(Huomioithan, että tämä artikkeli on kuusi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Malesian vaaliyllätys – Mahathir nousi kuin Feeniks-lintu

kommenttikuva Veera Honkanen, Lotta KivinenMalesiassa äänestettiin muutoksen puolesta, mutta turvallisesti. Malesiaa vuosina 1981–2003 johtanut Mahathir Mohamad tuli ja voitti, ja nyt maassa odotetaan asioiden muuttuvan.

Edellisen kommenttimme tärppi numero 1 toteutui ehkä hieman yllättäen eilisissä Malesian vaaleissa: Malesiaa 60 vuotta johtaneen valtapuole UMNO:n valta kaatui vaaleissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1957, kun entisen pääministerin Mahathir Mohamadin johtama oppositiokoalitio Pakatan Harapan voitti vaalit ja kukisti pääministeri Najib Razakin. Malesiassa ei ole aikaisemmin äänestetty valtapuoluetta ulos. UMNO:n, ja koko valtakoalitio Barisan Nasionalin, häviö on siten merkittävä muutos.

Mahathirin paluu herättää väistämättä kysymyksiä. Hän on sanonut, että tarkoituksena ei ole kostaa UMNO:lle eikä Najibille, vaan palauttaa oikeusvaltion periaatteet korruptoituneen BN:n jäljiltä. Epäselvää kuitenkin on, viekö UMNO:a aikoinaan johtaneen Mahathirin voitto maata eteenpäin vai onko kyseessä paluu vanhaan. Esimerkiksi korruptio tai etniset ja uskonnolliset jännitteet eivät katoa Mahathirin pääministeriyden myötä – Mahathirhan oli omalla valtakaudellaan niitä luomassa. Malesialaiset äänestivät muutoksen puolesta, mutta millaisen muutoksen pystyy tuomaan mies, joka aikoinaan sulki opposition sanomalehtiä ja pidätytti kriitikoitaan? On myös hivenen epäselvää, kuka Malesiaa alkaa todella johtaa: Mahathir lupaili vaalikampanjansa aikana, että hän luovuttaa vallan (sodomiasta tuomitulle) Anwar Ibrahimille, jonka kanssa Mahathir muodosti vaaliliiton.

Kehitysrahasto 1MDB:n liitetyt korruptiosyytökset olivat epäilemättä merkittävässä roolissa vaalituloksen kannalta. Muita syitä äänestystulokseen olivat muun muassa elinkustannusten nousu ja islam. Ilman Mahathirin mukaantuloa nämä kansalaisten huolenaiheet eivät olisi todennäköisesti yksinään riittäneet kaatamaan BN:ää.

Äänestystuloksella voi olla myös vaikutuksia Malesian talouteen, ja se oli protesti Najibin johtamalle talouspolitiikalle. Najibin johdolla Malesiassa otettiin vuonna 2015 käyttöön – malesialaisten keskuudessa hyvin epäsuosittu – 6 prosentin arvonlisävero. Luottoluokittaja Moody’s ehtikin jo varoittaa, että vaalitulos voi heikentää Malesian luottoluokitusta. Esimerkiksi arvonlisäveron poistaminen voisi lisätä maan riippuvuutta öljytuloista ja siten kaventaa valtion tulopohjaa.

Äänestystulos on merkittävä erityisesti demokratian vahvistumisen kannalta, sillä Malesiassa ja Kaakkois-Aasiassa yleisesti vaaleilla on ollut vähän tekemistä todellisen poliittisen vallan kanssa. Tämä vaalitulos on ennen kaikkea osoitus siitä, että äänestäjät voivat halutessaan vaihtaa johtajansa.

Sosiaalisessa mediassa Mahathirin voittoa kiiteltiin ja juhlittiin. Eräs nuori malesialainen julisti maansa syntyneen uudestaan. Arvio on todennäköisesti ennenaikainen: Mahathirin hihasta ei välttämättä tipahda uusia temppuja. Najibista päästiin eroon, mutta muuttuuko politiikassa mikään muu kuin hallitsevan puolueen nimi?


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *