(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Mitä tehdään Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien kanssa?

Tuomas Lähteenmäki | 15.06.2019

Viime viikkojen aikana kiperä kysymys Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien palauttamisesta on herättynyt vahvoja tunteita. The Ulkopolitist paneutuu aiheeseen ja pohtii, onko Suomi velvollinen tuomaan heidät takaisin. Jos kyllä, niin miten?

Jaksossa pohditaan naisten ja lasten ajautumisen syitä konfiktialueelle ja kuvaillaan erityisesti Al-Holin leirillä vallitsevaa humanitaarista kriisiä.

Keskeinen kysymys on, miten Suomen tuore hallitus suhtautuu aiheeseen ja minkälaisia haasteita leirillä olevien suomalaisten paluu aiheuttaisi? Ennen kaikkea arvioidaan, onko kyseessä sisäministeri Ohisalon ensimmäinen koetinkivi vai onko aihe kenties saanut mediassa liian suuret mittasuhteet.

Studiossa vieraana:

Eeva Elfving on Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava ja sosiaalityöntekijä, YTM, joka tutkii pakkomuuttoilmiöihin, kulttuuriin ja etnisyyteen liittyviä ennakkoluuloja suomalaisessa sosiaalipalvelujärjestelmässä. Eeva on työskennellyt aiemmin lastensuojelussa ja vastaanottokeskuksessa.

Jani Leino on humanitaarisen oikeuden, eli kansainvälisten sodan oikeussääntöjen asiantuntija Suomen Punaisesta Rististä. Jani on ennen Punaista Ristiä tutkinut terrorismiin ja kansalliseen turvallisuuteen liittyviä oikeudellisia kysymyksiä niin Suomessa (Helsingin yliopiston Erik Castrén Instituutti, Tausta työtä Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutissa Martin Scheininille kun oli YK erityisraportoija) kuin Yhdysvalloissa (Columbia Law School), jossa hän teki LLM tutkinnon vuosina 2003-2004.

Juha Saarinen on jihadistiseen liikehdintään erikoistunut väitöskirjatutkija. Saarisen väitöskirja käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana.

Äänitys: 11.6.2019

Juontaja: Tuomas Lähteenmäki

Editointi: Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *