Podcast: Urheilun politiikkaa määrittää uusi pelin henki

Ulkopolitist · Urheilun politiikkaa määrittää uusi pelin henki

Urheilu on poliittisen pelikentän jatke, jossa ihmisoikeusloukkauksista saa nyt punaisen kortin. 

Urheilun politiikka puhuttaa urheilukentillä ja kotikatsomoissa. Keskustelua ovat herättäneet muun muassa kansainväliset urheilukisat ja niiden ihmisoikeuksia polkevat isäntämaat, kuten Valko-Venäjä, Kiina ja Qatar. 

Viime aikoina eri maiden poliittiset tilanteet ovat kirittäneet urheilutoimijoita myös tekoihin, kuten kisojen perumiseen ja urheilutapahtumista jättäytymiseen. Onko yhteiskuntaa mahdollista muuttaa urheilukentiltä käsin? Entä pitäisikö urheilun politiikka nostaa näkyvämmin keskusteluun Suomessa?

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Reetta Meriläinen on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, joka on tehnyt vuosikymmenten mittaisen uran urheilutoimittajana. Tällä hetkellä Meriläinen kommentoi urheilumaailman tapahtumia panelistina Ylen Aamu-tv:n Jälkihiki-ohjelmassa.

Kati Lehtonen on Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likesin erikoistutkija, liikunnan yhteiskuntatieteistä väitellyt tohtori ja entinen olympiatason maastohiihtäjä. Lehtosen tutkimusalueisiin lukeutuvat  liikunta- ja urheilujärjestelmän rakenteet ja verkostot, liikuntahallinto ja -politiikka sekä liikunnan kansalaistoiminta.

Riku Riski on jalkapalloilija, joka pelaa hyökkääjänä Veikkausliigan HJK:ssa. Hän on kuulunut Suomen maajoukkueeseen MM-karsinnoissa vuosina 2012–2013 ja EM-karsinnoissa vuosina 2014–2015. Vuonna 2019 Riski kieltäytyi osallistumasta maajoukkueen mukana Qatarin harjoitusleirille maan ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Äänitys: 4.5.2021, Riku Riskin haastattelu äänitetty 3.5.2021.

Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Anni Lindgren

Editointi: Petri Vanhanen

Kuva: Rio Gandara / HS

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *