Yhdysvaltain demokratia on henkitoreissaan – Suomen Nato-keskustelussa tulee huomioida Yhdysvaltain lähivuosien poliittinen arvaamattomuus
Suomi on tukeutumassa puolustusyhteistyössään yhä vahvemmin Yhdysvaltoihin, ainoaan demokraattiset...
Suomi on tukeutumassa puolustusyhteistyössään yhä vahvemmin Yhdysvaltoihin, ainoaan demokraattiset...
Yhdysvalloissa etenkin äärioikeistolaisten liikkeiden piirissä on pitkään uskottu salaliittojen käyttävän poliittista valtaa. Trumpin kaudella salaliittoteoriat ja joitain ääriaineksen osia on otettu mukaan republikaanisen puolueen valtavirtaan.
The Ulkopolitist analysoi, miten 20 vuoden takaiset iskut ja niitä seuranneet tapahtumat värittävät nykymaailmaa.
Pienten maiden rooli kansainvälisessä politiikassa jää usein marginaaliin, mutta kaikki osapuolet hyötyvät, kun ymmärrys pienten valtioiden logiikasta kasvaa suurvaltojen silmissä.
Arizonaa koskevassa oikeusjutussa on kyse tärkeästä ennakkopäätöksestä, joka vaikuttaa kaikkien osavaltioiden vaalilakeihin ja yhtäläisen äänioikeuden tulevaisuuteen koko maassa.
Donald Trump teki republikaanien CPAC-kokouksessa selväksi, että hän aikoo jatkossakin olla merkittävässä asemassa puolueessa.
Köydenveto kansallisten symbolien “omistajuudesta” ei ole uutta sen enempää Yhdysvalloissa kuin meillä Suomessakaan. Poliittisessa ja kulttuurisessa kontekstissa pelin tavoite on ryöstää lipun symboliikka oman joukkueen käyttöön.
Loppiaisen mellakka on konkreettinen todiste Yhdysvaltoja jo pitkään vaivanneiden salaliittoteorioiden, vaihtoehtoisten totuuksien ja polarisaation olemassaolosta. Yhteistä kahtiajakautuneen kansan eri ryhmittymille taitaakin tällä hetkellä olla vain epäluulo tulevaisuutta kohtaan.
Koronavirus on vaikeuttanut palestiinalaisten arkea entisestään. Vaika virus on levinnyt niin Israelissa kuin palestiinalaisalueillakin, Israel on käyttänyt resurssejaan Länsirannan miehityksen edistämiseen. Myös palestiinalaisalueiden terveydenhuoltoa on estetty pandemian aikana.
Trumpin pyrkimys ratkaista Korean niemimaan kiista jäi yrityksen tasolle. Seuraavaksi onneaan pääsee kokeilemaan Joe Biden.
Mistä vuoden 2020 Yhdysvaltain presidentinvaalit tullaan muistamaan, kuinka vaali-ilta eteni ja miten tästä eteenpäin – eikö seuraava presidentti olekaan Joe Biden?
Yhdysvaltojen vuoden 2020 presidentinvaaleissa latinot ovat äänestäjinä ratkaisevassa asemassa. Floridassa, vaalien vaa’ankieliosavaltiossa, amerikankuubalaiset muodostavat alueen suurimman hispaanisen väestöryhmän.
Yhdysvaltain presidentinvaaleissa äänestetään suurvallan suunnasta ja tehdään päätöksiä, joiden vaikutukset tuntuvat ympäri maailmaa pörsseistä pakolaisleireille.
Yhdysvaltojen vaikutusvalta Lähi-idässä hupenee käsi kädessä sen kiinnostuksen kanssa. Ja kun Yhdysvaltojen merkitys vähenee, muut toimijat saapuvat apajille.
Yhdysvaltain presidentinvaalit on ratkaistu jo vuodesta 1788 alkaen Suomessakin aiemmin käytössä olleella valitsijamiesvaalitavalla. Lopullisen valinnan tekee kourallinen vaa’ankieliosavaltioita.
Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä osavaltiotason vaaleissa valittavat edustajat pääsevät piirtämään vuonna 2021 maan kaikki vaalipiirit uusiksi meneillään olevan väestönlaskennan pohjalta.
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg elinaikanaan juhlittu ja kunnioitettu, mutta myös mielipiteitä jakanut henkilö. Ginsburgin poismeno lisää kierroksia syksyn presidenttipeliin.
Yhdysvaltain presidentinvaalien alla jokainen ehdokas yrittää houkutella puolelleen vähemmistöjen ääniä. Harva kuitenkaan kiinnittää vielä huomiota aasialaisamerikkalaisiin – pieneen ja poliittisesti passiiviseen, mutta nopeimmin kasvavaan etniseen ryhmään. Donald Trumpin aikakaudella demokraateilla olisi paljon voitettavaa aasialaisväestön aktivoimisessa.
Yhdysvaltojen konservatiivit kokoontuivat helmikuun lopulla vuotuiseen CPAC-konferenssiin. CPAC valmisteli konservatiiveja vuoden 2020 vaalitaistoon ja osoitti, kuinka vakiintunut asema presidentti Donald Trumpilla on konservatiivisen liikkeen sisällä ja miten hän on muokannut konservatiivista sanomaa presidenttiytensä aikana.
Yhdysvaltojen tähtitieteellisen suuri puolustusbudjetti vuodelle 2020 heijastelee niin suurvaltakilpailun asettamia vaatimuksia asevoimien toiminnalle kuin aluepoliittisia intressejä.
Maailma on tiiviimpi ja verkottuneempi kuin koskaan ennen. Samaan aikaan monenkeskinen sopiminen ja yhteiset päämäärät tuntuvat luisuvan entistä kauemmas todellisuudesta. Tämä on ilmasto, jossa The Ulkopolitist korkkaa kautensa.
Miten Muellerin pitkään odotettu raportti on vaikuttanut Trumpin suosioon ja onko se rikkonut padon demokraattisen puolueen voittokululle ensi vuoden presidentinvaaleja ajatellen?
Yhdysvaltojen kurdisuhteet ovat kautta historian perustuneet opportunismiin ja instrumentalismiin. Kurdien itsenäistymis- ja itsehallintopyrkimyksiä on tuettu silloin, kun ne ovat edistäneet Yhdysvalloille tärkeitä geopoliittisia intressejä Levantissa, ja vastustettu silloin, kun ne ovat uhanneet Yhdysvaltain liittolaisten suvereniteettia ja integriteettiä.
Kim Jong-unin ja Donald Trumpin toinen tapaaminen ei tuonut toivottuja tuloksia. Pettymyksestä huolimatta Korean niemimaalla vietetään tänään Japanin vastaisen itsenäisyysliikkeen 100-vuotispäivää.
Steve Bannon on kovalla työllä yrittänyt rakentaa ylikansallista äärioikeistolaista liikettä, jonka tarkoituksena on haastaa Euroopan valtaapitävät.
Yhdysvaltojen ja Venäjän irtautuminen keskipitkän matkan ohjuksia rajoittaneesta INF-sopimuksesta johtaa todennäköisesti ydinaseiden määrän kasvuun.
Yhdysvaltojen avaruusvoimien perustaminen nosti avaruussodankäynnin uutisotsikoihin, mutta käytännössä avaruusvoimilla on tässä vaiheessa enemmän merkitystä presidentti Trumpin imagolle kuin Yhdysvaltojen strategialle.
Näkemykset Kiinasta ovat muuttuneet yhä synkemmiksi, mutta mustavalkoiset mielikuvat ovat harvoin hyvä asia.
Demokratia ei ole itsestään pystyssä pysyvä monoliitti. On vaarallista ajatella, että Donald Trumpin puheiden puolustaminen on kaiken kritiikin keskellä jollain lailla ”raikasta”.
Yhdysvaltain välivaalien lopputulos oli tasapeli, joka tarjosi molemmille puolueille aihetta sekä tyytyväisyyteen että tyytymättömyyteen. Republikaanien lähtöasetelma oli kuitenkin demokraatteja haasteellisempi, ja lopputulos lisännee heidän toivoaan seuraavien presidentinvaalien suhteen.
Valtaapitävät republikaanit ja opposition demokraatit ottavat toisistaan mittaa huomisen välivaaleissa, joissa arvioidaan Yhdysvaltain politiikan uskottavuus ja yhteiskunnan yhtenäisyys.
The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan tällä kertaa Yhdysvaltojen politiikkaan. Millaiset teemat ovat olleet pinnalla ennen marraskuisia välivaaleja?
Yhdysvaltain kongressivaalien merkitys ei rajaudu maan sisäpoliittisiin kamppailuihin. Vaalien tuloksella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös maan ulkopolitiittiselle suunnalle ja sitä kautta koko kansainväliselle yhteisölle.
Yhdysvallat ja Kanada pääsivät sunnuntaina 30. syyskuuta sopuun vuodesta 1994 asti voimassa olleen Nafta-sopimuksen päivittämisestä. Yli vuoden kestäneet neuvottelut ovat aiheuttaneet säröjä maiden välisiin suhteisiin, mutta vapaakaupan jatkon varmistuminen antaa hyvät edellytykset yhteistyön elpymiselle kohti entistä tasoa.
Kiinan keinot vastata Yhdysvaltain asettamiin tuontitulleihin ovat käymässä vähiin ja ainoana vaihtoehtona saattaa olla taipua uudistuksiin.
Kesäkuun alussa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin teräs- ja alumiinitullit aiheuttivat huolta transatlanttisesta kauppasodasta. Vaikka Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin yhteistyötä määrittää voimakas keskinäinen riippuvuus, kauppasuhteen viimeaikainen kehitys on sisältänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Ulkopolitiikassaan aktiivisempi Kiina tarjoaa omaa ideologiaansa ihmiskunnan pelastamiseksi.
Latinalainen Amerikka on ollut Yhdysvaltain geopoliittista etupiiriä jo 1800-luvulta lähtien, mutta nyt “takapihalle” on ilmaantunut uusi ja voimakas toimija: Kiina.
Yhdysvallat on pidemmän aikaa kokenut keskusjohtoisen Kiinan pelaavan kansainvälisessä kaupassa eri pelisäännöillä kuin muut valtiot. Samaan aikaan maailmantalouden voimakaksikon välinen kilpailu johtajuudesta tulevaisuuden teknologioiden, kuten tekoälyn ja viidennen sukupolven langattomien tiedonsiirtojärjestelmien (5G), kanssa on kiristynyt.
Donald Trumpin lisäksi kansainvälisen ilmastopolitiikan tarpeellisuuteen julkisuudessa kielteisesti suhtautuvia ei juuri ole maailman tärkeimpien poliittisten päättäjien keskuudessa. Silti valtioiden on vaikeaa sopia sitovista toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Yhdysvaltain ja Meksikon lähtökohdat ja tavoitteet vapaakauppasopimus Naftan uudelleenneuvotteluissa eroavat monilta osin, samoin kuin se miten Nafta on tähän asti maihin vaikuttanut. Parhaimmillaan uudelleenneuvottelut tarjoavat väylän sopimuksen päivittämiseen tälle vuosituhannelle. Pahimmillaan neuvottelijat ajautuvat umpikujaan ja koko sopimus hajoaa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on historiallisen epäsuosittu, ja hänen kautensa ei ole vakuuttanut. Trump voi kuitenkin aina syyttää kongressia ja sen republikaanijohtoa heikoista tuloksista.
Pohjois-Korean 3. syyskuuta tekemä kuudes ja voimakkain ydinkoe kiristää jo ennestään jännittynyttä turvallisuustilannetta Korean niemimaalla.
Globalisaatio ei ole syrjäyttänyt nationalismia, vaan se antoi uudelle sukupolvelle viitekehyksen, johon nationalistinen retoriikka sopeutui.
Donald Trumpin eristäytyvä ulkopolitiikka antaa Kiinalle tilaa osoittaa johtajuuttaan.
Vaikka Iranin presidentti Hasan Ruhanin jatkokausi vaikuttaakin jo lähes itsestäänselvältä, kaihtaa Iranin politiikka kuitenkin ennalta-arvattavuutta.
Venäjän ei löydä paikkaa eurooppalaisessa turvallisuusjärjestyksessä, ennen kuin se oppii harjoittamaan legitiimiä suurvaltapolitiikkaa.
Populismi saa jalansijaa myös Afrikassa. John Pombe Magufulista on kuoriutunut kovaotteinen ja kansallismielinen johtaja.
Trumpilla tuskin on poliittista pääomaa kääntää Yhdysvaltojen kauppapolitiikka päälaelleen.
Australia tasapainoilee ulkopolitiikassaan Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.
Toissa yönä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti määränneensä ohjusiskun Syyriaan...
Valkoisen talon kansallisen kauppaneuvoston johtajan Peter Navarron maalailemat Kiina-uhkakuvat eivät lupaa hyvää kahden maailman suurimman talouden välisille suhteille.
Kiinan ja Taiwanin väliset jännitteet ovat yksi palanen Etelä-Kiinan merellä käynnissä olevassa pelissä, jossa Kiina koettelee naapuriensa sietokykyjen rajoja pyrkiessään kasvattamaan vaikutuspiiriään.
Oikeistopopulismin nousua on mahdollista analysoida sosiaalipsykologian keinoin.
Jihadismin ja islamin suhde ei ole kyllä tai ei -kysymys.
Trumpin hallinnon terrorisminvastainen tekee siitä, entistä houkuttelevamman kohteen terrorismille.
Mikä on asiantuntijapiireissä arvostusta nauttivan, mutta politiikassa tuntemattomamman H.R. McMasterin tausta?
Miten ja mihin pääministeri Theresa May Britanniaa luotsaa?
Hanna Harrison arvioi Barack Obaman poliittista perintöä, joka ei suinkaan ole yksiselitteinen.
Miten Donald Trump vaikuttaa Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan ja kuinka Yhdysvaltain uuden hallinnon kanssa kannattaa menetellä?
Kehittyvillä mailla ei ole syytä juhlaan.
Millainen mies on nimittäjänsä kanssa olennaisistakin seikoista eri mieltä oleva Yhdysvaltain uusi puolustusministeri?
Minkälainen mies on yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump? Ilkka Tiensuu arvioi Laura ja Saska Saarikosken Trump-kirjan.
Meksikoa koskettavassa siirtolaisuuskeskustelussa huomio keskittyy hyvin usein maan pohjoisrajaan....
Öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtaja Rex Tillerson on varmistunut Donald Trumpin uudeksi...
Yhdysvaltain presidenttinä aloittavan Donald Trumpin ulkopoliittinen retoriikka on herättänyt...
Yhdysvaltain presidenttinä aloittavan Donald Trumpin ulkopoliittinen retoriikka on herättänyt...
Yhdysvaltain presidentinvaalit henkilöityvät aina pääpuolueiden ehdokkaisiin, mutta tänä vuonna...
Huolimatta siitä, että Yhdysvaltojen presidentinvaalin ääntenlaskua ei ole vielä saatu päätökseen...
Yhdysvaltain presidentinvaalien kaartuessa loppusuoralle gallupjohtoa pitää edelleen Hillary...
Marraskuun 8. päivänä 1994 republikaanit juhlivat Yhdysvalloissa. GOP oli ottanut Newt Gingrichin...
Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 2016 naiseudesta on tullut vaaliase. Sen lisäksi, että...
Jos neuvottelut transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP) ratkaistaisiin...
Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäinen vaaliväittely Donald Trumpin ja Hillary Clintonin...
Elmo Rissanen opiskelee European Studies -maisteriohjelmassa Helsingin yliopiston...
Pariisin ilmastosopimus solmittiin puoli vuotta sitten, 12.12.2015. Sopimus avattiin...
Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalit alkavat tänään Iowan vaalikokouksilla jo yli...
Tämä on kolmas ja viimeinen osa republikaanien esivaaliasetelmia ruotivasta kirjoituksesta....
”Health care! We are going to fix it!” Yhdysvaltalaisen republikaanien presidenttiehdokkaan Donald...