Ylirajaista vastarintaa: aktivismi globaalien kysymysten äärellä

Kirjoittajan henkilökuva
Jalmari Sarla | 05.10.2024
Tekstiartikkelin kuva. Microphone macro vertical detail

Syyskuun lopussa Eduskuntatalon pylväät suihkutettiin punaisiksi ja Suomessa alkoi laaja keskustelu aktivismista. Mielenilmauksen taustalla olivat Elokapina ja ruotsalainen Återställ våtmarker -ympäristöliike, jotka halusivat kiinnittää huomiota suomalaiseen turvetuotantoon Ruotsissa.

Tämä on vain yksi esimerkki viime vuosina maailmalla nähdyistä kansalaistottelemattomuuteen pohjautuvista mielenilmauksista. Usein tavoiteena on tuoda esiin kriittisiä globaaleja kysymyksiä, kuten ilmastonmuutos tai rakenteellinen rasismi. Aktivistit ovatkin muodostaneet ylirajaisia verkostoja ja toimintatapoja navigoidakseen kansainvälisen politiikan ja maailmanlaajuisten ilmiöiden keskellä.

Podcast-jakso syventyy aktivismin eri muotoihin. Mitä aktivismilla, kansalaistottelemattomuudella tai suoralla toiminnalla halutaan saavuttaa? Millainen on median ja aktivismin suhde, mitä löytyy kuohuttavien uutisten takaa? Mikä rooli globaalisti kasvavalla aktivismilla on politiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa? Jakson juontaa Jalmari Sarla.

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Sara Harju on journalisti.
Riku Löf on väitöskirjatutkija.

Äänitys: 2.10.2024
Juontaja: Jalmari Sarla
Editointi: Pauliina Saloranta
Tuotanto: Jalmari Sarla
Jingle: Jantso Jokelin
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Lisättävää?

Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.