(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Kommersant-lehden mukaan suosituin ehdokas Venäjän presidentiksi on…

Synkeä yksinpuhelu | 07.06.2011

Ei kumpikaan kuvassa nähdyistä, vaan neuvostoajoilta äänestäjille tuttu vaihtoehto ’Kaikkia vastaan’. Arvostetun venäläisen sanomalehti Kommersantin Vlast-viikkolehti kysyi lukijoiltaan (linkki venäjänkieliseen artikkeliin) kenet he haluaisivat nähdä presidenttiehdokkaana vuoden 2012 vaaleissa. 20.-26. toukokuuta tapahtunut kysely sai 9933 vastausta, jotka jakaantuivat seuraavasti:

Dmitri Medvedev, 19.39%

Vladimir Putin, 16,24%

Molemmat, 5,81%

Kaikkia vastaan, 55,55%

Ihan sama, 3,01%

Huomionarvoista tuloksessa on lehden mukaan se että nykyinen valtatandemi – vaikka laskettaisiin yhteen Medvedevin, Putin ja ’molempien’ äänisaalis – häviäisi selvästi ensimmäisellä kierroksella vaihtoehdolle ’kaikkia vastaan’, joka sai yli puolet annetuista äänistä 55,55 % saaliillaan. Vaikka otos on kaikkea muuta paitsi tilastollisesti merkitsevä, kertonee se venäläisen koulutetun keskiluokan kasvavasta maan poliittista järjestelmää kohtaan tuntemasta kyynisyydestä ja vieraantumisesta. Tässä valossa on mielenkiintoista että tämä Venäjälle ominainen erikoisuus -mahdollisuus äänestää kaikkia ehdokkaita vastaan- poistettiin vaalilaista 2006.

Toinen asia on että purkautuuko kytevä tyytymättömyys uudenlaiseen poliittiseen aktivismiin. Tämä vaatinee luultavasti maan taloudellisen tilanteen merkittävää heikkenemistä. Tällä haavaa Putinin ja Medvedevin hallinto vaikuttaa pystyvän pitämään valtiolaivan vedenpinnan yläpuolella fossiilisten polttoaineiden maailmanmarkkinahinnan pysyessä korkeina. Pääministeri vaikuttaa aloittaneen sekä tämän vuoden duumavaalien että vuoden 2012 presidentinvaalien valmistelut perustamalla uuden ’Yleisvenäläinen kansallinen rintama’ nimisen organisaation, joka tulisi olemaan avoin myös valtapuolueen ulkopuolisille tahoille ja on tilannut valtionhallintoa lähellä olevalta tutkimuslaitokselta ’viisivuotissuunnitelman’ Venäjän kehittämiseksi. Nyttemmin myös yksityiset kansalaiset, kuten Putinin tiedottaja Dmitri Peskov asian muotoili, ’voivat päästä osaksi vallankäyttöä’ rekisteröitymällä rintaman henkilöjäseniksi pääministerin nettisivulla.

Pääministerin sivuilla voi myös tutustua kuviin, joita voisi ehkä luonnehtia englanniksi ’Prime Minister Putin doing cool and masculine stuff’ (linkki englanniksi tekstitettyihin kuviin). Hanke on luonnollisesti herättänyt myös kritiikkiä ja on joutunut satiirin kohteeksi. Esimerkiksi kommunistit intoutuivat nimittämään Putinia ’uudeksi tsaariksi’. Myös internetin vedonlyöjät osoittavat luottamustaan Vladimir Vladimirovitsin vaaliasetelmille antamalla hänelle heikoimmat voittokertoimet.

Kommersant uutisoi asiasta venäjäksi mm:

http://www.kommersant.ru/doc/1654967

http://www.kommersant.ru/doc/1655379

PS Voit rekisteröityä uudenkarhean kansanrintaman jäseneksi Putinin nettisivulla.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *