(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: DocPoint tulee, oletko valmis?

Tuomas Lähteenmäki | 26.01.2019

The Ulkopolitistin podcastkuva Docpoint-jaksosta

Vuosi alkaa jälleen dokkareiden merkeissä! Kysyimme ensi viikolla starttaavan DocPoint -festivaalin tulevalta taiteelliselta johtajalta Kati Juurukselta, miltä kuluvan vuoden rosteri näyttää dokumenttiohjaajan silmin?

Dokumenttielokuvien suosio kasvaa ja tänäkin vuonna Helsingissä järjestettävä DocPoint -festivaali (28.1.-3.2.) tarjoaa erittäin mielenkiintoisen kattauksen uusimpia dokumenttielokuvia.

Kauden ensimmäisessä erikoisjaksossa The Ulkopolitist katsoi kolme festivaalin aikana näytettävää pätkää, joita kaikkia yhdisti vahva yhteiskunnallisen sanoma, yksilön ilmaisunvapaus ja toive paremmasta tulevaisuudesta.

Kuluvan kauden aikana The Ulkopolitist podcast tarrautuu erikoisjaksojen kautta Helsingin yhteiskunnallisiin kulttuuritapahtumiin, joita analysoidaan ulkopoliittisen linssin läpi.

Kipaise siis festarin sivuille, nappaa liput ja lähde viettämään talven kylmintä hetkeä laatu dokumenttien ääressä!

Studiossa vieraana:

Kati Juurus on luonut monipuolisen uran ensin journalismin ja sittemmin dokumenttielokuvan parissa. Juurus on dokumenteissaan tarttunut esimerkiksi pienipalkkaisten naisten asemaan (Siivouspäivä, 2012), kehitysapuprojektien ongelmiin (For Kibera!, 2015) ja moderniin naiskuvaan (Muodonmuutoksia, 2017).

Journalistista uraa Juurus on luonut aiemmin mm. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittajana, sekä Ylen tutkivan journalismin ohjelmassa MOT:ssa. (Lähde)

Dokumentit:

Hale County This Morning, This Evening dokumentoi Alabamalaista afroamerikkalaista yhteisön arkea ja elämää. Kohtaukset ovat intiimejä, mikä saa katsojan tuntemaan olevansa osa ystäväpiiriä jo ensimmäisistä kohtauksista lähtien. (ohj. RaMell Ross, 2018)

Kinshasa Makambo -dokumentissa, pääprotagonisti on reilu kaksikymppinen Ben ja muiden nuorten miesten luotsaama ruohonjuuriliike, joka tuki presidentiksi oppositioehdokas Tshisekediä vuoden 2016 vaaleissa. (Ohj, Dieudo Hamadi, 2018).

What is Democracy? Elokuvassa pohditaan nimensä mukaisesti demokratian merkitystä ja tilaa historiassa ja nyt. Välillä ohjaaja lähestyy demokratiaa sen heikkouksien kautta ja välillä palataan juurille antiikin kreikkaan. (ohj. Astra Taylor, 2019).

 

 

Äänitys: 21.1.2018

Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Johannes Jauhiainen

Edit: Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

The Ulkopolitistin kaikki podcastit löytyvät myös Spotifyista!


Kommentit

Terve Kaisa, Kiva kun kuuntelit jakson! Kutsuimme Katin haastatteluun, koska hänellä on vankka kokemus dokumenttielokuva-alasta ja halusimme myös (dokkarifiilistelijöinä) tutustua festarin tulevaan johtoon. Lisäksi valintaan vaikuttivat aikataulut. Vinkkisi on kuitenkin erinomainen ja jakson olisi varmasti pystynyt toteuttamaan ajattelemallasi tavalla. Laitamme tämän korvan taakse! :) /Tuomas


Heippa! Hyvä ja mielenkiintoinen podcast. Jäin vain ihmettelemään, miksi ette haastatelleet niitä kuraattoreita, jotka itse asiassa valitsivat nämä elokuvat tämän vuoden festivaaliin? Katihan aloittaa työnsä vasta käynnissä olevan DocPointin jälkeen.Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *