Podcast: Hyvä, paha govcoin – mistä kansallisissa digivaluutoissa on kyse?

Lohkoketjuihin perustuvien kryptovaluuttojen rinnalle on noussut uusi ilmiö: “govcoinit” eli valtioiden omat digivaluutat. Mitä se merkitsee, ja onko ilmiöllä itse asiassa paljoakaan tekemistä kohuttujen kryptojen kanssa?

Kiinassa digiyuanin käyttöä ollaan jo aloittelemassa. Myös muita kansallisia digivaluuttoja on putkahtanut esiin eri puolilla maailmaa, ja loppujenkin keskuspankkien on vähintään tutkittava digivaluuttojen mahdollisuuksia pysyäkseen pelissä mukana. 

Millaisia vaikutuksia valtiollisen digivaluutan käyttöönotolla voi olla kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla, tai voiko se vahvistaa jopa valtion geopoliittista vaikutusvaltaa? Entä mitä muutos tarkoittaa maiden omille kansalaisille sääntelyn ja kontrollin näkökulmasta?

The Ulkopolitistin uusimmassa podcastissa perehdytään virtuaalivarojen trendeihin ja heikkoihin signaaleihin kansainvälisen politiikan kehyksessä.

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Aleksi Grym on neuvonantaja Suomen Pankissa. Hänen vastuualueellaan siellä ovat rahoitusmarkkinoiden uudet ilmiöt ja innovaatiot, erityisesti maksamisen ja markkinainfrastruktuurien alueella. Aleksi on urallaan aiemmin ollut mm. teknologiayrittäjä sekä liikkeenjohdon konsultti Lontoossa ja Helsingissä.

Miki Kuusinen toimii finanssineuvoksena valtiovarainministeriössä. Hän seuraa työkseen rahoitusmarkkinoiden uusia teknologioita ja tutkiskelee digitaalista varallisuusoikeutta. 

___

Äänitys: 9.6.2021

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren

Editointi: Petri Vanhanen

Kuva: Rio Gandara / HS

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *