(Huomioithan, että tämä artikkeli on yhdeksän vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

KOMMENTTI: Nyt jäitä hattuun

Christopher Rowley | 15.11.2015

 

Pelolle ei saa antaa periksi.

Timo Soini MTV:n haastattelussa 14.11.2015

Traagisten tapahtumien jälkeen haluaisi sanoa jotakin viisasta. Jotakin, mikä lievittäisi tuskaa ja toisi selvyyttä asioihin, jotka näyttäytyvät niin mielettöminä ja kaoottisina. Sitä huomaa toivovansa, että käsillä olevaan ongelmaan olisi jokin lopullinen ja välitön ratkaisu. Sitä helposti huomaa pelkäävänsä. Pelolle ei kuitenkaan saa antaa periksi.

Kun terroristit iskevät, on vaarassa ihmishenkien lisäksi aina myös avoin ja vapaa yhteiskunta. Syytökset, pelko ja vihapuhe ovat todellinen uhkakuva siinä missä Isis-terroristit. Keskustelun hölmöimmät ylilyönnit vahingoittavat meitä kaikkia ja murentavat yhteiskunnallista turvallisuutta. Syytöksien ja vastakkainasettelun sijaan tarvitsemme nyt yhtenäisyyttä ja malttia. Tiedämme vasta hyvin vähän tekijöistä ja tapahtumista. Kuuluisassa brittijulisteessa kannustetaan ottamaan rauhallisesti ja jatkamaan elämää vaikeuksista huolimatta. ”Keep Calm and Carry On”–lausahduksen suomalaiselle vastineelle on nyt tarvetta.

Nyt jäitä hattuun.

Ei syytetä muslimeja terrorismista

Sanotaan se suoraan: on väärin ja valheellista syyttää kaikkia muslimeja ääriliikkeiden harjoittamasta väkivallasta. Älä siis tee sitä. Islam on – aivan kuten kaikki muutkin uskonnot – valtavan monimuotoinen uskonto. Maailmassa on 1,5 miljardia muslimia. Yli viidennes maailman väestöstä on muslimeja. Islam ei ole monoliitti. Sitä harjoitetaan erilaisilla tavoilla erilaisissa paikoissa ja erilaisten ihmisten toimesta.

Islam ei siis ole sodan eikä rauhan uskonto sen enempää kuin kristinusko, juutalaisuus tai buddhalaisuuskaan. Verta on vuodatettu eri uskontojen nimissä aina. Konfliktien pohjasyyt ovat kuitenkin poliittisia. Viidettä vuotta jatkunut Syyrian sisällissota on luonut puitteet Isisin kaltaisille väkivaltaisille ääriliikkeille. Irakin kaaos puolestaan on jatkunut kaksitoista vuotta. Pariisin terrori-iskut ovat vain yksi solmu monimutkaisessa verkostossa toimijoita, syitä ja seurauksia. Pariisin tapahtumia, sen enempää kuin terrorismia ilmiönä, ei voi selittää pelkällä uskonnolla.

Lisäksi on painotettava, että tekijöiden väkivaltaisella, radikaalilla, ja vääristyneellä islam-tulkinnalla ei ole mitään tekemistä sen islamin kanssa, jota valtava enemmistö maailman muslimeista harjoittaa. Harva kristitty tai vaaleaihoinen kokee tarvetta irtisanoutua esimerkiksi Anders Breivikin hirmuteoista tai Yhdysvalloissa yhdeksän mustaa ampuneesta Dylann Roofista. Ei siis vaadita sitä länsimaissa asuvilta muslimeilta tai maahanmuuttajiltakaan. Ei ole myöskään tarpeen nähdä ihmisiä ensisijaisesti jonkin uskontokunnan edustajina. Ihmiset – olivat he sitten kristittyjä, muslimeja, hinduja tai ateisteja – ovat myös lääkäreitä, taksikuskeja, vanhempia, sisaruksia, partiolaisia ja balettitanssijoita.

Syyt tapahtumille ovat aina monimutkaisia. Traagisiin tapahtumiin halutaan kuitenkin yksinkertaisia syitä ja vastauksia. Tämä on normaali psykologinen reaktio, mutta todellisuudessa maailma on varsin monimutkainen ja monimuotoinen paikka.

Vastakkainasettelu on vahingollista

Uskomalla puhetta kulttuurien tai uskontojen välisestä kamppailusta päätyy samalla kannattamaan terroristien maailmankuvaa. Isisin kaltaiset järjestöt ajavat eskatologista maailmankuvaa, jossa länsi ja islam käyvät taistelua. Tämä näkemys maailmasta ei ole ainoastaan sairas ja väkivaltainen, vaan myöskin todellisuutta vääristävä.

Vastakkainasettelu aiheuttaa vakavia ongelmia länsimaisissa yhteiskunnissa. Syrjintä, syytökset ja rasismi nimittäin marginalisoivat vähemmistöjä länsimaissa entisestään. Marginalisoituneet ja yhteiskunnasta vieraantuneet vähemmistöt luovat kasvualustan radikalisoitumiselle. Tämä vihan kierre täytyy pysäyttää, ja se tapahtuu vain irtisanoutumalla vastakkainasettelusta.

Vihan kierre syvenee, kun Euroopan turvapaikanhakijoista puhutaan yksinomaan uhkana turvallisuudelle. Tämä on kieroutunut näkemys, jolla voi olla vaarallisia seurauksia. Ensinnäkin, useat Lähi-idästä lähteneet turvapaikanhakijat pakenevat muun muassa Isis-terroristeja ja muita ääriliikkeitä – eli samaa radikaalia ja väkivaltaista maailmankuvaa, minkä ilmentymä nyt Pariisissa nähtiin.

Turvapaikanhakijat ovat myös jo valmiiksi äärimmäisen tukalassa tilanteessa. Vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat voivat joutua  odottamaan kuukausia tai jopa vuosia. Nyt he joutuvat myös elämään kantaväestön harjoittaman väkivallan pelossa. Epäluulo, pelko ja viha turvapaikanhakijoita kohtaan on jo nyt johtanut väkivaltaan. Vastaanottokeskuksia, joissa siis asuu myös lapsia, on polttopullotettu ja pakolaisbussia on ammuttu raketeilla.

Turvallisuusviranomaisten tulee totta kai tehdä työnsä ja valvoa, että Suomeen tulleiden joukossa ei ole turvallisuusuhan muodostavia yksilöitä. Suurempi uhka on kuitenkin vastakkainasettelua ja väkivaltaa lietsova keskustelu. Tuohon keskusteluun on myös ulkoministeri Soini nyt ottanut kantaa. MTV:n haastattelussa hän kehotti keskittymään turvapaikanhakijoiden sijaan todellisiin ongelmiin: ”Keskustelun pitää olla vapaata, mutta länsimaisessa demokratiassa syyllisiä ovat terroristit ja heidän rahoittajansa. Tavallinen ihminen on tähän syytön.”

Sietokyky ja avoin yhteiskunta

Terroristit haluavat teoillaan lietsoa pelkoa. Terrori on väkivaltaa, jonka ensisijainen tavoite on aiheuttaa jonkinlainen reaktio. Terroriteot tähtäävät ihmisten kehojen lisäksi siis yhteiskunnan rakenteisiin. Ihmisten tappaminen ja vahingon aiheuttaminen on väline, ei terrorismin itseisarvo. Strategiana se pyrkii romahduttamaan yhteiskunnat sisältäpäin. Jos terroritekoihin vastataan pelolla, niin silloin terroristit ovat saaneet haluamansa. Pelko länsimaissa johtaa vastakkainasetteluun yhteisöjen välillä ja vapauksien rajoittamiseen. Mitä enemmän keskitymme turvallisuudentarpeeseen, sitä enemmän pelkäämme, ja sitä enemmän avoin yhteiskunta on uhattuna.

Avoimuus, yksilönvapaus ja demokratia tekevät yhteiskunnan haavoittuvaiseksi terrorismille. Ne ovat kuitenkin myös keinoja selviytyä terrorismista. Pelon sijaan tarvitsemme sietokykyä eli resilienssiä – kykyä selvitä vaikeuksista ja jatkaa eteenpäin. Sanalla sanoen: jäitä hattuun, keep calm and carry on. Soinin sanoin: ”Terrorismi ei saa vaikuttaa ihmisiin niin, että ruvetaan varomaan jokaista risausta. Silloin he ovat voittaneet. Minä uskon, että demokratia selviää. Se on selvinnyt aina ennenkin.”


Kommentit

[…] terroriteot pyrkivät luomaan vastakkainasettelua ja houkuttelevat ylilyönteihin. Kuten kollegani totesi Pariisin iskujen jälkeen: avoimuuden, yksilönvapauksien ja demokratian varjelu on paras tapa […]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *