Poliittinen satiiri kieltäytyy kunnioittamasta valtaa

Tekstiartikkelin kuva. Microphone macro vertical detail

Ulkopolitist · Poliittinen satiiri kieltäytyy kunnioittamasta valtaa


Poliittinen satiiri pilkkaa valtaapitäviä, nauraa tekopyhyydelle ja raivaa tilaa monipuoliselle yhteiskunnalliselle ajattelulle. Välillä huumori ylittää kansainvälisen uutiskynnyksen, kun autoritääriset valtiojohtajat suuttuvat pilapiirtäjille ja pilkalle, joka valtiojohtoon kohdistuu. 

Koronarajoitukset, Suomen ja Ruotsin NATO-hakemukset sekä sosiaali- ja terveysministeriön joditablettisuositus päätyivät kaikki kotimaisen poliittisen satiirin ainekseksi. Poliittinen satiiri, oli kyse pilapiirroksista tai televisio-ohjelmista, tarkastelee yhteiskunnallisia tapahtumia ja nauraa niille. Aina satiirin ei tarvitse olla hauskaa: se voi myös väittää vastaan ja surra suuria tragedioita.

Välillä poliittinen satiiri siirtyy paperin ja televisioruudun ulkopuolelle. Lokakuussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan suuttui häntä pilkanneelle ruotsalaiselle koomikolle, jolloin satiiri siirtyi maiden välisiin diplomaattisiin keskusteluihin. Hirveimmissä tapauksissa, kuten ranskalaiseen Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneessa hyökkäyksessä, pilapiirtäjiin kohdistetaan äärimmäistä väkivaltaa.

Poliittinen satiiri liittyykin tiiviisti sanan- ja ilmaisunvapauteen. Mutta miten keisarilta lopulta riisutaan vaatteet? Mistä poliittinen satiiri saa voimansa?

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Ville Ranta on pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. WSOY on julkaissut Rannan pilapiirroksia vuosilta 2019-2022 kokoelmana Kurissa ja nuhteessa.

Janne Zareff on toimittaja, käsikirjoittaja ja median, journalismin ja komiikan tutkija. Vuonna 2020 häneltä ilmestyi tietoteos Kuinka vallalle nauretaan Gaudeamuksen kustantamana.

Äänitys: 20.10.2022
Juontajat: Annastina Haapasaari ja Sofia Blanco Sequeiros
Editointi: Annastina Haapasaari
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa
Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

Lue myös