CMI x The Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Onko rauha pian tekoälyn sanelemaa?

Tekstiartikkelin kuva.
Ulkopolitist · CMI x Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Onko rauha pian tekoälyn sanelemaa?

Mistä puhumme, kun puhumme rauhanteknologiasta?

Suurvaltojen välinen teknologinen kilpailu on yksi aikamme keskeisimmistä ja seuratuimmista ilmiöistä. Kilpailu nivoutuu olennaisesti osaksi sodankäynnin muutosta ja sen myötä syntyviä uusia konflikteja. Usein vähemmälle huomiolle jää, että kuitenkin myös rauhanrakennuksen välineet monipuolistuvat osana teknologista kehitystä. 

Rauhan algoritmit auttavat löytämään vaihtoehtoisia polkuja ulos konflikteista. Neuvottelupöydissä erilaisten ohjelmistojen avulla voidaan hahmottaa, mitkä intressit ja esteet ovat toisistaan riippuvaisia. Parhaimmillaan teknologiavälitteisyys helpottaa vuorovaikutusta ja mahdollistaa dialogin tilanteissa, jossa se muuten olisi vaikeaa.

Vaikka rauhanteknologian sovellutukset ovat lupaavia, loppujen lopuksi rauha tulee solmia ihmisten välillä. Piileekö teknologioissa vaara, että niiden käyttö vähentää osapuolten kokemaa vastuuta rauhan rakentamisesta?

Toisessa Rauhaa vai utopiaa? -podcastin jaksossa rauhanteknologioista keskustelevat SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri, OP Ryhmän kyberturvallisuuden asiantuntija Catharina Candolin ja CMI:n ohjelmapäällikkö Ville Brummer. Lisäksi jaksossa kuullaan Inclusin toimitusjohtajan Mikaeli Langinvainion inserttihaastattelu.

Rauhaa vai utopiaa? -podcast on tarina siitä, miten voisimme paremmin rakentaa rauhaa rauhattomuuden ajassa. Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa. Ohjelma julkaistaan kahden viikon välein keväällä 2023.

Äänitys: 6.3.2023
Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari
Äänisuunnittelu: Petri Vanhanen
Visuaalinen ilme: Maria Santto / CMI

Jakso on toteutettu yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

Lue myös