(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Kongon presidentinvaalien äänestystulos on johtamassa uuteen kriisiin

Jannika Melkko | 17.01.2019

Vastoin kaikkia odotuksia Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalien voittajaksi julistettiin viime viikolla maan suurimman oppositiopuolueen johtaja Félix Tshisekedi. Toinen opposition ehdokas Martin Fayulu syyttää hallitusta tuloksen väärentämisestä. On todennäköistä, että väistyvä presidentti Joseph Kabila on tehnyt Tshisekedin kanssa sopimuksen ja pysyy näin merkittävänä taustavaikuttajana.

Joulukuun lopussa Kongon demokraattisessa tasavallassa äänestettiin presidentinvaaleissa, joita 18 vuotta maata hallinnut presidentti Joseph Kabila oli pitkittänyt jo kahden vuoden ajan. Vielä hetki ennen vaaleja näytti siltä, että todennäköinen voittaja olisi istuvan presidentin avustuksella entinen sisäministeri Emmanuel Ramazani Shadary. Kabila oli valmistellut luottomiestään presidentinvirkaan jo pitkään. Asiantuntijoiden mukaan Shadaryn tehtävänä olisi ollut johtaa maata Kabilan tapaan seuraavien viiden vuoden ajan, kunnes Kabila saisi taas ryhtyä ehdolle. Kulisseissa vaikuttaa kuitenkin kypsyneen uusi suunnitelma. Lontoon yliopiston alaisen School of Oriental and African Studiesin tutkija Phil Clark vahvistaa, että vaalitulos oli asiantuntijoille valtava yllätys. Clark keskittyy tutkimuksessaan Afrikan suurten järvien alueen politiikkaan.

”En usko, että kukaan odotti tällaista lopputulosta – ei Kongossa eikä kansainvälisestikään. Suurin osa uskoi hallituksen viivyttelevän vaalituloksen julkistamista, jotta se voisi peukaloida tulosta oman ehdokkaansa Shadaryn hyväksi. Kukaan ei odottanut hallituksen manipuloivan tulosta oppositioehdokkaan puolesta”, Clark kertoo sähköpostitse.

Clarkin mukaan kaikki viittaa siihen, että hallitus on manipuloinut äänestystulosta: vaalit siirtyivät viikolla eteenpäin vain muutama päivä ennen aiottua äänestyshetkeä, internet-yhteydet katkaistiin ja kriittiset mediat pyrittiin hiljentämään. Lisäksi moni äänestyspaikka avautui myöhässä ja sulki ovensa liian aikaisin. Kolmessa suurimmassa oppositiota kannattavassa kaupungissa äänestäminen kiellettiin kokonaan väkivaltaisuuksien ja ebola-epidemian vuoksi. Näissä kaupungeissa asukkaat äänestävät vasta maaliskuussa.

Koska hallituksen sekaantuminen vaaleihin vaikuttaa selvältä, Tshisekedin voitto Shadaryn sijaan oli yllätys. Clarkin mielestä ei ole epäilystäkään, että Kabila vaihtoi taktiikkaansa vaalien alla. Shadary oli maassa niin epäsuosittu, ettei hänen voittonsa olisi ollut millään tavalla mahdollinen. Kabila käänsi katseensa Tshisekediin, jota Clark kuvaa Fayulua heikommaksi presidenttiehdokkaaksi. Vuosikymmeniä Euroopassa asuneella Tshisekedillä ei ole vahvaa jalansijaa Kongossa eikä ikonisena oppositiojohtajana mainetta niittäneen isänsä Étienne Tshisekedin karismaa. The Guardianin kirjeenvaihtajan Jason Burken mukaan Tshisekedin ja Kabilan liitosta kielii sekin, että Fayulun vaalikampanjaa häirittiin merkittävästi enemmän kuin Tshisekedin. Lisäksi kampanjansa kärkevästi aloittaneen Tshisekedin hallituksen vastainen retoriikka lieveni vaalien lähestyessä.

Sekä Tshisekedi että Kabila kiistävät solmineensa yhteisen sopimuksen, vaikka moni uskoo liiton olemassaoloon. Clarkin mukaan kongolaiset spekuloivat liiton syntyneen jo marraskuussa Genevessä, jolloin seitsemän oppositiopuolueen johtajat kokoontuivat valitsemaan Fayulun yhteiseksi ehdokkaakseen. Alun perin kaikki johtajat asettuivat Fayulun taakse, mutta Tshisekedi vetäytyi jo seuraavana päivänä sopimuksesta. Fayulun tukemisen sijaan Tshisekedi päätti jatkaa omaa vaalikampanjaansa.

Edessä räjähdysherkkiä päiviä

Jo päiviä ennen tuloksen julkistamista Kongon katolinen kirkko vihjasi, että Martin Fayulu olisi vaalien todellinen voittaja. Kirkon asettamien 40 000 epävirallisen vaalitarkkailijan raportin mukaan Fayulu voitti ylivoimaisesti ja sai vaaleissa virallisten 34 prosentin sijaan yli 60 prosenttia äänistä. Vastaaviin lukuihin on päätynyt myös talouslehti Financial Times päästyään käsiksi alkuperäisiin äänestystuloksiin. Nimettömänä pysyttelevä lähde vuoti lehdelle tietokannan, joka kattaa 86 prosenttia virallisten äänestyslaitteiden keräämistä äänistä. Luvut kertovat samaa kuin kirkko: tuore presidentti Tshisekedi jäi kymmenien prosenttiyksiköiden päähän Fayulusta.

Fayulu vaatii äänten uudelleenlaskentaa. Samaa peräänkuuluttavat muun muassa Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö (SADC) ja lukuisat Kongon naapurivaltiot, joiden vaikutusvaltaa Fayulu yrittänee hyödyntää saadakseen vaatimuksensa läpi. Ranska, Belgia, Yhdysvallat ja Britannia ovat huolissaan vaalituloksesta, kun taas YK:n turvallisuusneuvosto kehotti tiistaina kaikkia osapuolia kunnioittamaan tulosta rauhan säilyttämiseksi maassa. SADC on kutsunut koolle hätäkokouksen torstaina 17.1. Etiopian Addis Ababassa.

Äänten tarkastuslaskentaa toivoo myös Tshisekedi. Hänen vaatimuksensa kohdistuu tosin samaan aikaan järjestettyjen parlamenttivaalien tulokseen, sillä parlamentin alahuoneen 500 paikasta suurin osa jaettiin nykyiselle hallituskoalitiolle. Tshisekedin puolue UDPS sai paikoista vain 30. Clark epäilee, että Kabilan tarkoituksena on käyttää parlamenttia apunaan tuoreen presidentin painostamiseksi.

Kongolaiset toivoivat kauan kaivatuilta presidentinvaaleilta muutosta, mutta Kabilan jatkaessa Tshisekedin taustalla suuria poliittisia muutoksia tuskin on odotettavissa. Alkuperäisen aikataulun mukaan presidentin on tarkoitus vannoa virkavalansa perjantaina, mikä voi johtaa maassa laajoihin väkivaltaisuuksiin. Toisaalta väkivallan uhka kasvaa myös vaalitulokseen liittyvän epävarmuuden pitkittyessä. Clarkin mukaan ilmassa on jo merkkejä siitä, että Fayulun kannattajat suunnittelevat suuria mielenosoituksia, jotka poliisi ja armeija puolestaan tukahduttavat kovin ottein. “Tämä on erittäin arvaamatonta ja räjähdysherkkää aikaa Kongossa.”


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *