(Huomioithan, että tämä artikkeli on 12 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Sauli Niinistön karmea etikettimoka? Katso kuvat

Synkeä yksinpuhelu | 02.03.2012

Ulkopolitist sortuu perjantain kunniaksi iltapäivälehtimäiseen lööppiuutisointiin Sauli Niinistön virkaanastujaisista. Aihe on kuitenkin vakava; jokaisessa ulkoministeriössä on esimerkiksi poliittisen ja oikeudellisen osaston lisäksi protokollaosasto, joka pohtii työkseen valtiovierailuihin liittyviä rituaaleja. Kuten mihin järjestyksekseen liput järjestetään, kuka istuu kenenkin vieressä ja ennen kaikkea miten kukakin pukeutuu. Antropologit ovat viime vuosikymmeninä siirtyneet Papua-uusi-guinealaisten ihmissyöjäheimojen tarkkailemisesta, esimerkiksi kansainvälisissä järjestöissä ilmenevien byrokraattisten kulttuurien ja rituaalien tutkimukseen. Nämä rituaalit, joista tasavallan presidentin virkaanastujaiset ovat meille kaikille tuttu esimerkki, sitouttavat yhteisön jäseniä toisiinsa ja luovat uudelleen suomalaista identiteettiä. Niistä on tärkeää pitää kiinni –itseironisessa hengessä.

Mtv3n uutiset huomautti oikeutetusti Pentti Arajärven perin kummallisesta päähinevalinnasta ja laatumedia Iltalehden päivystävä ritatainola kommentoi Mikael Jungnerin solmiofobiaa. Juhlallisen vakuutuksen, Porilaisten marssin ja Linnan parvekkeelta tehdyn tervehdyksen lomassa, Ulkopolitistin seurapiiritoimittajan huomio kiinnittyi kuitenkin seikkaan, joka on ehkä liian näkyvä ja itsestään selvä, jotta huomaisimme sen: Siihen että uusi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja vanhan tasavallan presidentin puoliso Pentti Arajärvi olivat molemmat pukeutuneet frakkiin, valkoisen liivin kera. Siihen että molemmilla presidenttipareilla oli yllään täydet valtiolliset kunniamerkit.

Frakki (englanniksi white tie) on juhlallisin pukeutumisvaihtoehto iltatilaisuuteen tai akateemiseen juhlaan. Illalla, kuten esimerkiksi Linnan juhlissa tai Britanniassa kuningattaren isännöimillä virallisilla illallisilla, frakin kanssa käytetään valkoista liiviä. Päivällä järjestetyssä akateemisessa juhlassa, kuten esimerkiksi lukuvuoden avajaisissa tai promootiossa, käytetään frakkia mustan liivin kera. Täydet valtiolliset kunniamerkit ovat tarkoitetut käytettäviksi ainoastaan frakin kera.

Virallisin vaihtoehto päivällä vietettävään valtiolliseen tilaisuuteen, kuten virkaanastujaisiin, on saketti (englanniksi morning coat) harmaan solmion kera. Esimerkiksi Japanissa uusi hallitus esittäytyy saketit yllään, ja Ruotsin kuningas julkisti viime viikolla uuden kruununperijän nimen sama asu päällään. Sakettia voidaan käyttää myös juhlallisissa perhetilaisuuksissa; häissä tai hautajaisissa. Toinen seikka mitä pukeutumisessa tulisi ottaa huomioon on yhdenmukaisuus. Jos ainoastaan sulhanen on pukeutunut sakettiin (tai pahimmassa tapauksessa frakkiin), ja vieraat ovat tummissa puvuissa vaikutelma on hassu. Myös tumman puvun kanssa ei ole syytä käyttää täysiä kunniamerkkejä, vaan pienempää pinssiä. Kuten ranskalaiset poliitikot tekevät Legion d’Honneurin kanssa.

Selvää on että Niinistö ja Arajärvi eivät ole vastuussa tästä mokasta–eikä ehkä edes ulkoministeriön protokollaosasto, joiden tehtäviin kuuluisi huolehtia muodollisuuksista. Milloin tämä muutos huonompaan pukeutumiskulttuuriin on sitten tapahtunut suomalaisessa politiikassa? Kirjoittaja on joskus kuullut että sakettien käyttämisestä luovuttiin uuden hallituksen nimittämistilaisuuksissa –ja muissa valtiollisissa juhlissa– Urho Kekkosen tullessa pääministeriksi. Tarkoituksena oli tehdä politiikasta vähemmän elitististä ja ’kansanomaisempaa’. Samaan kulttuuriseen murrokseen liittynee villapaitojen yleistyminen frakin sijaan opiskelijajärjestöjen vuosijuhlissa. Vielä edellisen kokoomuslaisen valtiopäänmiehen Juho Kusti Paasikiven virkaanastujaisissa (Yle Arkisto), tuleva presidentti, puhemies ja muut läsnäolijat ovat pukeutuneet tyylikkäästi sakettiin–ilman kunniamerkkejä luonnollisesti.

Onneksi frakki on tehnyt paluun opiskelijaelämään; se että kunnioitetaan perinteitä ei tarkoita että hyväksytään kaikilta osin 1800-luvun konservatiivisempi englantilaisen yhteiskunnan aatemaailma, josta moderni länsimainen pukeutumiskulttuuri periytyy. Toivoisi että perinteet tekisivät paluun myös valtiolliseen elämään paremman pukeutumiskulttuurin muodossa. Samalla tavalla kuin Mannerheim-ristin ritareiden kutsuminen Linnan juhliin 1990-luvulta lähtien kunnioitti veteraanisukupolven valtavaa panosta Suomen historiaan, myös saketin paluu rakentaisi siltaa kohti tasavaltamme ensimmäisiin vuosikymmeniin. On aika päästä eroon Kekkoslovakiasta ja 1960-luvun kulttuurivallankumouksesta myös tässä suhteessa. Ironinen tiedostava suhde menneisyyteen auttaa ymmärtämään Lennart Merta mukaillakseni ketä olemme ja mistä olemme tulossa–ja minne suuntaan haluamme mennä tulevaisuudessa.

Toivottavasti uudella presidentillä olisi aikaa oikeiden poliittisten päivätöidensä (joista Ulkopolitist on kirjoittanut aiemmin) lisäksi laittaa valtiollinen protokolla parempaan ruotuun. Kenties jo seuraava hallitus kävelee tyylikkäästi saketeissa Senaatintorilta Linnaan nimittämistilaisuuteen. Niin pärjäisimme ruotsalaisille vihdoin myös tässäkin suhteessa paremmin.


Kommentit

Itse asiassa šaketin käytöstä uuden hallituksen nimitystilaisuudessa luovuttiin vasta Paasion pääministerikaudella 1966. Kekkonen on artikkelin kuvassa pääministeri. Kekkonen vannoi virkavalansa frakissa jo 1956 jollen väärin muista (elävän arkiston videon perusteella). Kekkonen käytti šakettia myös presidenttinä, esim.vastaanottaessaan puolustusvoimain lippujuhlaparaatin 1967. Luulen, että Paasikiven šaketinkäyttö virkaanastujaisissa oli poikkeus, joka johtui siitä, että hänet valittiin ilman vaaleja Mannerheimin erottua, ja tilaisuudesta haluttiin vähemmän juhlava. (Tiedän, että šaketti on muodollisin miesten päiväasu ja siten samantasoinen frakin kanssa, mutta liittynee tuohon kunniamerkkiasiaan). Kyllä šaketti oli käytössä 1956 hallitustilaisuudessa, mutta silloin frakki presidentin virkaanastujaisissa. Käytännössä ei siis ole kyse mistään postmodernista sekaannuksesta, jossa šaketti on korvattu frakilla. "Ironisen tiedostava suhde menneisyyteen" on juuri suvakki-hipsteri-punaviher-kulttuurivallankumouksellista, ja estää arvokkaat perinteet, kuten šaketinkäytön. Jos politiikkaan lähdettyäni etenen, tulen virallisissa päivätilaisuuksissa pitämään vintage lounaspukuani (kuin šaketti, mutta tavallisella puvuntakilla).


Olen vastauksessa vuosia myöhässä, mutta parempi myöhässä kuin milloinkaan. Olette väärässä. Miltein koko Euroopassa vain frakkia on pidetty tarpeeksi virallisena kunniamerkkien kantamiseen. Debrett:in New Guide to Etiquette and Modern Manners -kirjassa sanotaan kunniamerkkien shaketissa olevan hyvin harvinaista ja poikkeustilanteissakin rajoitettu. Kun presidentti vaihtuu niin suomalaisten ritarikuntien suurmestari vaihtuu. Presidentti pitää kantaa kaikkien ritarikuntien kunniamerkkejä virkaanastujaispäivänä. Tarpeeksi suuret päivätapahtumat erityisesti määräävät asuksi, englanniksi sanoen Court Dress, High Uniform or even White Tie (frakki). Frakin käytössä on ollut muitakin poikkeuksia. Esimerkiksi tuomareillahan oli vielä viime vuosisadan alussa aina virassa käytössään frakki, sanoi kello mitä vain.


Saketti on tyylikäs ja virallisempi vaihtoehto tummalle puvulle, joten hyvinhän se sointuisi käytettäväksi juuri esimerkiksi hallituksen nimitystilaisuuten. Lisäksi epätavallinen pukuvalinta toisi sipauksen seremoniallisuutta valtiollisiin tilaisuuksiin, jota ei usein Suomessaa nähdä.


[...] Sauli Niinistön karmea etikettimoka? Katso kuvat [...]


Hyvä Tuula Kiitos hyvästä kysymyksestä. Käsittääkseni vieras tarkistaa kunniakumppanian valtiovierailulla. Isäntä/vastaanottaja on toki myös mukana. Virkaanastujaisissa mentäessä sisään Eduskuntataloon komppanian tarkistaa vanha presidentti, kun taas mentäessä ulos komppanian tarkistaa ensimmäistä kertaa uusi presidentti. Kun siviili tarkistaa kunniakomppanian on menettely vähän eri –esimerkiksi hatun voi ottaa pois päästä kuten Niinistö teki– kun jos kyseessä on sotilas. Yksityiskohtaisempia tietoja näistä asioista saanee Ulkoministeriön protokollaosastolta, joka pohtii tämmöisiä valtiovierailuihin liittyviä juttuja työkseen. http://www.ulkoministerio.fi/Public/default.aspx?nodeid=15875&fb_source=message Toivottavasti vastaus vastasi ainakin tiedon ensinälkään. Ystävällisin terveisin, SY.


Olisin tiedustellut seuraavaa: Kun esim. meidän ihana presidentti ihanine puolisoineen on valtiovierailulla Ruotsissa tai muualla, tarkastaako kunniakomppaniaa vain Kaarle Kustaa vaiko myöskin meidän pressa? Sekä Ruotsissa että virkaanastujaisissa ei ainakaan Sauli sitä tarkastanut, vaan hänen katseensa harhaili siellä täällä, esim. maassa. Olin pahoillani katsellessani virkaanastujaisten menettelyä. Tuntui, että turhaan oli kaarti seissyt ja odottanut ja sitten teki kunniaa, kun ylipäällikkö vilkuili heitä välinpitämättömän näköisenä ja tuskin pääsi loppuun, kun alkoi Tarjan kanssa juttelu ja naureskelu. Arvostan kovasti Suomen armeijaa. Kun ei muuta ole valittamista, täytyy tämä ainutkin tuoda esille. Niinistö - Haukio ovat koko kansan suosiossa ja edustavat Suomea tosi hyvin ja sopivasti ja Sauli tuntuu niin tarmokkaalta ja ulkomaatkin tuntuvat tykkäävän heistä.Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *