(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Maanpuolustustahto on notkahtanut laskuun

Kirjoittajan henkilökuva
Tuomas Lähteenmäki | 12.12.2020

Olisiko aika päivittää ja monipuolistaa käsityksiämme siitä, mitä maanpuolustustahto tarkoittaa tänä päivänä?

Suomalaisten maanpuolustustahto ja tuki nykyiselle asevelvollisuudelle ovat kääntyneet laskuun, selviää uudesta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kyselytutkimuksesta.

Kysymykseen siitä, pitäisikö hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Suomen puolustautua aseellisesti vaikka tulos olisi epävarma, vastasi myönteisesti 65 prosenttia haastatelluista.

The Ulkopolitistin uusimmassa podissa analysoidaan suomalaisten suhtautumista maanpuolustustukseen ja asevelvollisuuteen MTS:n uusinta kyselyä hyödyntäen. 

Jaksossa pohdimme, miksi maanpuolustustahto on edelleen niin ajankohtainen käsite Suomessa, vaikka viime sodistamme on jo yli puoli vuosisataa aikaa.

Arvioimme myös, kuinka maanpuolustustahtoa voisi edistää ja olemmeko matkalla kohti sukupuolineutraalia asepalvelusta?

Asiantuntijavieraina:

Miina Kaarkoski on filosofian tohtori, joka työskentelee tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Kaarkosken kiinnostuksen kohteita ovat poliittinen kielenkäyttö, käsitehistoria ja kansalaismielipide puolustuspolitiikassa ja ympäristöpolitiikassa.

Teemu Häkkinen on filosofian tohtori, joka työskentelee tutkijana Jyväskylän yliopistossa. Häkkisen kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa parlamentti- ja käsitehistoria sekä turvallisuuspolitiikka. Viime aikoina hän on tutkinut maanpuolustustahtoon liittyvää poliittisuutta.

Teemu Tallberg on sotilassosiologian professori Maanpuolustuskorkeakoulusta. Tallberg on tutkinut mm. kansalaisten suhdetta maanpuolustukseen ja sukupuolikysymyksiä sotilaskonteksteissa.

 

 

Äänitys: 11.12.2020

Juontaja: Tuomas Lähteenmäki

Editointi: Petri Vanhanen

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.