(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Johdantoja moderniin sodankäyntiin – Frank Hoffman ja Jeremy Black

Sunnuntaistrategisti | 24.05.2011


Youtube on jokaisen sunnuntaistrategistin paras ystävä. Sivustolta löytyy tunteja ja tunteja opettavaa materiaalia moderniin sotaan ja sodankäyntiin liittyen. Yksi strategisten opintojen kannalta sivistävimmistä luentosarjoista Youtubessa on US Army War Collegen järjestämä Strategy Conference vuodelta 2010. Alla olevat videopätkät on taltioitu kyseisen konferenssin aikana (kaikki konferenssin luennot ovat nähtävissä täällä). Myös konferenssin avanneen Martin van Creveldin, tai hänen pahan kaksoisolentonsa, luento on näkemisen arvoinen.

.

Frank Hoffman – Mitä sota on?

Frank Hoffman on saavuttanut kuuluisuutensa ehdottamalla hybridisotien syrjäyttävän kasvavissa määrin traditionaalisen sodankäynnin. Toisin kuin perinteisessä sodassa, hybridisodissa yhdistyvät symmetriseen väkivallan käyttöön myös joukkotuhoaseiden käyttö, asymmetriset ja satunnaiset poliittisen väkivallan teot, rikollisuus sekä terrorismi.  USCENTCOM:in komentaja James Mattis (yhdessä Hoffmanin kanssa) on mm. kommentoinut hybridisotaa seuraavasti:

In Hybrid Wars we can expect to simultaneously deal with the fall out of a failed state that owned but lost control of some biological agents or missiles, while combating an ethnically motivated paramilitary force, and a set of radical terrorists who have now been displaced. We may face remnants of the fielded army of a rogue state in future wars, and they may employ conventional weapons in very novel or nontraditional ways. We can also expect to face unorthodox attacks or random acts of violence by sympathetic groups of non-state actors against our critical infrastructure or our transportation networks. We may also see other forms of economic war or crippling forms of computer network attacks against military or financial targets.

Huomattavaa kuitenkin on, että tämän hetkinen ajattelu Yhdysvaltain asevoimien keskuudessa on, että hybridisodankäynnin keskeisin tekijä on  ei-valtiollisten toimijoiden epäsäännöllisen väkivallan käyttö.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VPyaWxHyDtI]

.

.

Jeremy Black – Miten sodat loppuvat?

Jeremy Black on kuuluisa englantilainen sotahistorioitsija, joka on erityisesti esittänyt kritiikkiä länsimaisten sotateoreetikkojen tapaa nähdä ”itämainen” sodankäynti vastakohtana länsimaiselle sodankäynnille. Erityisesti kulttuurillisten syiden esittäminen laajemman Lähi-idän valtiollisten ja ei-valtiollisten sodankäynnin erilaisuudelle on saanut kritiikkiä Blackin mainiossa Rethinking Military History -kirjassa.  Jokaisella sodalla on oma kulttuurillinen, sosiaalinen, poliittinen ja strateginen kontekstinsa, joka vaikuttaa suoraan sotien kulkuun, miten niissä taistellaan,  ja miten sodat loppuvat. Mutta pelkkä kulttuuri ei ole syypää siihen miten sodankäyntiä harjoitetaan, ja miten se loppuu.

.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0JUqEmDYcDg]


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *