(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Abu Sulaiman iskee jälleen?

Sunnuntaistrategisti | 04.06.2011

 

Terroristiasiantuntija Evan Kohlmannin twitter-feediin on ilmestynyt kaksi tweettausta (tehty n. 06:00 – 7:00 Suomen aikaa 4.6.), jotka ovat herättäneet ainakin STT:n, Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien huomion:

Tähän mennessä ainoa uutinen aiheesta on tullut Savon Sanomien kautta. Suurin kysymys, joka Savon Sanomien uutisoinnin perusteella herää, koskee Abu Sulaimanin ”uhkauksen” ajoitusta. Oliko se tehty ennen kuin Länsi-Pasilasta löydetty laite tuli julkiseen tietoon?

”Räjähteen” löytyminen sai nopeasti mediahuomiota – jo puolen päivän jälkeen laitteen uutisoitiin sen olevan pommiksi luokiteltava. Englanninkielisenä tieto oli saatavilla viiden jälkeen (Yle 17:07). Evan Kohlmannin raportoidessa uhkauksista 4.6. aamulla, on mahdollista, että uhkaus on tehty tapauksen ollessa jo julkista tietoa, iltaviiden ja aamukuuden välissä on huomattava ikkuna tilanteen hyödyntämiselle. Tarkkaa aikaa, koska Abu Sulaimanin julkaisi viestinsä, ole kuitenkaan saatavilla.

(EDIT: Evan Kohlmannin Sunnuntaistrategistille vahvistaman tiedon mukaan Abu Suleimanin postaus julkaistiin foorumilla n. 13:30 Suomen aikaa)

On kuitenkin tärkeää huomioida, että Sulaimanin rooli virtuaalijihadistina on etupäässä levittää materiaalia (erityisesti propagandaa) sekä pyrkiä inspiroimaan yksittäisiä radikalisoituneita henkilöitä tekemään terrori-iskuja, ei olla operatiivisesti mukana iskujen suunnittelussa tai toteuttamisessa. Abu Sulaiman toimii virtuaalisessa ympäristössä, jonka vuoksi on erittäin epätodennäköistä, että Abu Sulaimanilla olisi yhteyksiä yritettyyn iskuun tai sen tekijään. Mikäli Abu Sulaimanilla tai iskun tekijällä olisi minkäänlainen keskenäinen suhde, olisi se täysin virtuaalinen, perustuen joko yksisuuntaiselle tai interaktiiviselle virtuaaliselle kanssakäymiselle. Abu Sulaimanin viestin perusteella ei kuitenkaan vaikuta siltä, että hänellä olisi sisäpiiritietoa iskuyrityksestä, ja inspiroiminenkin edellyttäisi sitä, että Suomessa on saman jihadifoorumin käyttäjiä, missä Abu Sulaiman  on käyttäjänä. Tästä ei kuitenkaan ole todisteita, eikä Suomen muslimiyhteisöissä ole merkkejä radikalisoitumisesta.

Tämän tiedon pohjalta on äärimmäisen todennäköistä, ettei Abu Sulaimanilla ollut mitään yhteyttä Länsi-Pasilan tapaukseen. Sen on syytä epäillä, että Abu Sulaiman pyrkii käyttämään tilaisuutta hyväkseen, joka on loogista ottaen huomioon kuinka paljon ”al-Qaida-johtaja” sai julkisuutta Suomessa edellisen uhkauksensa vuoksi. Tätä teoriaa tukee myös se, että Savon Sanomien siteeraama Sulaimanin viesti ei pitänyt sisällään uhkausta pommi-iskusta, pyrkii omimaan tapahtumaa listaamalla, tapahtuman ”yksityiskohtia” (propaganda), ja esittää toivomuksen vastaavien iskujen onnistuvan tulevaisuudessa (radikalisoituneiden inspirointi). Paljastavaa on, että viestin sisälläänpitämä tieto tapahtuneesta ja tapahtumapaikasta on vapaasti saatavilla internetissä, eikä se sinällään todista, tai edes implikoi Sulaimanin operatiivista osallistumista ”iskun” suunnitteluun tai sen toteuttamiseen.

Tarkkaa tietoa siitä, kuka iskun suunnitteli ja yritti toteuttaa, sekä minkä, takia ei ole saatavilla. Tapauksen ainoa yhteys terrorismiin tai globaaliin jihadiliikkeeseen on kuitenkin opportunistisen virtuaalijihadistin lausunto, jonka edelliselle lausunnolle Suomesta paikallinen media antoi metrikaupalla palstatilaa täysin syyttä.  Tämä tuskin oikeuttaa terrorismilla spekuloimista.

Lisäys 5.6.

Abu Sulaiman al-Nasser on Evan Kohlmannin mukaan julkaissut viestin liittyen myös Tapaninvainion kylmäaseman tuhopolttoyritykseen:

  • In his latest msg, Abu Sulaiman emphasized the significance of a molotov cocktail attack on Friday targeting a gas station in Tapaninvainio (@inteltweet)

Kohlmann kiinnittää huomiota myös Abu Sulaimanin 30.5. kirjoittamaan viestin:

  • A week ago, on May 30, Abu Sulaiman posted a diagram and instructions on how to make a basic molotov cocktail on top-tier AQ web forums.

Abu Sulaimanin viestejä ei kuitenkaan ole vielä saatavilla. Huomiota tulisi kuitenkin kiinnittää siihen, että aseohjeiden jakaminen itsessään ei ole harvinaista virtuaalijihadien toimesta, varsinkaan suljetuilla foorumeilla.

Tapaus herättää varmasti lisää kysymyksiä, mutta edelliset johtopäätökset pitävät vielä paikkansa: Tarkkaa tietoa siitä, kuka iskun suunnitteli ja yritti toteuttaa, sekä minkä, takia ei ole saatavilla. Tapauksen ainoa yhteys terrorismiin tai globaaliin jihadiliikkeeseen on kuitenkin opportunistisen virtuaalijihadistin lausunto. Edellisen lausunnon julkistamisen ajankohta lisää varmasti spekulaatioita terrorismista, mutta toisaalta Abu Sulaiman toimi nopeasti, ja hyvällä taustatiedolla Tukholman tapauksessa (sen jälkeen kun tiedot olivat jo tulleet julkisuuteen).


Kommentit

[…] käsitellään Suomessa usein väärin. Tästä hyvä esimerkki on muutaman kesän takainen Abu Sulaiman al-Nasserin tapaus, jonka myötä radikalisoituneen jihadifoorumeilla omaa tärkeyttään julistava […]


[...] ja muuten vaan asiasta kiinnostuneet voivat saada paljonkin tietoa uusista medioista. Abu Sulaiman al-Nasser draaman aikana parhaiten tietoa kotimaiset uutislähteet saivat netistä, erityisesti al-Nasserin [...]


[...] Abu Sulaiman iskee jälleen [...]


[...]  ja Tapaninvainion tapahtumien yhteydestä, joita Ulkopolitist kommentoi kesällä (täällä ja täällä). Tämän lisäksi nimi on tunnettu Ruotsissa  Joulukuun 2010 itsemurhaiskun yhteydessä, ja [...]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *