(Huomioithan, että tämä artikkeli on seitsemän vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast-spesiaali: Mitä scifi kertoo kansainvälisestä politiikasta?

Veera Honkanen | 04.05.2018

 

Kansainvälisenä Star Wars -päivänä The Ulkopolitist tarjoilee erikoisjakson, jossa käsitellään sodan teknologiaa, hyvän ja pahan kuvauksia ja scifi-kuvaston valumista todelliseen maailmaan.

May the fourth be with you! The Ulkopolitistin podcast-spesiaalissa hypätään avaruusalukseen ja pohditaan, miten tieteisfiktio ja kansainvälinen politiikka sekä terrorismin ja sodan tutkimus ovat yhteydessä toisiinsa.

Sarjojen, elokuvien ja kirjojen avulla voi esimerkiksi tunnistaa vinoumat ja vääristymät omassa analyysissaan. Scifi on laji, jossa nykymaailman ilmiöitä voidaan käsitellä suhteellisen puolueettomassa kontekstissa.

Käsitellyksi tulevat niin tappajarobotit, Darth Vader kuin Nälkäpeli-tervehdyskin.

Studiossa keskustelemassa:

Juha Saarinen on jihadismiin sekä Lähi-idän turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut jatko-opiskelija King’s College Londonissa.

Juha suosittelee tutustumaan planeettojen välisistä suhteista kertovaan The Expanseen niin kirja- kuin tv-sarjana. Jälkimmäinen on muun muassa Rolling Stone -lehden mukaan parasta scifiä televisiossa tällä hetkellä, ja kansainvälisen politiikan professorin Daniel Dreznerin mukaan paras kansainvälistä politiikkaa käsittelevä tv-sarja. Itse George R. R. Martin on myös suositellut sarjaan pohjautuvaa kirjasarjaa.

Alex Pitkänen on maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän on kiinnostunut muun muassa poliittisesta väkivallasta ja sodan tutkimuksen filosofisista näkökulmista.

Alex suosittelee Joe Haldemanin The Forever Waria, joka kertoo galaktisessa mittakaavassa käytävästä sodasta ihmiskunnan ja Tauran-lajin välillä. Kirjan teemat ovat ajankohtaisia myös terrorisminvastaisen sodan aikakaudella. Toinen suositus menee Black Mirror -sarjalle, jonka jaksot käsittelevät rikkinäisiä visioita tulevaisuudesta, jossa uusi teknologia tuo esille ihmismielen pimeän puolen. Maailmanpolitiikan kannalta relevantteja jaksoja ovat ainakin Nosedive (sosiaalinen media ja Kiinan sosiaalipisteytysjärjestelmä), Metalhead (uudet innovaatiot aseteknologiassa ja robotiikassa) ja Men Against Fire (tappamiseen liittyvät pidäkkeet ja niiden kiertäminen poliittisen väkivallan yhteydessä).

Äänitetty: 25.4.2018

Juontaja: Veera Honkanen

Veera suosittelee Westworld-sarjaa, jossa pohditaan, miten älykkäitä, ihmisenkaltaisia robotteja saa kohdella, ja mikä erottaa ihmiset roboteista. Kiinnostavaa on utopian ja dystopian rajoilla liikkuminen: toisen onnela on toisen vankila.

Edit: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele muut The Ulkopolitistin podcast-jaksot täältä.


Lisättävää?

Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.