(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Varastetut vaalit synnyttivät kansalaisyhteiskunnan Valko-Venäjälle

Kirjoittajan henkilökuva
Annastina Haapasaari | 19.09.2020

Ulkopolitist · Varastetut vaalit synnyttivät kansalaisyhteiskunnan Valko-Venäjälle

Tyytymättömyys presidentinvaalin lopputulokseen on saanut aikaan ennennäkemättömän kansalaisyhteiskunnan nousun Valko-Venäjällä.

Mielenosoitukset Minskissä ovat keränneet kerralla kaduille yli 100 000 ihmistä, ja protesteista on jo muodostunut viikoittainen tapa. Valtio on vastannut kansalaisyhteiskunnan nousuun väkivallalla, jonka muodot ovat olleet erityisen rajuja kohdistuessaan uuden opposition koordinaationeuvoston johtohahmoihin.

Lähes kolme vuosikymmentä vallassa ollut presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole ilmaissut olevansa protestoinnista huolissaan, vaikka onkin nähtävissä, että hänen valtansa legitimiteetti on aikaisemmasta yhä heikentynyt. Venäjän presidentti Putin on toistaiseksi ilmaissut tukensa nykyiselle presidentille.

Syksyn 2020 toisessa podcast-jaksossa paneudutaan Valko-Venäjän protestiaaltoon, alueen demokratiakehitykseen sekä Venäjän toimiin lähinaapureidensa politiikan, talouden ja kulttuurin areenoilla.

Jakso on äänitetty etäyhteyden kautta.

Vieraina jaksossa:

Jussi Niemeläinen on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja. Aiemmin hän on ollut muun muassa lehden ulkomaantoimituksen esimies sekä toiminut kirjeenvaihtajana Moskovassa 2010-2014 sekä Riiassa 2017.

Tuukka Tuomasjukka on tasa-arvokysymyksiin ja itäiseen Keski-Eurooppaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän on asunut ja työskennellyt Romaniassa, ja seuraa työssään aktiivisesti myös Unkaria ja Puolaa. Tällä hetkellä Tuomasjukka työstää tietokirjaa Romanian nyky-yhteiskunnasta.

Äänitys: 16.9.2020

Juontaja: Annastina Haapasaari

Editointi: Petri Vanhanen

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *