(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Saif al-Adel, al-Qaidan väliaikainen johtaja?

Sunnuntaistrategisti | 28.05.2011

Viime kerralla, The Ulkopolitist paljasti suomalaisen mediaraportoinnin heikkouksia, kun se uutisoi Yhdysvaltain armeijan yrityksestä eliminoida jemeniläinen Anwar al-Awlaki. Tällä kertaa tarkastelun alle joutuu al-Qaidan ”väliaikaisen johtajan”, Saif al-Adelin ”nimittämiseen” liittyvä uutisointi. Ongelmakohtia tapauksen yhteydessä nousee kaksi: Mikä tietolähteen suhde al-Qaidaan oikeastaan oli, ja mistä tieto nimitykstä on peräisin?

Suomalainen uutisointi, joka perustui etupäässä CNN:n terrorismiasiantuntijan Peter Bergenin artikkeliin, väitti, että al-Qaida oli valinnut itselleen uuden tilapäisen johtajan, mainiten, että CNN sai tietonsa al-Qaidassa ”aiemmin toimineelta libyalaiselta.” (HS 18.5., MTV3 18.5., Aamulehti 18.5., Iltasanomat 18.5., TS 18.5.). CNN:n lähteenä asiassa oli Quilliam Foundationissa työskentelevä, Noman Benotman, joka aikanaan johti libyalaista LIFG-jihadiliikettä (joka Libyan intervention aikana on raporttien mukaan muuntautunut Libyan Islamistiseksi liikkeeksi, luovuttuaan väkivallasta virallisesti jo 2009).

Bergenin artikkeli kuitenkin kirjoittaa seuraavaa lähteestään: ”Benotman has known the al Qaeda leadership for more than two decades. He was once a leader of the Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), a militant organization that used to be aligned with al Qaeda, but in recent years renounced al Qaeda’s ideology.” Kyseessä ei siis ole, kuten mm. HS, MTV, Aamulehti ja Iltasanomat väittivät, lähde joka toimi aiemmin al-Qaidan sisällä, vaan al-Qaidaa lähellä ollut ex-militantti. Mielenkiintoisesti, ja kyseisten uutislähteiden kunniaksi, mm. Yleisradio, Savon Sanomat, Keskipohjanmaa, sekä Verkkouutiset kykenivät antamaan tarkempaa tietoa siitä, kuka väitti al-Adelin tulleen nimitetyksi al-Qaidan väliaikaiseksi johtajaksi.

Vaikka nimityksen tietolähteen affiliaatio al-Qaidaan itsessään saattaa vaikuttaa toissijaisen tärkeältä, puuttuva tieto lähteen luonteesta saattaa vaikuttaa ratkaisevasti uutisoinnin sisältöön, mikäli lähteen antamaa tietoa ei osata tulkita oikein. Kuten YLE uutisoinnissaan huomauttaa, Benotmanin perusteli väitettään ”omakohtaisilla keskusteluilla sekä islamilaisilta jihad-keskustelupalstoilta lukemillaan viesteillä.” Kyseessä ei siis ollut ex-jäsenen vahvistama virallinen nimitys, mitä Suomessa tapahtunut uutisoitiin antaa lukijan ymmärtää.

Tätä ei myöskään tarkoittanut CNN, joka alleviivasi omassa uutisoinnissaan, että ”this was not a decision of the formal shura council of al Qaeda… …but was rather the decision of six to eight leaders of al Qaeda in the Afghanistan-Pakistan border area.” Virallisen nimityksen puutteen on Benotmanin lisäksi tuonut julkisuuteen Mm. Foreign Policy -lehden blogisivuston The AfPak Channelissa kirjoituksen (26.5.) julkaissut Camille Tawil, joka muistuttaa, että al-Qaidan keskusjohdolta ei asiasta virallista lausuntoa ole vielä tullut.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että al-Adel ei välttämättä olisi al-Qaidan epävirallinen väliaikainen johtaja tällä hetkellä, vaan sitä, että al-Adelin nimityksestä liikkuu vain spekulaatiota. Mutta voisiko seuraavan johtopäätöksen vetää suomalaisen mediauutisoinnin perusteella, joka toteaa Al-Qaidan valinneen väliaikaiseksi johtajakseen Saif al-Adelin? Vaikka uutisointi ei itsessään olisi väärin, tapahtuneen raportoiminen ilman vahvoja viittauksia siitä, mistä tieto on tullut, ja kuka sitä on tulkinnut, antaa epätarkan kuvan siitä, mikä al-Adelin asema al-Qaidassa tällä hetkellä on.


Kommentit

[...] kuinka epätarkkaa jihadisteihin liittyvä uutisointi Suomessa on (esimerkit Anwar al-Awlaqiin ja Saif al-Adeliin liittyen), on syytä epäillä Abu Sulaimanin roolia [...]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *