(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Bin Ladenin kuolema voitto taistelussa al-Qaidaa vastaan

Sunnuntaistrategisti | 16.05.2011

Vaikka Leena Malkki onkin oikeassa väittäessään (Vieraskynä 4.5.2011), että bin Ladenin surmaaminen tuskin heikentää suuresti al-Qaidan operatiivista kykyä, on terroristijohtajan ja ikonin kuolema suuri voitto terrorismin vastaiselle toiminnalle.

Bin Ladenin merkitys al-Qaidalle ja laajemmalle jihadiliikkeelle on vuosikausia ollut vahvasti symbolinen. Bin Laden on ollut esikuva monille nuorille jihaditaistelijoille sekä itsetään radikalisoituneille terroristeille. Hän oli globaalin terrorismin henkilöitymä, elävä todiste siitä, kuinka joukko päättäväisiä uskontaistelijoita kykenee iskemään missä tahansa, koska tahansa. Tämän ikonin kuolema pian Arabikevään jälkeen, joka uhkaa al-Qaidan olemassaoloa tehokkaammin kuin kymmenen vuotta sotaa Afganistanissa, on mittava virstanpylväs terrorismin vastaisessa sodassa.

Toisin kuin Malkki muistuttaa, varsinkin al-Qaedan operatiivisten johtajien eliminoinnilla on ollut suuri merkitys järjestön toiminnassa. terrorin vastaisen sodan aikana al-Qaidalta on eliminoitu useita operatiivisia johtajia, viimeisin 2007, jolloin tapahtui järjestön viimeisin mittava terrori-isku Afganistanin ja Irakin ulkopuolella. Operatiivisen kapasiteetin laskun seurauksena järjestön taistelijoiden määrä on pienempi kuin vuosiin ja sen rahavarannot ovat huvenneet huomattavasti, vaikuttaen sen kykyyn suorittaa operaatioita järjestön ydinalueiden ulkopuolella.

Vaikka järjestön operatiivinen toiminta onkin siirtynyt sen sisarjärjestöille Jemenissä, Irakissa, Somaliassa ja Maghrebissa, näiden järjestöjen johdon jäsenet eivät pääse lähellekään bin Ladenin karismaattista vaikutusvaltaa ja ideologista johtajuutta. Mahdollinen tuleva poikkeus saattaa olla amerikkalaissyntyinen Anwar al-Awlaki, joka yritettiin myös eliminoida vain päiviä bin Ladenin kuoleman jälkeen. Al-Qaidan johtajuus itsessään siirtynee vähin seremonioin bin Ladenin varamiehelle, Ayman al-Zawahirille, joka ei jaa edeltäjänsä suurta suosiota ja karismaa, ilman suurempaa taistelua vallasta. Järjestön pirstaloitunut luonne, toisin kuin Malkki ennustaa, todennäköisemmin ehkäisee valtataisteluita kuin synnyttää niitä.

On varmaa, että al-Qaida pyrkii kostamaan bin Ladenin kuoleman amerikkalaisten erikoisjoukkojen käsissä, joko omien taistelijoidensa, sisarjärjestöjen kautta, tai inspiroimalla radikalisoituneita nuoria sen ydinalueiden ulkopuolella. Arabikevään myötä huomattavasti heikentynyt al-Qaida tulee todennäköisesti olemaan vaarallinen vihollinen vielä vuosia, mutta symbolisen johtajansa menettänyt järjestö, joka on yhden egyptiläisen jihadisukupolven tuotos, on lyhyen ajan sisällä kokenut kaksi iskua, joista se tuskin kykenee toipumaan.

Bin Laden oli korvaamaton johtaja al-Qaidalle. Ei siksi, että hänellä olisi ollut suurta strategista kykyä viedä järjestöä voitosta voittoon – itse asiassa bin Ladenin ura on ollut useiden strategisten virheiden sävyttämä – tai siksi, että hänen uskonnollinen vaikutusvaltansa olisi ollut vertaansa vailla. Bin Ladenin korvaamattomuus johtuu siitä, että hänen persoonansa oli yksi niistä harvoista valttikorteista mitä al-Qaidalla oli jäljellä Arabikevään myötä. Nyt tämä valttikortti on poissa ilman suurta julkista tuomitsemista Lähi-idässä tai Islamilaisessa maailmassa.

Kirjoitus julkaistiin Helsingin sanomissa 11.5.


Kommentit

[...] englanninkielisen Inspire-lehden luoja ja toimittaja Samir Khan. Symbolisesti tärkein isku sitten Osama bin Ladenin eliminoimisen Abottabadissa alkukesästä - al-Awlakin eliminoiminen on saavuttanut suuresti mediahuomiota, mutta iskun seuraukset ovat [...]


[...] lännen kollektiivista helpotuksen huokausta. Osama bin Ladenin kuolema oli kieltämättä voitto terrorisminvastaiselle taistelulle, ja ehdottomasti Yhdysvaltojen etujen mukaista. Oikeudenkäynti bin Ladenia vastaan olisi [...]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *