Herkkuja joulupöytään: vuoden 2020 luetuimmat analyysit
The Ulkopolitist suuntaa joulun viettoon. Vuoden lopuksi keräsimme yhteen eriskummallisen vuoden luetuimmat artikkelit.
The Ulkopolitist suuntaa joulun viettoon. Vuoden lopuksi keräsimme yhteen eriskummallisen vuoden luetuimmat artikkelit.
Ulkopolitist · Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?...
Koronaviruspandemia on syventänyt alueellisia eroja työllisyydessä.
Presidentti Haloselle feministisessä ulkopolitiikassa on kyse ennen kaikkea laajasta turvallisuuskäsityksestä, jota suomalaisessa ulkopolitiikassa hänen mukaansa toteutetaan jo nyt.
Vahvistunut The Ulkopolitist käynnistää uuden julkaisukauden myrskyisässä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Tehtävämme on tulevallakin kaudella tarjota kypsää, taustoittavaa analyysiä maksutta suomeksi.
Koronavirus on opettanut, ettei globaalissa maailmassa ole nichéitä. On vain perhosefektejä. Ja näiden perhosefektien tunnistaminen vaatii laajaa osaajaporukkaa, joka ei hengitä klikkien vaan tiedon tahtiin.
The Rekry on käynnissä. The Ulkopolitist on kasvunälkäinen joukko, joka etsii riveihinsä tekijöitä, joilla on tahto kasvattaa The Ulkopolitist uusiin mittoihin.
Valtioneuvosto asetti maaliskuussa 2020 parlamentaarisen komitean, jonka tehtävänä on selvittää asevelvollisuuden kehittämistä. Toimintakauden aikana komitea tulee keskittymään viiteen eri päätehtävään.
The Ulkopolitist -podcastin uusin jakso käsittelee COVID19-pandemian seurauksia taloudelle, ympäristölle ja poliittiselle ilmapiirille Euroopassa ja globaalisti.
Europolitist LIVE: Kohti tekoälykästä Eurooppaa? -tilaisuudessa tammikuussa 2020 keskusteltiin tekoälyn tulevaisuudesta Euroopassa ja pohdittiin, onko EU jäämässä globaalin kilpailun jalkoihin. Tallenne paneelikeskustelusta on kuunneltavissa nyt podcastina.
Minkälaisella strategialla Yhdysvaltojen demokraattinen puolue koittaa kammeta Trumpin vallasta, vai hoitaako koronavirus kenties senkin?
Kyberturvallisuuden merkitys kasvaa kaikilla sektoreilla. Digitalisaatiokehitykseen ovat astuneet keinoäly, esineiden internet ja uudet tietoliikenneverkot, joista yhteisiä pelisääntöjä ollaan vasta laatimassa.
Kaipaatko uutta katsottavaa ja haluat samalla sivistää itseäsi? Kiinnostaako turkkilainen räppi, hakkereista kertova draamasarja tai kaipaatko Narcos-sarjan tilalle uutta katsottavaa? The Ulkopolitistin toimitussihteerit esittelevät parhaimmat viihdetärpit omalta seuranta-alueelta kansan iloksi!
Arktisilla alueilla ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat nähtävissä voimakkaammin kuin muualla maailmassa. Valitettavan usein arktisessa keskustelussa ilmastonmuutos nähdään mahdollisuutena eikä valtavana uhkana, jota se on arktiselle luonnolle, eläimille sekä ihmisille.
Mitkä olivat Suomen puolustuspolitiikan näkökulmasta keskeisimmät muutokset 2010-luvulla, ja mistä kehityskuluista pitäisi ehdottomasti olla kartalla näin uuden vuosikymmenen alussa?
Vuosi on taas tulossa päätökseen, ja The Ulkopolitistin lähes 100-päinen tekijätiimi siirtyy joulun viettoon. Ennen kuin alamme analysoida uuden vuosikymmenen ulko- ja turvallisuuspolitiikan aaltoja, kutsumme teidät, rakkaat lukijat, katsomaan hetkeksi taaksepäin.
Europolitist-podcastin päättävässä jaksossa käännetään katse tulevaisuuteen ja tarkastellaan globaaleja haasteita, joiden edessä Unioni on uudella vuosikymmenellä.
Laaja tietämättömyys saamelaisten asioista on vaikuttanut tilanteeseen, jossa EU:n ainoan alkuperäiskansan oikeudet eivät toteudu laeista ja sopimuksista huolimatta vielä tänäkään päivänä.
Kansalaispalveluksella halutaan paikata nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän ongelmakohtia.
Uusien vaalien tulos ei välttämättä ratkaise maan poliittista pattitilannetta, mutta korruptiosyytöksiä vastaan kamppailevan pääministeri Benjamin Netanjahun asema uhkaa muuttua entistäkin tukalammaksi.
Kansainvälinen ilmastorahoitus on keino, jolla ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja siihen sopeutumisen kustannuksia tasataan rikkaiden ja köyhien maiden välillä. Tällä hetkellä rahoitus ei toimi kuten sen pitäisi ja köyhimmät maat jäävät vaille tarvittavaa rahoitusta.
Maailma on tiiviimpi ja verkottuneempi kuin koskaan ennen. Samaan aikaan monenkeskinen sopiminen ja yhteiset päämäärät tuntuvat luisuvan entistä kauemmas todellisuudesta. Tämä on ilmasto, jossa The Ulkopolitist korkkaa kautensa.
130 artikkelin, 20 podcastin ja yli 250 some-postauksen jälkeen on jälleen se hetki vuodesta, kun toteamme, että The Ulkopolitistin on aika kirmata kesätauolle. The Ulkopolitistilla on takana historiallinen kausi, emmekä ole koskaan olleet niin kokeneita ja kaikkivoipia kuin nyt.
Tätä kysyimme teiltä lukijakyselyssämme vuoden alussa. Nyt kerromme kyselyn tuloksista!
Georgia on kulkenut Nato-jäsenyyttä kohti yli kaksikymmentä vuotta, ja tie kohti puolustusliittoa on vakaa, mutta vastassa on jyrkkä ylämäki. Viidennes Georgian maa-alueesta on miehitetty, liiton sisäisten epäilijöiden rintama pysyy ja kiertotietä Nato-jäsenyydelle ei ole tiedossa.
Thaimaassa järjestettiin vaalit, joissa vuonna 2014 valtaan noussut sotilasjuntta yritti vakiinnuttaa valta-asemansa.
The Ulkopolitist suuntasi Tampereen elokuvajuhlille katsomaan pakolaisuuteen liittyvän lyhytelokuvakokonaisuuden. Miltä pakolaisten asema näyttää tämän päivän Euroopassa?
Tiibetin pakolaishallituksen (Central Tibetan Administration) presidentin Lobsang Sangayn koko...
Nuorten maanpuolustustahto on laskenut viimeisimmissä mittauksissa. Kansalaispalvelus ja sitä...
Lähi-idän miehet rakentevat identeettiään ristiriitaisten odotusten keskellä. Globaalisti leviävät arvot, kuten yksilöllisyys, ulkonäkökeskeisyys sekä kapitalismi luovat vastakkainasetteluja perinteisen kulttuurin kanssa.
Totuuden jälkeen -kirja on tärkeä puheenvuoro suomalaisen median tilasta nykyajassa.
Sosiaalidemokratialla on ollut valtava rooli Euroopan nyky-yhteiskunnan muovaajana, mutta liikkeen kannatus on viime vuosina sakannut. Voisiko sosialidemokratian uusi tuleminen alkaa Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista fundamentaalisosiaalidemokratian muodossa?
Mahinda Rajapaksan valinta pääministeriksi sai Sri Lankassa vuosia kyteneen katkeruuden roihahtamaan poliittiseksi kriisiksi.
Ennätyksellisen kuiva ja kuuma kesä, tuhoisat metsäpalot sekä oikeusvaltioperiaatteiden ja...
Koreoiden johtajat tapasivat toisensa viime viikolla Pjongjangissa, mutta epävarmuuden ilmapiiri varjostaa edelleen maiden välisiä suhteita.
Kiinan ylimpään johtoon on kohdistunut yllättävää epäluottamusta sekä valtapuolueen sisä- että ulkopuolelta.
Presidentinvaalien tuoksinassa katse kääntyi vuoden 2024 vaaleihin. Päiviteltiin, ettei varteenotettavia ehdokkaita Niinistön toisen ja viimeisen kauden jälkeen ole tarjolla tarjolla. Huoli nousi pintaan: nuori sukupolvi on kasvatettava tehtävään pikimmiten!
Georgian sota oli vahva signaali Venäjän naapurimaille: taloudellisen ja poliittisen painostuksen lisäksi myös sotilaallinen voimankäyttö kuuluu keinovalikoimaan.
130 analyysia, kommenttia, arviota ja podcast-jaksoa myöhemmin olemme jälleen saavuttaneet sen...
Kambodžaa pidettiin pitkään demokratisaation mallimaana, mutta nyt valtapuolue CPP kiristää otettaan.
Ruotsissa on palattu psykologisen sodankäynnin ilmapiiriin ja vahvistetaan maanpuolustustahtoa.
Filosofian maisteri Viktor Rantala valmistelee historia-alan väitöskirjaa Helsingin yliopistossa...
Mannerheimin valkoisen armeijan voitonmarssi Helsingissä 16.5.1918 oli voittajien symbolinen päätös sisällissodalle. Kesti kuitenkin useita vuosikymmeniä, ennen kuin sodan syitä ja seurauksia päästiin käsittelemään neutraalisti. Muistovuoden tärkein anti on näiden syiden kertaaminen, mikä antaa suomalaisille eväät tämän päivän globaalien kriisien ymmärtämiseen.
Syyrian sodassa Iranin ja Israelin välinen yhteenotto näyttää entistä todennäköisemmältä.
Arktisen alueen taloudellinen ja poliittinen merkitys on reippaassa kasvussa. Toisaalta alueen...
Arktisen alueen taloudellinen ja poliittinen merkitys on reippaassa kasvussa. Toisaalta alueen...
The Ulkopolitistin kevätkausi pyörähtää toden teolla liikkeelle ensi maanantaina.
The Ulkopolitistin uusi kausi alkaa maanantaina 4.9.
The Ulkopolitist lomailee, nähdään syyskuussa!
Miten Suomen tulisi varautua kyberuhkiin?
Radikalisoitumisen estäminen ei ole pelkästään viranomaisten vaan jokaisen suomalaisen vastuulla.
The Ulkopolitist täyttää tänään kuusi vuotta. Hyvät lukijat, kirjoittajat ja toimitus. Syvä kiitos.
The Ulkopolitistin julkisivu on pysynyt samana syntymästään lähtien. Nyt siihen tulee muutos.
The Ulkopolitist laajentui merkittävästi kesän lopussa. Nyt yhteensä 66 kirjoittajan ja...
Itsenäisyyspäiviä juhlitaan usein riehakkaimmin valtioiden nuoruudessa, kun saavutettu...
The Ulkopolitist on viettänyt viimeiset reilu pari kuukautta julkaisullista hiljaiseloa....
The Ulkopolitistin tekijähaku on auki sunnuntain loppuun. Tässä maanantaina aloitetun...
Syksy 2015 oli The Ulkopolitistille tärkeä merkkipaalu; kollektiivi laajeni kertarysäyksellä kuin...
Kesä on alkanut itse kullakin brexit-analyysejä lukiessa – ja laatiessa – sateen...
Ennustaminen on tunnetusti kovin vaikeaa. Erityisesti tulevaisuuden. Mustan joutsenen siipien...
Arvoisat lukijamme! Takana on monin tavoin merkittävä vuosi verkkolehdellemme. Ensinnäkin, teitä,...
”Eikö sinulla ole rahaa mutta haluat silti lähteä matkalle? Oletko mahdollisesti pakon edessä? Ei hätää. Meillä on peruspaketti, jonka hinta on edullinen. Ainoastaan matkan niissä vaiheissa, joissa et pärjää yksin, saat apua...
Haluatko viettää kesääsi kuin Kekkonen? The Ulkopolitistin kuumat kirja- ja kulttuurivinkit mahdollistavat tyylikkään ja analyyttisen rantaloman vieton. Kansainvälisen ja ulko- sekä turvallisuuspolitiikan koukeroita...
” [T]sekatkaa oikeesti mitä kouluja nää on käyneet ketkä koordinoi meidän ulkopolitiikkaa”...
Niklas Saxén on ollut avustustyöntekijänä konfliktialueilla. Artikkeli edustaa hänen...
Kuva: Tiina Monto / Wikimedia Commons. “Jo joutui armas aika ja suvi suloinen.” Taas...
Mikä helvetti on the Ulkopolitist?” – Anonyymi käyttäjä Iltalehden keskustelupalstalla...
“Aave kummittelee The Ulkopolitistissa – postkolonialistisen dialektis-materialistisen...
Onko kansainvälisen politiikan teoria Eurooppa-keskeistä? John M. Hobsonin vastaus tähän kysymykseen ei jää epäselväksi tämän uuden kirjan otsikon perusteella: The Eurocentric Conception of World Politics. Western International...
Hyvät lukijat, The Ulkopolitistin väki hiljentyy taas hetkeksi ja vetäytyy joululomalle lataamaan akkuja sekä miettimään uusia aiheita vuodelle 2014. Kiitämme kiinnostuksesta, kannustuksesta ja kommenteista, jota olemme...
Kohta on taas se aika vuodesta, kun on pimeää ja kohtapuoliin toivottavasti myös lumista ja kylmää. Joka ostoskeskuksessa soivat juustoiset versiot lapsuuden joululauluista ja kassajonoissa kiroilee kymmenittäin...
Valtiomiesten ylähuulen karvoituksen määrällä ja valtion kansainvälisellä painoarvolla on joidenkin länsimaisten IR-teoreetikkojen mukaan positiivinen kausaliteetti; toisin sanoen mitä mojovammat räkäjarrut, sitä voimakkaampi...
On jälleen se aika vuodesta kun The Ulkopolitistin toimitus hiljentyy ja vetäytyy ansaitulle kesälomalle lataamaan akkuja ja miettimään uusia kuvioita syksylle. Pyrimme palaamaan elokuun aikana uusin ideoin ja mahdollisesti...
Arvon lukijat, Jälleen kerran on vuosi ehtinyt vierähtää kansainvälispoliittisessa...
Atte ja Leila Kalevan tapauksesta näyttää tulevan Suomen alkukesän suuri mediaspektaakkeli. Itseään moraalisesta käytöksestään ja pidättyväisyydestään selkään taputellut media on panttivankien vapautumisen jälkeen ottanut...
Jo Beirutin, surmatun entisen pääministeri, Rafik Haririn mukaan nimetyltä lentokentältä keskustaan saapuessa on vaikeaa olla huomaamatta lukuisten mainostaulujen esiin tuoman poliittisen mainonnan; jokaisella puolueella ja...
Kukapa meistä ei olisi tulkinnut Tšingis-kaania yömyöhään karaokessa, huonon taustanauhan ja ympäröivän myötähäpeän säestämänä? Tämä orientalistinen helmi tuo vahvasti mieleen 1970-luvun, mutta oikeammin sen ilmentämä...
Hyvät lukijat. The Ulkopolitistin väki on taas hiljentynyt hetkeksi ja vetäytynyt joululomalle...
Räkäjarrut. Kalapuikot. Pensselit. Mursut, keikarit, stalinit. Rakkaalla lapsella on monta nimeä....
Ennustaminen kansainvälisessä politiikassa on tunnetun hankalaa. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt...
On jälleen se aika vuodesta kun The Ulkopolitistin väki hiljentyy hetkeksi ja vetäytyy ansaitulle...
Kuvakaappaus The Ulkopolitist -sivun ensimmäisestä luonnoksesta, päivätty 27.4. 2011. Onneksi...
Avaruusnatsit ja meteorisodankäynti löivät noin puoli vuotta sitten The Ulkopolitist -blogin...
Rakkaat lukijat, The Ulkopolitistin väki on viime viikkojen ajan nauttinut kesän riennoista, suven lämmöstä ja ansaitusta kesälomasta. Nyt syksyn tullen koittaa kuitenkin paluu kesälaitumilta takaisin arkeen. On siis aika kääriä...
Yksi The Ulkopolitistin riiviöistä on huomannut laatujournalisti Jari Lindholmin, joka toisinaan bloggaa myös Suomen Kuvalehden sivuilla, The Stupidest Man on Earth -wordpress-blogin viimeaikaisen aktivoitumisen. Suomen...
Onko hakusessa mukavaa luettavaa kesälomaksi? Ajattelitko kenties viettää rentoja lukuhetkiä...
Terrorismi, ulkopoliittinen keskustelukulttuuri, Suomi, poliittiset murhat, Nato ja Perussuomalaiset! Tässä viikon aikana teitä eniten kiinnostaneet artikkelimme: Sunnuntaistrategisti kysyi – Väyrystä kanavoiden –...
“The longer you can look back, the farther you can look forward.” – Sir Winston...