(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Kuinka Osama tapettiin

Mies ulkosuomalainen | 13.08.2011

Vuoden 2011 merkittävimpiin tahtumiin lukeutuu pitkään jahdatun Osama bin Ladenin tapon. Al Qaedan johtajan ja keulakuvan kuolema puhutti myös Ulkopolitistissä.  Pohdimme kuinka se vaikutti Al-Qaedaan operatiivisesti, tapon oikeanmukaisuutta, ja sitä milloin valtio saa tappaa.

Silloin tarkat tiedot olivat vielä epäselviä, ja nyt on mahdollista tarkentaa aikaisempia oletuksia ja arvioita.  The New Yorker viimeittäin julkaisi pitkän raportaasin operaatiosta – sen synnystä ja kehityksestä itse tekoon.   Vaikka itse operaatio ei kiinnosta, se on lukemisen arvoinen siksi, että se käsittee Yhdysvaltojen suhtautumista vastaanvanlaisiin riskialttiisiin iskuihin ja antaa vihjeita miten niitä sovelletaan jatkossa: ”The special-operations officer spoke more boldly. He believes that a precedent has been set for more unilateral raids in the future. “Folks now realize we can weather it,” he said.”

New Yorkerilta löytyy myös muita kiinnostavia lyhtyitä juttuja iskuun liittyen; muun muassa erikoisjoukkojen roolista, ja vähemmän vakavia selityksiä Osaman viimeisistä hetkistä.

Suosittelen!