-vuotta. Miten sodan loppuminen otettiin vastaan kotirintamalla, ja miksi niin moni suomalaisista odotti sodan päättymiseltä toisenlaista tulosta?
Kyberturvallisuuden merkitys kasvaa kaikilla sektoreilla. Digitalisaatiokehitykseen ovat astuneet keinoäly, esineiden internet ja uudet tietoliikenneverkot, joista yhteisiä pelisääntöjä ollaan vasta laatimassa.
Irakin sisäiset levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia. Ketkä hyötyvät maan ajautumisesta vielä syvemmän sekasorron tilaan?
Millaiset haasteet yhdistävät ja toisaalta erottavat toisistaan Latinalaisen Amerikan valtioita? Uusimmassa podcast-jaksossa käydään läpi Latinalaisen Amerikan päättynyttä 2010-lukua sekä arvioidaan, millaisessa tilassa alueen maat siirtyvät uudelle vuosikymmenelle.
Mitkä olivat Suomen puolustuspolitiikan näkökulmasta keskeisimmät muutokset 2010-luvulla, ja mistä kehityskuluista pitäisi ehdottomasti olla kartalla näin uuden vuosikymmenen alussa?
Europolitist-podcastin päättävässä jaksossa käännetään katse tulevaisuuteen ja tarkastellaan globaaleja haasteita, joiden edessä Unioni on uudella vuosikymmenellä.
Veden niukkuus on järisyttävässä kasvussa maailmalla. Jos vastaava tahti jatkuu samankaltaisena edessämme voi väistämättä olla vesikonfliktit. Mitä meidän pitäisi tehdä katastrofien välttämiseksi?
Kuinka yli kolme vuotta kestänyt Brexit-prosessi on muuttanut Eurooppaa? Kesällä 2016...
Elääkö Euroopan komissio autuaasti Brysselin kuplassa ja onko demokratiavaje tosiasia?
Laaja tietämättömyys saamelaisten asioista on vaikuttanut tilanteeseen, jossa EU:n ainoan alkuperäiskansan oikeudet eivät toteudu laeista ja sopimuksista huolimatta vielä tänäkään päivänä.
Pärjääkö Euroopan unioni uusien teknologioiden avaamassa kansainvälisessä kilpailussa vai syökö yletön regulaatio sen kilpailukykyä?
Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaminen uudestaan voi pirstoa EU:n, koska yhteisiä päätöksiä asiasta ei pystytä tekemään. Miten näissä oloissa voidaan tehdä päätöksiä ilman, että se johtaa vain entistä suurempaan jakautumiseen?
Tämän päivän Turkkia hallitsee johtaja, joka on alkuaikojen uudistajasta nopeasti muuttunut voimakkaaksi itsevaltiaaksi. Presidentti Erdoğan hakee vihollisia sisältä ja ulkoa kerätäkseen kansaa nationalististen aatteidensa taakse.
Onko Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella saavutettu toivotut tavoitteet, vai voiko puheenjohtajaruletin nähdä vain pelkkänä kuriositeettina?
Kykeneekö EU tekemään merkittäviä päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vai kastuuko ruuti jäsenmaiden sisäpoliittisissa väännöissä?
Mistä Kashmirin konfliktissa on kysymys ja kuinka se vaikuttaa Pakistanin ja Intian suhteisiin?
Uuden kahdeksan osaisen Europolitist-podcastin ensimmäisessä jaksossa kysytään, onko Unionilla tunnettuusongelma, ja mistä se johtuu?
Hongkongilaisia häirinnyt luovutuslakiehdotus on kumottu, mutta mielenosoitukset jatkuvat. Nyt protestoijilla on viisi vaatimusta.
Kauden kolmannessa jaksossa puhutaan avaruudesta ja siihen liittyvistä turvallisuusuhista.
Miten tuore Israelin vaalitulos vaikuttaa alkaviin hallitusneuvotteluihin ja pysyykö “Kuningas Bibi” edelleen vallankahvassa?
The Ulkopolitist podcast on täällä jälleen! Kauden ensimmäisessä jaksossa syvennytään Rinteen hallitusohjelmaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen linssin värittämänä.
Kauden lopuksi The Ulkopolitist kokoontui pohtimaan kuluneen kevään tapahtumia laajalla pensselillä. Kiitos kaikille kuuntelijoille tästä keväästä. Syksyllä nähdään!
Viime viikkojen aikana kiperä kysymys Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien palauttamisesta on herättynyt vahvoja tunteita. The Ulkopolitist paneutuu aiheeseen ja pohtii, onko Suomi velvollinen tuomaan heidät takaisin. Jos kyllä, niin miten?
Demokratian opettelua, korruptiota, terrorismia ja jihadismia, väkivaltaa sekä pakolaisuutta. Näistähän Länsi-Afrikka pitkälti Suomessa tunnetaan. Pitääkö kuva paikkansa?
Virittäydy eurovaalien tunnelmaan kuuntelemalla huippuasiantuntijoiden näkemykset Euroopan Unionia kohtaavista haasteista.
Miten Muellerin pitkään odotettu raportti on vaikuttanut Trumpin suosioon ja onko se rikkonut padon demokraattisen puolueen voittokululle ensi vuoden presidentinvaaleja ajatellen?
Uusimmassa jaksossa The Ulkopolitist haastatteli uransa alussa olevia diplomaatteja ja kartoitti tärkeimmät vinkit, jotka kaikkien KAVAKU-kurssia pohtivien tulisi tietää.
“Kun mietitään, mitä muutoksia on viimeisen neljän vuoden aikana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtunut ja vastaavasti mitä muutoksia on tulossa seuraavalla vaalikaudella, niin ehkä näistä asioista olisi ihan hyvä keskustella.”
Suomalaisesta jihadismia koskevasta keskustelusta ovat puuttuneet faktat, sanoo tutkija Juha Saarinen.
Poliittisen valokuvan festivaali tarjoaa tänä vuonna kantaaottavan ja vaikuttavan kokonaisuuden. Kysyimme festivaalin taiteellisilta johtajilta, mikä rooli valokuvauksella on nykypäivän yhteiskunnallisessa keskustelussa?
Brasiliassa presidenttinä aloitti tammikuussa vaalien yllätysvoittaja Jair Bolsonaro, joka ihailee Donald Trumpia ja kannattaa konservatiivisia arvoja. Kuka hän on?
The Ulkopolitist suuntasi Tampereen elokuvajuhlille katsomaan pakolaisuuteen liittyvän lyhytelokuvakokonaisuuden. Miltä pakolaisten asema näyttää tämän päivän Euroopassa?
Yksi aikamme suurimmista humanitaarisista kriiseistä on jäänyt hyvin vähälle huomiolle, miksi?
Euroopan unionin tilaa ja asemaa kansainvälisen politiikan näyttämöllä perkaa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb.
YK julkaisi viime syksynä raportin, jossa vaaditaan tutkimusta ja syytteitä Myanmarin korkeinta johtoa vastaan kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista. Mikä tilanne on nyt?
Vuosi alkaa jälleen dokkareiden merkeissä! Kysyimme ensi viikolla starttaavan DocPoint...
Yksi The Ulkopolitistin sloganeista on “parempaa ulkopoliittista keskustelua”. Onko UPT onnistunut tavoitteessaan, ja miksi keskustelua edes pitää parantaa?
Millainen ihmiskunta on, kun asuinpaikkoina ovat Maan lisäksi Mars ja asteroidivyöhyke?
Mitä tarkoitetaan totuudenjälkeisellä ajalla ja onko klikkien ja erilaisten kohujen perässä juokseminen itseisarvo, jolla mediatalot voivat selvitä tulevaisuudessa?
The Ulkopolitist selvittää, minkälaisia palveluja kaupallinen sotilaspalveluala tosiasiallisesti tarjoaa ja pohtii, hyödynnetäänkö näitä palveluita valtioiden ulkopoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa.
”Kiina siirtyi totalitaarisesta hallinnosta Maon kuoleman jälkeen lievempään versioon eli totalitarismia kevyempään autoritarismiin. Siitä on eri vaiheiden kautta kuljettu Xi Jinpingin aikaan”, sanoo Elina Sinkkonen.
The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan tällä kertaa Yhdysvaltojen politiikkaan. Millaiset teemat ovat olleet pinnalla ennen marraskuisia välivaaleja?
The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan kyberturvallisuuteen: Mitä sillä tarkoitetaan, millaisia uhkakuvia siihen liittyy ja kenen tontille se edes kuuluu?
Turvallisuuden käsite on muuttunut ja muuttuu edelleen. Esimerkiksi ympäristössä, teknologiassa ja identiteeteissä tapahtuvat muutokset heijastuvat turvallisuuteen.
The Ulkopolitist selvittää, mitä ilmenemismuotoja ihmiskaupalla on tänä päivänä ja pohtii rikosmuotoa maailmanlaajuisena ilmiönä.
Syyskauden ensimmäisessä jaksossa pureudutaan niin Suomen ja Ruotsin väliseen yhteistyöhön, Ruotsin vaaleihin, Suomen muihin kahdenvälisiin puolustussopimuksiin, Natoon sekä Ranskan interventioaloitteeseen ja tulevaisuuden suuriin trendeihin – kukkakaaliyllätystä unohtamatta.
Kauden päättävässä The Virallisessa podcast-jaksossa pureudutaan The Ulkopolitistin ytimeen.
The Ulkopolitist sukeltaa Iranin poliittiseen vaikutuspiiriin ja pohtii maan ulkopoliittisia tavoitteita Lähi-idän konflikteissa.
Ruotsi harjoittaa feminististä ulkopolitiikkaa. Onko kyseessä vain maabrändäys, vai onko feministisessä ulkopolitiikassa substanssia?
Miten ilmastonmuutos ja äärimmäiset sääilmiöt vaikuttavat konfliktien syntyyn Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa?
Scifi on laji, jossa nykymaailman ilmiöitä voidaan käsitellä suhteellisen puolueettomassa kontekstissa.
Protektionismi lisääntyy niin Yhdysvalloissa, EU:ssa kuin muuallakin, ja Kiinan taloudellinen...
Mihin kansallistunne sidotaan Venäjällä? The Ulkopolitist luotaa naapurimaamme suuria kertomuksia ja pohtii, mihin suuntaan valtiollinen nationalismi on liikkumassa.
Pääsiäisenä karvahatuista ei vielä kannata luopua, sillä The Ulkopolist palaa jälleen lumen ja...
Mitä ihmettä pehmeällä vallankäytöllä oikein tarkoitetaan ja mitä ovat ne kulttuuriset piirteet, poliittiset arvot tai ulkopolitiikan käytännöt, joista Kiinan ns. soft power kumpuaa?
Saudi-Arabian öljy-yhtiön Aramcon tulevasta pörssilistautumisesta puhuvat nyt kaikki, niin myös The Ulkopolitist.
The Ulkopolitist sukeltaa huumetuotannon ja salakuljetusreittien piinkovaan alamaailmaan Latinalaisessa Amerikassa.
The Ulkopolitistin podcastissa pohditaan teknologisen kehityksen ja älykkäiden algoritmien mukanaan tuomia turvallisuusuhkia. Venäjä mainittu!
The Ulkopolitistin podcast-kausi käynnistyy jihadismia käsittelevällä tuplajaksolla. Ota rento asento, sähköistä hoksottimesi ja sukella Isis terroristijärjestön tulevaisuuden näkymiin.
The Ulkopolitistin vuoden viimeisessä podcastissa ja julkaisussa summataan syksyn mielenkiintoisimmat ulkopoliittiset tapahtumat ja annetaan lukuvinkkejä joululomalle.
The Ulkopolitistin podcastissa haastateltavana Kiinaan erikoistunut toimittaja Eeva Eronen.
Presidentinvaaleja käsittelevässä podcast-jaksossa analysoidaan istuvan presidentin ennakkosuosion syitä. Lisäksi nostetaan esille tuoreimpia ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitteleviä teemoja.