(Huomioithan, että tämä artikkeli on kuusi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Valeuutisia, populismia ja paskapuhetta – elämmekö totuudenjälkeistä aikaa?

Tuomas Lähteenmäki | 15.12.2018

podcastkuva jaksosta Totuuden jälkeen

Mitä tarkoitetaan totuudenjälkeisellä ajalla ja onko klikkien ja erilaisten kohujen perässä juokseminen itseisarvo, jolla mediatalot voivat selvitä tulevaisuudessa? The Ulkopolitist otti asiasta selvää ja haastatteli Totuuden jälkeen – miten media selviää paskapuheen ja algoritmien aikana -kirjan kirjoittajia.

Totuuden jälkeen -kirja tarkastelee, miten perinteinen media ja asiantuntijatieto voivat selvitä informaatiovaikuttamisesta, populismista ja talouskriisistä, eli niin sanotusta totuudenjälkeisestä ajasta. Samalla se listaa tekijät, jotka ovat synnyttäneet totuuden jälkeistä aikaa, alkaen muun muassa algoritmeista ja teknologisesta murroksesta.

Teosta lainaten totuudenjälkeisyys leijuu nyt paksuna myrkkypilvenä mm. Yhdysvaltojen yllä. Yhteiskunnallisen keskustelun ja poliittisen julkisuuden kannalta toksinen ilmiö ei ole haihtumassa mihinkään. Suomesta katsottuna pilvi voi näyttää vielä horisonttiin nousseelta ohuelta savukiehkuralta, mutta tuuli on jo hyvää vauhtia puhaltamassa tänne päin.

The Ulkopoltist julkaisi kuluvalla viikolla myös Sanna Raita-Ahon kirjoittaman kirja-arvion teoksesta: Median kriisi informaatiovaikuttamisen ja ”totuuden jälkeisen ajan” keskellä. Lukusuositus!

Vieraat:

Antto Vihma (Dosenti, VTT) työskentelee Ulkopoliittisessa instituutissa. Antto on kansainvälisen politiikan tutkija ja entinen ympäristöaktivisti, joka on ajan myötä oppinut käyttäytymään kalustetuissa huoneissa.

Hannu-Pekka Ikäheimo on savolainen kuntourheilija, joka työskentelee asiantuntijana Sitran ennakointitiimissä. Urheilun lisäksi Hannu on innostunut federalismista, 1900-luvun suurista aatehistoriallisista romaaneista, suomalaisesta esseistiikasta ja norjalaisesta autofiktiosta.

 

Äänitys: 10.12.2018

Juontajat: Veera Honkanen ja Tuomas Lähteenmäki

Edit: Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

The Ulkopolitistin kaikki podcastit löytyvät myös Spotifyista!

 

 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *