(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Europolitist podcast – Uuden komission ensiaskeleet

Tuomas Lähteenmäki | 05.12.2019

Minkälaisia haasteita von der Leyenin komissio kohtaa vai elääkö se autuaasti Brysselin kuplassa? 

Euroopan parlamentti äänesti keskustaoikeisto EPP-ryhmän Ursula von der Leyenin komission luottamuksesta marraskuun lopulla. Pitkään kestäneet parlamentin valiokuntien kuulemiset toivat jännittävän mausteensa EU-politiikkaa seuraavien syksyyn.

Uusi komissio hyväksyttiin lopulta äänin 461 puolesta, 157 vastaan ja 89 tyhjää.  Viisivuotiskauden alussa keskeinen kysymys onkin, miten komissio kykenee toimeenpanemaan uutta kunnianhimoista työohjelmaa ja tavoitteita esimerkiksi ilmastonmuutoksen saralla.

Uusimmassa jaksossa Europolitist pureutuu komission edessä oleviin haasteisiin ja pohtii, ovatko von der Leyenin tavoitteet ylipäätään realistisia? Arvioimme myös komissaari Jutta Urpilaisen kansainvälisiin kumppanuuksiin painottuvan salkun sisältöä ja etsimme vastausta siihen, vaivaako EU:ta edelleen demokratiavajeen varjo?

Vieraina:

Silvia Modig on Vasemmistoliiton europarlamentaarikko ja kaupunginvaltuutettu, joka toimi kaksi kautta kansanedustajana ennen nykyistä tehtäväänsä. Europarlamentissa hän on ympäristövaliokunta ENVI:n varsinainen jäsen sekä naisten oikeuksiin ja tasa-arvoon keskittyvän FEMM-valiokunnan varajäsen. Ennen poliittista uraansa Modig työskenteli tv- ja radiotoimittajana.

Antti Peltomäki on komission Suomen-edustuston päällikkö. Peltomäellä on yli 12 vuoden kokemus Euroopan komission palveluksessa erilaisissa johtotehtävissä.

Europolitist-podcastista:

Europolitist on toteutettu yhteistyönä The Ulkopolitistin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa. Jaksojen aiheina ovat Euroopan unionin syksyn 2019 polttavimmat kysymykset. Niitä ovat muun muassa brexit, ilmastonmuutos, maahanmuutto ja EU:n rooli suurvaltojen puristuksissa.

Kahdeksan osaisessa ohjelmassa vierailee yhteiskunnallisia vaikuttajia, asiantuntijoita sekä europarlamentaarikkoja. Jaksoja toimittavat Tuomas Lähteenmäki, Annastina Haapasaari ja Anna Saraste. Taustatoimittajina ja leikkauspöydällä työskentelevät Tapio Pellinen sekä Petri Vanhanen. 

Äänitys: 22.11.2019

Juontaja: Tuomas Lähteenmäki

Editointi: Petri Vanhanen

Äänituotanto: Petri Vanhanen

 

 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *