(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Viekö Suomi aseita konfliktialueille?

Kirjoittajan henkilökuva
Tuomas Lähteenmäki | 30.05.2020

Suomi vei aseita ja muita puolustustarvikkeita vuonna 2018 hieman yli 205 miljoonalla eurolla maailmalle. Päätyvätkö puolustustarvikkeet myös konfliktialueille?

Uusimmassa The Ulkopolitist podcastissa luodaan katsaus suomalaiseen puolustustarvikevientiin. Jaksossa nostetaan esiin teollisuuden alan keskeisiä toimijoita ja arvioidaan Suomen roolia globaalissa ase- ja puolustustarvikekaupassa. Kuinka paljon viemme aseita ja mihin maihin erityisesti?

On tärkeä huomata, että rauhan ja ihmisoikeuksien edistäminen on Suomen ulkopolitiikan julkilausuttu tavoite. Kotimaiset rauhanjärjestöt ovat toistuvasti vedonneet poliittisiin päättäjiin, jotta puolustustarvikelupien myöntäminen viennille ihmisoikeuksia rikkoviin ja sodassa oleviin valtioihin loppuisi.

Studiossa puolustustarvikeviennin kiperiä kysymyksiä avaa:

Kari Paasonen, toiminnanjohtajan sijainen, SaferGlobe. SaferGlobe on riippumaton rauhan ja turvallisuuden ajatushautomo, joka tekee korkeatasoista ja käytännönläheistä tutkimusta ja tarjoaa asiantuntijapalveluita.

Mikko Räkköläinen on kansainvälisen politiikan jatko-opiskelija Tampereen yliopistossa. Hän on valmistunut maisteriksi Lapin yliopistossa ja työskennellyt myös Ulkoministeriössä Asevalvonnan yksikössä. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat kaupalliset ja ei-valtiolliset toimijat aseellisissa konflikteissa, hallintoon liittyvä vallankäyttö, emergentit teknologiat sekä sodankäynnin muutos.

Lue lisäksi tutkija Mikko Räkköläisen kirjoittama analyysi Suomen puolustustarvikeviennistä: https://ulkopolitist.fi/2020/05/03/suomalainen-puolustustarvikevienti-tasapainoilee-humanitaaristen-taloudellisten-ja-maanpuolustuksellisten-kysymysten-aarella/

Äänitys: 12.5.2020
Juontaja: Tuomas Lähteenmäki
Editointi: Petri Vanhanen
Jingle: Anni Mattila
Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *