(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Linkkivinkki: YK:n Libya-suunnitelma

Mies ulkosuomalainen | 31.08.2011

Inner City Press viimeittäin julkaisi YK:n luonnosdokumentteja mahdollisesta YK-operaatiosta sisällissodan jälkeisestä Libyasta. Vuodon mukaan Libyaan kaavaillaan noin 200 sotilastarkkailijan missioita jonka jälkeen lähettäisiin pienikokoinen poliisioperaatio poliittisen siiven kanssa.  Natolla olisi myös jatkuva rooli Libyassa. (ICP:n lisäksi Christian Science Monitorilla on myös kätevä katsaus dokumentista). Tietystikään mikään operaatio varmasti toteudu käyntänössä niin kuin paperilla on suunniteltu.   Silti, luonnoksen oletukset Libyan konfliktista ja kansainvälisen yhteisön roolista – ja siitä mitä on mahdollista saavuttaa – ovat äärimmäisen kiinnostavia.

Linkki suoraan YK:n Libya-dokumenttiin

Linkki pidempään YK:n Libya-taustadokumenttiin

JK: tänään Libyan kapinallisneuvosto NTC ilmoitti, ettei Libyaan tarvita ulkomaalaisia sotilaita.  Poliisioperaation NTC kuitenkin koki mahdolliseksi.