Ennaltaehkäisevä hyökkäys vai itsepuolustusta? Venäjän sota Ukrainassa nosti turvallisuuspolitiikan yhä enemmän pinnalle Japanissa
Japani näkee nykyisin myös naapurustonsa tilanteen yhä turvattomampana.
Japani näkee nykyisin myös naapurustonsa tilanteen yhä turvattomampana.
Sotilasvallankaappauksesta on vierähtänyt vuosi. Tänä aikana Myanmarin tilanne on kuitenkin kadonnut julkisuudesta lähes kokonaan.
Japanin talous on kaivannut uudistuksia jo kolmen vuosikymmenen ajan. Samalla maa on edelleen yksi maailman suurimmista talouksista. Japanin tulevaisuuden kehitys on tärkeää myös EU:lle.
The Ulkopolitistin podcastissa syvennytään Japanin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin haasteisiin ja kysytään, millaisena Japani näkee roolinsa Tyynenmeren ja Itä-Aasian alueella
ESG-sijoittaminen kompuroi Japanissa maan eläkerahastonkin vähentäessä vastuullisten investoinnin määriä.
Kauppapoliittiset jännitteet tukivat sopimuksen syntymistä.
Korealaisvähemmistö sai taistella vuosikymmeniä saavuttaakseen paremman aseman usein homogeeniseksi mielletyssä yhteiskunnassa.
Verotuloja kipeästi kaipaavat paikallishallinnot tukevat ydinvoiman palauttamista, kun taas kansa ja paikalliset karsastavat edelleen voimaloiden uudelleenkäynnistämistä.
Abe jättää kuitenkin taakseen ulko- ja turvallisuuspoliittisesti entistä vahvemman Japanin.
Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean investoinnit hiilivoimaan on osa geopoliittista ja taloudellista – mutta ilmaston kannalta lyhytnäköistä – kilpailua.
Kolmas osa tarkastelee Aasian ja Tyynenmeren alueen väestökehityksen trendejä. Maanosassa asuu yli puolet maailman väestöstä, mutta sen väkiluku kasvaa enää hitaasti.
Taiwaniin ja Etelä-Koreaan verrattuna Japani kulkee torjunnassa omia polkujaan.
Japani ja Etelä-Korea kiistelevät jälleen historiasta, mutta taustalla on jo vuosia jatkunut suhteiden syöksykierre.
Japani vanhenee uhkaavaa vauhtia, mutta suhtautuu maahanmuuttoon jyrkästi. Se tarvitsee silti välttämättä ulkomaalaisia työntekijöitä ja hakee kompromissia maahanmuuttopolitiikassaan.
Helmikuussa voimaan astunut EPA-sopimus poistaa EU:n ja Japanin väliset tullit lähes kokonaan. Japanin sopimuksesta saamat hyödyt eivät rajoitu pelkästään talouskasvun vauhdittamiseen.
Japanin ja Kiinan johtajat tapaisvat pitkästä aikaa Pekingissä. Lämmenneissä tunnelmissa allekirjoitettiin useita taloussopimuksia.
Japanin pääminsteri Shinzo Abe on pyrkinyt pitkällä valtakaudellaan tekemään Japanista turvallisuuspoliittisesti ”normaalin” valtion.
Japanin valtapuolue haluaisi muuttaa maan perustuslain ja sallia siten Japanin asevoimille laajemmat toimintavapaudet. Kansa suhtautuu hankkeeseen epäillen.
Yhdysvaltain presidenttinä aloittavan Donald Trumpin ulkopoliittinen retoriikka on herättänyt...
Yhdysvaltain presidenttinä aloittavan Donald Trumpin ulkopoliittinen retoriikka on herättänyt...
Viime kuun lopulla Kiina teki rohkean, jopa röyhkeän siirron Itä-Kiinan meren merialuekiistassa. Se julisti yksipuolisesti Itä-Kiinan merelle ilmapuolustusalueen, joka ulottuu jopa 300 meripeninkulmaa (noin 500 kilometriä)...
Maailmanlaajuisesti, ja itä-Aasian kannalta erityisesti, vuoden 2012 loppu ja 2013 alku tulevat...
Artikkeli on ensimmäinen osa Japanin ilmastopolitiikkaa käsittelevästä sarjasta. Joitakuita saattoi viime vuoden joulukuussa hämmästyttää, kun nousevan auringon (mutta melko vaivalloisesti laskevien päästöjen) maa Japani jätti...
Viime viikkoina Toyotalla ajaminen ja sushi-ravintolassa syöminen ei ole ollut Kiinassa in. Vihaiset kansanjoukot ovat piirittäneet Japanin lähetystöä Pekingissä ja tuhonneet japanilaisten omaisuutta ympäri maata. Tuorein...