(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Päivitys: Ite oot asekauppias

The Ulkopolitist | 14.08.2011

Taannoin Ulkopolitistin Kalashnikov ja Kukkamekko kirjoitti Suomen asekauppapolitiikan etiikan  – tai sen puutteen – ongelmista erityisesti ”Saudi-Arabian” asekauppojen yhteydessä.

Vaikka Saudi-Arabia ei ole YK:n aseviennin kieltolistalla, EU:n aseviennin yhteisen kannan mukaan asekauppoja suunniteltaeessa tulisi huomioida ostajan ihmisoikeustilanne. Saudi-Arabiaa on kritisoitu laajasti sen epädemokraattisuudesta ja surkeasta ihmisoikeuksien kunnioittamisesta…

…Herääkin kysymys, mitä seuraava hallitus aikoo asialle tehdä.Vastuulliseksi kansainväliseksi toiminnaksi Suomen asekaupan tilaa voi tuskin kuvailla. Aihe onkin kirvoittanut jo nokittelun ulkoministeri Alexander Stubbin ja Erkki Tuomiojan välillä. Tuomiojan ulkoministerikaudella kun asekauppaa käytiin Stubbin mukaan merkittävästi, vaikka Tuomioja kautensa jälkeen allekirjoitti ICADHin vetoomuksen.

Jarmo Pykälä, jonka ajatuksiin yllämainitussa artikkelissa viitattiin, toi äskettäin Ulkopolitistin tietoisuuteen, että Ulkoministeriö mitä ilmeisemmin on arvioimassa Patrian kranaatinheitinkaupan mahdollisen asevientilupahakemuksen. Asiasta voi lukea lisää Safer Globe Finlandin sivuilla.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *