(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Kytevä Kashmir

Tuomas Lähteenmäki | 02.11.2019

Mistä Kashmirin konfliktissa on kysymys ja kuinka se vaikuttaa Pakistanin ja Intian suhteisiin?

Intian ja Pakistanin rajalla sijaitsevassa Kashmirissa toistuvat konfliktit ja terrorismi ovat vuosikymmenten aikana muodostuneet enemmän säännöksi kuin poikkeukseksi. Tällä hetkellä Kashmirin muusta Intiasta erottava piirre on sen muslimienemmistö – mutta alue on myös geopoliittisesti strateginen.

Intian hindunationalistinen pääministeri Narendra Modi poisti Kashmirin osavaltiostatuksen ja erioikeudet elokuussa 2019. Vastauksena päätöksestä Kashmirissa leimahti väkivalta, jota Delhi on pyrkinyt pitämään kurissa muun muassa katkaisemalla puhelinverkot ja internetin alueella. Tilanteesta ei tiedetä kaikkea, sillä median ja muiden ulkopuolisten pääsy alueelle on rajattu.

Modi on käyttänyt taloutta ja arvopolitiikkaa hyväkseen betonoidessaan valtaansa toisella pääministerikaudellaan. Hän on myös taitava diplomaatti, joka pitää huolen siitä, että Etelä-Aasian jätin pikkusisarukset mukautuvat maan toimintaan. 

Modin mukaan Kashmirin tilanne on ennen kaikkea sisäpoliittinen kysymys. Toisaalta Kashmir on ollut vuosikymmenet jopa poikkeuksellisen kahdenvälinen konflikti Pakistanin ja Intian välillä. Lisäksi on sanottu, että kriisiin liittyy jo sellaisia ihmisoikeusrikkomuksia, joiden vuoksi kansainvälisen yhteisön tulisi puuttua tilanteeseen.

Vieraina studiossa:

Tommi Nieminen on Helsingin sanomien toimittaja, sekä lehden entinen Etelä-Aasian kirjeenvaihtaja. Hän on julkaissut reportaasi- ja tietokirjan ”Vastaus on Intia”. 

Gurmann Saini on The Ulkopolitistin viestintätiimin jäsen, järjestötoimija ja yrittäjä. Saini toimii tällä hetkellä Eurooppanuorten varapuheenjohtajana sekä Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestön hallituksessa. Hänet voi nähdä usein keskustelemassa mm. Intian politiikasta.

Äänitys: 22.10.2019

Juontajat: Annastina Haapasaari & Tuomas Lähteenmäki

Editointi: Petri Vanhanen

Jingle: Anni Mattila


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *