(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Perun poliittinen kriisi osoittaa, miten vaikeaa korruption kitkeminen on

Kukka-Maria Ahokas | 07.10.2019

Kommenttikuva Kukka-Maria AhokasKorruption vastaisia uudistuksia tehnyt Perun presidentti Martín Vizcarra hajotti kongressin, ja vastalauseena korruptiota suojeleva kongressi erotti hänet. Itsevaltaisen Alberto Fujimorin perintö kummittelee taustalla.

Peru joutui viime viikon maanantaina erikoiseen tilanteeseen, kun presidentti Martín Vizcarra hajotti kongressin, minkä jälkeen oppositioenemmistöinen kongressi erotti hänet. Kongressiedustajat eivät suostuneet poistumaan istuntosalista ja nimittivät Vizcarran tilalle varapresidentti Mercedes Aráozin, joka kuitenkin erosi pian tämän jälkeen. 

Käynnissä oleva valtataistelu kongressin ja presidentin välillä johtuu korruptiosta, ja tarkemmin sanottuna sen kitkemisyrityksistä. Vizcarra on pyrkinyt helpottamaan korruptiotutkintaa ja parantamaan oikeuslaitoksen riippumattomuutta, esimerkiksi tuomarinimitysten läpinäkyvyyttä. Hänen kannustimenaan on Brasiliassa vuonna 2014 alkanut korruptiotutkinta, josta myös The Ulkopolitist kertoi. Oppositiopuolue Fuerza Popular, jolla on kongressissa enemmistö, on viime vuosina systemaattisesti vastustanut korruptionvastaisia uudistuksia. Populistista oikeistopuoluetta syytetään parlamentaarisen enemmistön väärinkäyttämisestä, kun se on yrittänyt saada perustuslakituomioistuimen hallintaansa.

Populistinen fujimoristipuolue haluaa estää korruptiotutkinnat. Klikkaa twiitataksesi!

Puolueen historiasta on löydettävissä vain huonoja esimerkkejä demokratian kunnioittamisesta. Sen perustaja, Perun entinen presidentti Alberto Fujimori on yksi maailman kaikkien aikojen korruptoituneimmista presidenteistä. Fujimori teki 1990-luvulla oikeistolaisen vallankaappauksen ja hallitsi maata itsevaltaisesti lähes vuosikymmenen ajan. Hänet tuomittiin lisäksi ihmisoikeusrikoksista. 

Oikeuslaitoksen korruptoituneisuus on Fujimorin perintöä. Hänen tyttärensä Keiko Fujimori on puolueen nykyinen johtohahmo, joka odottaa rahanpesuoikeudenkäyntiä tutkintavankeudessa. Keikoa syytetään yrityksistä manipuloida demokraattisia instituutioita omaksi hyödykseen samalla tavoin kuin hänen isänsä pari vuosikymmentä aiemmin. Korruptoituneiden poliitikkojen valtakausi on kuitenkin menossa ohi. Keiko Fujimorilla ei ole enää kansan tukea, eikä hän olisi suosittu presidenttiehdokas. Hänen lisäkseen muutkin entiset elossa olevat presidentit joutuvat vastaamaan syytteisiin lahjusten ottamisesta.

Perun oikeuslaitoksen korruptoituneisuus on Alberto Fujimorin perintöä. Klikkaa twiitataksesi!

Nyt Vizcarralta vaaditaan rautaisia hermoja. Hänen määräämänsä kongressin hajottaminen pysyy voimassa. Toimitushallituksen tyyppinen ”pieni komissio” pyörittää hallintoa tammikuun vaaleihin saakka. Toimielimessä istuu poliitikkoja kaikista puolueista, ja myös fujimoristit ovat edustettuina. Vizcarran haasteena on pitää se järjestyksessä tammikuun vaaleihin saakka.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *