Aasian demokratiakehitys vaikeuksissa – Samalla “Kiinan malli” huolestuttaa
Demokratia on kärsinyt takapakkia Aasiassa.
Demokratia on kärsinyt takapakkia Aasiassa.
Saksan reilut kolme miljoonaa turkkilaista siirtolaista ovat moninainen poliittinen ryhmä, johon...
Suomi on tukeutumassa puolustusyhteistyössään yhä vahvemmin Yhdysvaltoihin, ainoaan demokraattiset...
Kolmiosaisen videosarjan ensimmäisessä osassa panelisteilta kysytään, miksi he osallistuivat paneeliin ja mitä ovat heidän mielestään suurimmat uhat Euroopan turvallisuudelle.
Viime vuosikymmenen aikana autoritaariset valtiot tukahduttivat lukuisia mielenosoituksia Lähi-idässä väkivaltaisesti, mikä vaati satoja kuolonuhreja. Hallinnot ovat pyrkineet oppimaan virheistään ja varmistamaan, ettei saman mittakaavan liikkeitä voi nousta uudestaan, esimerkiksi rajoittamalla sanan- ja kokoontumisvapautta. Väkivallalla mielenosoituksia ei kuitenkaan voida kokonaan estää. Siksi valtiot käyttävät laajempaa keinovalikoimaa kääntääkseen mielenosoitukset omaksi hyödykseen.
Miten koronarajoitukset ovat vaikuttaneet kansalaisten kokemukseen demokratian tasosta Euroopassa, ja mihin suuntaan demokratiakehitys on matkalla pandemian jälkimainingeissa?
Iranin tämän vuoden presidentinvaalien ehdokaslista oli hyvin kapea ja äärikonservatiivipainotteinen. Vaalit järjestetään kesäkuun 18.päivänä. Vaikka Iranin poliittisessa järjestelmässä löytyy suuriakin näkemyseroja, tätä ei tulisi sekoittaa todelliseen moniarvoisuuteen ja poliittiseen vapauteen.
Kolme skenaariota tulevaisuudesta -videosarjan neljännessä jaksossa demokratian ja median kehityskulkuja puntaroi politiikan tutkija Hanna Wass.
Kehnon vaalimenestyksen seurauksena tehty vallankumous osoittaa, ettei armeijaa tosiallisesti juuri demokratia kiinnosta.
Vuoden 2016 rauhansopimus FARC-sissiliikkeen ja Kolumbian hallinnon välillä sytytti toivon kipinän yli 50 vuotta kestäneen sisäisen konfliktin loppumisesta ja uudesta sosiaalisesti oikeudenmukaisemmasta Kolumbiasta. Parin viime vuoden aikana rauhanprosessin ylle on kuitenkin kerääntynyt tummia pilviä.
Armeijan vallankaappaus uhkaa Myanmarin haurasta demokratiaa ja ajaa rohingot entistäkin ahtaammalle.
Kirgisian presidentinvaaleissa voiton vei ylivoimaisesti Sadyr Žaparov, jolla kansa soi samoissa vaaleissa myös entistä laajemmat valtaoikeudet. Žaparov on profiloitunut oppositiopolitiikassaan korruption kitkijänä, mutta tähän saakka verrattain demokraattinen Kirgisia saattaa lipsua demokraattisessa kehityksessä autoritaaristen naapurivaltioidensa tielle.
Sudan on nähnyt paljon muutoksia vuoden 2018 joulukuun jälkeen, mutta yksi mies seisoo aidon ja pysyvän demokratisoitumisen esteenä.
Ulkopolitist · Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?...
Syksyn 2020 toisessa podcast-jaksossa paneudutaan Valko-Venäjän protestiaaltoon, alueen demokratiakehitykseen sekä Venäjän toimiin lähinaapureidensa politiikan, talouden ja kulttuurin areenoilla.
Arabikevät alkoi Tunisiasta vuonna 2010, kun vihanneskauppias Mohamed Bouazizi sytytti itsensä tuleen. Yhteiskunnallinen kuohunta levisi lopulta koko Lähi-itään. Mihin Tunisia on matkalla nyt, vajaat kymmenen vuotta myöhemmin?
Europolitist-podcastin päättävässä jaksossa käännetään katse tulevaisuuteen ja tarkastellaan globaaleja haasteita, joiden edessä Unioni on uudella vuosikymmenellä.
5G tulee lisäämään toisiinsa verkottuneiden laitteiden ja niiden välillä kulkevan datan määrää eksponentiaalisesti, millä on perustavanlaatuisia vaikutuksia yhteiskuntaan.
Ekrem İmamoğlun voitto antaa toivoa Turkin demokratiasta, mutta pystyykö hän täyttämään kaikki häneen kohdistuvat odotukset?
30 vuotta sitten Kiinan hallitus tukahdutti Tiananmenin aukiolle kokoontuneet mielenosoitukset. Tapahtuma on pyritty hävittämään historian lehdiltä, mutta uosipäivän aattona Tiananmenin aaveet palaavat piinaamaan puoluejohtoa.
Vastavalitulla Euroopan parlamentilla on edessään vaikea kausi. Oikean laidan euroskeptikoilla ja vasemmistoblokilla on vain vähän yhteistä. Jotkin vasemmistoryhmät ja osa euroskeptistä oikeistoa saattavat myötäillä Venäjän ulkopolitiikkaa.
Libanonin sektarianismiin pohjautuva poliittinen järjestelmä säilyy vaaliuudistuksesta huolimatta.
Thaimaassa järjestettiin vaalit, joissa vuonna 2014 valtaan noussut sotilasjuntta yritti vakiinnuttaa valta-asemansa.
Turkin oppositio sai vaaleissa yllätystuloksen, mutta valtapuolue AKP tuskin luopuu asemastaan tuosta vain.
Äänestyspäätöksesi lähestyvissä eduskuntavaaleissa pystytään jo ennustamaan hyvin suurella todennäköisyydellä. Samoin se, mikä saa sinut innostumaan vaaliuurnille tai pysymään sieltä poissa. Näitä tietoja hyödyntävä vallan tavoittelu on vakava uhka tutkittuun tietoon perustuvalle politiikalle. Demokratian horjuminen jatkuu, jos tiedon kauppaan perustuvaa valvontakapitalismia ei rajoiteta.
Junckerin komissio tullaan muistamaan Brexit-neuvotteluista, mutta myös epäonnistumisesta unionin yhteisen maahanmuuttopolitiikan luomisessa.
Vuotta 2019 on luonnehdittu Suomen osalta EU-politiikan supervuodeksi: edessä ovat eduskuntavaalit, Euroopan parlamenttivaalit sekä heinäkuussa 2019 alkava Suomen EU-puheenjohtajuus, jotka tarjoavat mahdollisuuden nostaa EU-asioita julkisuudessa enemmän esille.
Populistit ympäri Eurooppaa ovat iskeneet turvattomuuden ja pelon vaalipoliittiseen kultasuoneen lupauksilla palauttaa kuri ja järjestys. Rangaistuspolitiikkaa käytetään yhä useammin ihmelääkkeenä epävarmuutta vastaan.
Kambodžaa pidettiin pitkään demokratisaation mallimaana, mutta nyt valtapuolue CPP kiristää otettaan.
Kurdialueiden poliittisten toimijoiden olisi kyettävä päästämään irti poliittisista kaunoistaan, jotta koko itsemääräämishaaveille ei kävisi kuten Irakin Kurdistanille.
Tekoälyn käyttö päätöksenteon tukena mahdollistaa aiempaa monipuolisemman ja suuremman datamäärän hyödyntämisen, mutta väärin käytettynä se voi murentaa demokratiaa ja heikentää yhteiskunnan sopeutumiskykyä sekä turvallisuuden tunnetta.
Angolassa, Gambiassa ja Zimbabwessa on nyt tilaisuus demokraattiseen ja taloudelliseen muutokseen.
Euroopan nykytila on ollut tiedossa jo pitkään – tai ainakin Eurooppa-asiantuntijat osasivat sen ennustaa. Brittiläinen historioitsija Tony Judt julkaisi vuonna 1996 teoksen A Grand Illusion?, jossa hän tunnustautui ”Eurooppa-myönteiseksi europessimistiksi”.
Kenian poliittinen kriisi testaa nyt maan yhteiskunnallisen rauhan ja demokraattisten instituutioiden kestävyyttä.
Kenian korkein oikeus historiallisesti mitätöi maan presidentinvaalien tuloksen, ja uudet vaalit järjestetään 60 päivän sisällä. Keniassa pelätään, että tilanne laukaisee väkivaltaisuuksia.
EU-kysymysten politisoitumisesta huolimatta suurin osa eurooppalaisista vaaleista käydään edelleen kansallisilla teemoilla.
Globalisaatio ei ole syrjäyttänyt nationalismia, vaan se antoi uudelle sukupolvelle viitekehyksen, johon nationalistinen retoriikka sopeutui.
Monella Keski-Amerikan maalla on takanaan synkkä historia. Viimeaikaiset askeleet demokratian suuntaan ovat olleet varovaisia.
Kiinan kansankongressi on demokratian näyteikkuna.
Euroopan itäisessä naapurustossa on tänä vuonna vietetty vilkasta vaalisyksyä. Kauden avasivat...
Kaisa Toroskaisen ohella tekstin toinen kirjoittaja on Nora Stenius. Hän on konflikteihin ja...
Tammikuun 12. päivänä tuli kuusi vuotta täyteen Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä, jossa yli...
Lentokone laskeutuu jouluaattona 2014 Tunis-Karthagon lentokentälle. 33-vuotias tunisialainen nettiaktivisti, isä, aviomies ja arabikevään kuuluisa bloggari Yassine Ayari astuu koneesta. Ayari on asunut jo useita vuosia...
Zimbabwea on vaikea kuvailla demokratiaksi, vaikka Zimbabwessa käytiin presidentinvaalit heinäkuun lopulla. Mugabe voitti ja jatkaa näin ollen jo 33-vuotta kestänyttä uraansa Zimbabwen presidenttinä. Mugaben ollessa jo...
Otto Kivinen on politiikan opiskelija Helsingin Yliopistosta ja Lähi-idän opiskelijat ry:n perustajajäsen. Hän asuu Kairossa. Egyptissä valmistaudutaan jo toisiin parlamenttivaaleihin sitten kahden vuoden takaisen...
Intia on kerännyt runsaasti näkyvyyttä mediassa viime kuukausien aikana ja useimmiten erittäin negatiivisessa valossa. Talouskasvu ei ole lähtenyt käyntiin odotetulla tavalla talousuudistuksista huolimatta. Karmea nuoren naisen...
Kaskun mukaan Gazan kiivaiden taisteluiden aikana tuoreeltaan uudelleenvalittu Yhdysvaltojen...
Egyptissä kaikki alkoi lupaavasti. Hosni Mubarakin erottua helmikuussa 2011, arabikevät oli...
The Ulkopolitist haastatteli huhtikuun lopulla Vihreiden puheenjohtajaa, ympäristöministeri Ville...
Björn Wahlroos aiheutti jälleen myrskyn vesilasissa uudella pamfletillaan Markkinat ja demokratia, josta todettiin että se oli ’autoritaarisen kapitalismin manifesti’ (Olli Rehn) sekä ’ikuisen marxilaisen...