CMI x The Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Milloin rauha koittaa Ukrainaan?

Tekstiartikkelin kuva.
Ulkopolitist · CMI x Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Milloin rauha koittaa Ukrainaan?

Kenen tulisi ottaa kantaakseen rauhan puolustaminen ajassa, jossa suurvaltapolitiikan mannerlaatat liikkuvat yhä uhkaavampiin asentoihin? Entä milloin uusi rauhan aika koittaa Ukrainaan?

Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan tulee 24. helmikuuta kuluneeksi tasan vuosi. Ennen tapahtunutta monen oli ollut vaikea kuvitella sodan paluuta Eurooppaan, jossa rauhaa oli totuttu pitämään melkeinpä itsestäänselvyytenä.

Tapahtunut toi myös valtioiden väliset sodat takaisin maailmaan, jossa moninapaistuminen ja suurvaltakilpailun kiihtyminen on ollut käynnissä jo pidempään.

Uudessa maailmanjärjestyksessä läntinen maailma ei ole samanlaisessa hegemonisessa asemassa kuin aikaisemmin. Autoritaaristen valtioiden kasvatettua suhteellista valtaansa myöskään demokraattinen järjestelmä ei enää ole kyseenalaistamaton. Tämä aiheuttaa tilanteen, jossa lännen on toisaalta seisottava entistä vahvemmin arvojensa takana, mutta toisaalta myös nähtävä, ettei se voi suhtautua sitä haastaviin järjestelmiin vähätellen. Millainen on uusi, inklusiivisempi versio rauhasta?

Rauhaa vai utopiaa? -podcastin ensimmäisen jakson asiantuntijavieraina ovat ulkoministeri Pekka Haavisto sekä CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas. Jaksossa kuullaan myös Kiovassa elävän ukrainalaisen Oleksandran ajatuksia elämästä sotatilan keskellä.

Rauhaa vai utopiaa? -podcast on tarina siitä, miten voisimme paremmin rakentaa rauhaa rauhattomuuden ajassa. Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa. Ohjelma julkaistaan kahden viikon välein keväällä 2023.

Äänitys: 8.2.2023
Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari
Äänisuunnittelu: Petri Vanhanen
Visuaalinen ilme: Maria Santto / CMI

Jakso on toteutettu yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

Viimeisimmät julkaisut