(Huomioithan, että tämä artikkeli on seitsemän vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Lukusuosituksia jihadismista kiinnostuneille

Juha Saarinen | 08.09.2017

al-Nusran rintaman jäseniä paraatissa lokakuussa 2013. Kuva: Karam al-Masri / Flickr


Turun veitsi-iskun takia suomalaisten kiinnostus jihadismiin ja jihadistisiin liikkeisiin on kasvanut merkittävästi. Isku nousi valtakunnan ykköspuheenaiheeksi sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa, sillä poliisi tutkii puukotuksia terrorismirikoksina. Jos kyseessä on jihadistinen terrori-isku, mikä näyttää tällä hetkellä erittäin todennäköiseltä, on se lajissaan ensimmäinen Suomen historiassa.

Jihadismi on näkynyt suomalaisessa mediassa jo paljon ennen Turun tragediaa, erityisesti edellisten kolmen vuoden aikana Islamilaisen valtion noustua globaalin jihadin lipunkantajaksi. Leijonanosa ryhmän saamasta julkisuudesta on painottunut usein pinnalliseen uutisointiin yksittäisistä terrori-iskuista, massamurhista ja muista hirmuteoista. Sen sijaan suomalainen media on tuottanut hyvin vähän sellaista sisältöä, joka avaisi laajemmin jihadismin historiallista, yhteiskunnallista tai strategista taustaa. Media on jättänyt vastaamatta suuriin kysymyksiin, kuten siihen, mitä jihadismi on, mikä sen suhde islamiin on ja ketkä osallistuvat jihadistiseen liikehdintään ja miksi.


Lisäksi aihetta käsittelevää kotimaista tietokirjallisuutta on edelleen saatavilla erittäin niukasti. Suomessa ei tiettävästi ole useaan vuoteen julkaistu ainuttakaan suurelle yleisölle tarkoitettua kirjaa, joka käsittelisi yksittäisiä jihadistiryhmiä tai jihadismia yleisesti. Vaikka aihe on saanut paljon julkisuutta, jihadismia ja jihadisteja ymmärretään kotimaisissa uutisissa heikonlaisesti, mikä varmasti johtuu osaltaan syvällisen käsittelyn puutteesta. Esimerkiksi kun Isis menetti otteensa Pohjois-Irakin Mosulista, muutamat mediat julistivat, että järjestö on “tuhottu” tai “melkein kukistettu”, mikä ei suinkaan pidä paikkaansa.


Isisin esiinmarssin aikana, ja pitkälti sen takia, jihadismista on kirjoitettu maailmanlaajuisesti kenties enemmän kuin kertaakaan syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen. Suomessakin näkyvyyttä ovat saavuttaneet niin sanotun Kepel–Roy-debatin kriittiset tiivistelmät, jotka keskittyvät erityisesti uskonnon merkitykseen jihadistisessa liikehdinnässä. Usein on jäänyt sanomatta, kenties kohteliaisuussyistä, että kummankaan ranskalaisakateemikon tuotokset eivät hyödyllisistä oivalluksistaan huolimatta edusta jihadismin tutkimuksen terävintä kärkeä.


Ulkomailla on julkaistu laadukkaita, laajalle yleisölle sopivia terrorismia käsitteleviä teoksia, joiden näkyvyys Suomessa on ollut vähäistä. Lista ei ole tyhjentävä, vaan se rajoittuu jihadismia käsitteleviin teoksiin – ja osittain allekirjoittaneen kirjahyllyn valikoimaan. Terrorismista laajemmin kiinnostuneiden kannattaa tutustua Leena Malkin suosituksiin.


Islam ja jihadismi
Jihadismin historia
Al-Qaida
Isis
Jihadismi länsimaissa
Muut jihadismiaiheiset kirjat


Jihadismia käsitellään myös muutamien suomalaisten asiantuntijoiden ja asiaan vihkiytyneiden Twitter-tileillä, joita kannattaa seurata.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *