Intian vaalit katkaisivat apatian valtakauden

Kirjoittajan henkilökuva
vieraskynä | 16.06.2024
Tekstiartikkelin kuva. Aam Aadmi -puolueen vaalijuliste. Puolueen puheenjohtaja Arwin Kejriwal heitettiin vankilaan kesken vaalikamppailun kiistanalaisten rahapesusyytösten perusteella. (Kuvalähde)

Matias Castrén on tohtoriopiskelija Heidelbergin yliopiston Etelä-Aasian instituutin politiikan tutkimuksen osastolla. Tutkimuksessaan hän keskittyy globaaliin poliittiseen talouteen sekä Intian rooliin globaalissa politiikassa.

Intiassa käytiin touko-kesäkuussa parlamenttivaalit, joita synkimmissä ennusteissa ehdittiin nimittää maan viimeisiksi vaaleiksi. Kymmenen vuotta vallassa olleen BJP -puolueen oletettiin lujittaneen asemansa ja kaventaneen opposition kampanjointivaraa niin paljon, että se ottaisi valtavan vaalivoiton. Ennen vaaleja Intian demokratian institutionaaliset kulmakivet, sekä kansalaisten poliittinen jälleen herääminen toi oppositiolle kuitenkin yllätystuloksen. Vaalit voidaankin ymmärtää Intian demokratian vastaiskuna viime vuosikymmenen aikana tapahtuneelle vallan keskittämiselle.

Tiistaina 4.6. tapahtui jotain täysin odottamatonta, mikä vaikuttaa suoraan yli kuudennekseen koko ihmiskunnasta ja välillisesti koko maailman tulevaisuuteen. Intiaa on viimeiset kymmenen vuotta hallinnut hindunationalistinen Bharatiya Janata -puolue (BJP), joka pääministeri Narendra Modin johdolla on pyrkinyt keskittämään valtaa itselleen, murentamaan Intian demokratian keskeisiä instituutioita, ja istuttamaan maahan hindunationalistista ideologiaa.

Intian parlamenttivaalien tulokset alkoivat tulla julki aamulla kello kahdeksalta paikallista aikaa. Yllätys oli suuri kun näytti siltä, että kymmenen vuotta vallassa ollut BJP-puolue oli menettämässä merkittävän osan paikoistaan. Ääntenlaskennan päättyessä BJP:n johtaman NDA-koalition paikkamäärä oli 293 mikä on reilu pudotus edellisvaalien 352 paikasta. Entisen perinteisen valtapuolue Kongressin johtama I.N.D.I.A.-allianssi puolestaan nosti edustustaan 94 paikasta 233 paikkaan. Vaikka BJP:n ja Modin valtakausi näyttää saavan jatkoa, on tuloksella silti valtava merkitys.

Helmikuun lopulla Modin johtaman hallituksen ja BJP:n kannatus näytti olevan huipussaan. Modi oli juuri vihkinyt käyttöön kiistellyn Ram-jumalalle omistetun megatemppelin, joka rakennettiin hindufundamentalistien 1990-luvun alussa tuhoaman moskeijan tilalle. Hinduenemmistöinen Intia näytti olevan euforian vallassa. Vaalien suhteen keskeinen puheaihe oli, rikkooko BJP Kongressipuolueen vuonna 1981 saaman kaikkien aikojen vaalituloksen voittamalla yli 404 paikkaa. Toisin kävi, ja lopulta BJP menetti paikkansa jopa vaalialueella, jossa edellä mainittu Ram-temppeli sijaitsee.

Vaalien suhteen keskeinen puheaihe oli, rikkooko BJP Kongressipuolueen vuonna 1981 saaman kaikkien aikojen vaalituloksen voittamalla yli 404 paikkaa. Toisin kävi. Klikkaa twiitataksesi!

Mikä sitten romahdutti BJP:n kannatuksen? Yhden tekijän on oltava opposition vaalikampanja, jossa pyrittiin erityisesti tuomaan esille oikeusvaltion, demokratian, ja sosiaalisen tasa-arvon tärkeyttä. Oppositiokoalitio on kuitenkin kärsinyt suurista ongelmista kuten sisäisestä hajaannuksesta ja yhtenäisen viestin puutteesta. Erityisesti perinteinen valtapuolue Kongressi on kärsinyt selkeän ideologian puutteesta ja identiteettikriisistä. Puolue ei tunnu pääsevän irti elitismin leimasta, eikä Kongressi ole vielä kyennyt tekemään uusia avauksia.

Toisena merkittävänä tekijänä voidaan nähdä Intian korkeimman oikeuden puuttuminen kiisteltyyn vaalirahajärjestelmään. Korkeimman oikeuden toiminta on ollut Intiassa tahmeaa erityisesti Modin toisella kaudella ja on epäilty, onko oikeuslaitos säilynyt riippumattomana hallituksen asettaman paineen alla. Helmikuussa korkein oikeus kuitenkin aktivoitui ja määräsi, että vaalirahoitusta koskeva informaatio tulisi tehdä julkiseksi. Päätös kääntyi BJP:tä vastaan, joka oli koittanut peitellä rahoituksensa lähteitä ja suuruutta. Tapaus tuntui toimivan merkkinä Intian kansalaisyhteiskunnalle siitä, että Intiassa voi vielä vaikuttaa asioihin.

Tiistaiaamuna pörssien avautuessa oli selvää, ettei BJP puolue tulisi saamaan parlamenttiin ehdotonta enemmistöä, vaan sen pitäisi turvautua apupuolueisiin. Pääministeri Modin ja BJP:n tukijan Gautam Adanin johtama Adani Group menetti arvostaan yli kaksikymmentä prosenttia. Adani on Modin kaudella noussut Aasian rikkaimmaksi ihmiseksi mm. saamalla hoidettavakseen merkittäviä infrastruktuuriprojekteja.

Helmikuussa korkein oikeus kuitenkin aktivoitui ja määräsi, että vaalirahoitusta koskeva informaatio tulisi tehdä julkiseksi. Päätös kääntyi BJP:tä vastaan, joka oli koittanut peitellä rahoituksensa lähteitä ja suuruutta. Klikkaa twiitataksesi!

Eniten kannatuksen äkilliseen romahdukseen lienee kuitenkin vaikuttanut BJP:n ja Modin oma toiminta. Vaalirahasotkujen lisäksi puolue jäädytti oppositiopuolueiden pankkitilejä ja pidätti oppositiojohtajia. Huhtikuun lopulla kansan keskuudessa alkoi nousta kritiikkiä hallitusta kohtaan, ja ihmiset alkoivat julkisesti tuoda uudella tavalla esiin näkemyksiään pääministeri Modista, demokratian tilasta, uudistusten tarpeesta sekä polarisaation lietsomisesta yhteiskunnassa. Intiassa sananvapauden tila on viime vuosina kaventunut ja hallituksen julkinen kritisointi on muuttunut asteittain vaikeaksi. Näytti kuitenkin siltä, että kansalaiset ottivat julkisen tilan uudestaan haltuun. Perinteisesti Intia on tunnettu vapaasta, värikkäästä ja kärkkäästä julkisesta keskustelusta.

Myös pääministeri Modi näytti huomaavan muutoksen. Hänen julkisissa esiintymisissään alkoi näkyä panikointia. Se näkyi Modin puheissa, joissa hän kärjisti muslimeihin kohdistuneita lausuntojaan ja pyrki syventämään kahtiajakoa kansalaisten keskuudessa. Puheet johtivat kuitenkin negatiiviseen vastareaktioon, ja Modi yritti perua sanomisiaan myöhemmissä esiintymisissä. Samalla Intian kansalaisyhteiskunta aktivoitui, ja lopulta äänestäjät tekivät lähes aktiivisemman vaalikampanjan Intian demokratian puolesta kuin itse oppositiopuolueet.

Tämän seurauksena BJP:n odotettu vaalivoitto muuttuikin Intian demokratian selkärangan palautukseksi. Vaikka valta ei vaihtunut Delhissä, opposition vahvistumisella on valtava merkitys. Modi joutuu nyt operoimaan heikommalla mandaatilla ja pienellä enemmistöllä. Lisäksi BJP:n on tehtävä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, joista Biharin osavaltion Janata Dal -puolue on ollut ahkera kääntämään takkia BJP:n ja Kongressi-puolueen välillä. Opposition huhutaan jo tarjonneen Janata Dalin puheenjohtajalle Nitish Kumarille pääministerin pestiä mikäli hän olisi halukas muodostamaan koalition hallituksen opposition kanssa. Näyttää kuitenkin siltä, että vaalikausi alkaa BJP:n johtaman NDA-koalition johdolla. Hallituksen suhteellinen heikkous edelliseen vaalikauteen verrattuna antaa oppositiolle kuitenkin lisää itseluottamusta ja uskottavuutta, ja tuo toivoa Intian demokratian puolesta huolestuneille kansanjoukoille.

BJP:n odotettu vaalivoitto muuttuikin Intian demokratian selkärangan palautukseksi. Vaikka valta ei vaihtunut Delhissä, opposition vahvistumisella on valtava merkitys. Klikkaa twiitataksesi!

Kolmas merkittävä seuraus koskee muuta maailmaa. Länsimaat ovat pitkään yrittäneet houkutella Intiaa yhteistyöhön, ja Intian kasvavat markkinat tarjoavat valtavia mahdollisuuksia länsimaisille yrityksille. Intialla on myös geopoliittinen merkitys tasapainottajana Kiinan vaikutusvallan kasvaessa. Tähän asti eurooppalaiset johtajat ovat taputelleet Narendra Modin selkää ja matkustaneet New Delhiin kehumaan kilpaa Intian kehitystä. Eurooppalaisten tuella onkin ollut keskeinen merkitys BJP:n vallan legitimoinnissa kotimaassa.

Vaalitulos muuttaa asetelman, sillä Modin poliittinen toiminta on nyt riippuvainen myös oppositiosta. Eurooppalaisilla johtajilla on mahdollisuus arvioida suhdettaan Intian poliittiseen eliittiin uudelleen, kun myös oppositio on palannut uskottavasti pelikentälle.

Näyttääkin siltä, että demokratiaan keskeisesti kuuluva hallituksia vaalikausittain vaihtava heiluriliike on palannut Intian demokratiaan. Vaalitulos herättää toiveita demokratian ystävien parissa siitä, että Intian demokraattiset instituutiot ovat kestäneet sitä kohdanneen myrskyn. Tulos näyttää katkaisseen apatian aikakauden, johon Intia on ollut vaipumassa.


Kirjoittaja: Matias Castrén
Editointi: Eero Tuorila
Kielenhuolto: Hanna Lehto

Lue myös