Podcast: Seurasitko näitä? Listasimme kevään kiinnostavimmat ulkopolitiikan puheenaiheet

The Ulkopolitist -podcastin kauden päätösjakso summaa kevään tärkeimmät kansainvälispoliittiset tapahtumat ja kehityskulut sekä raottaa jo verhoa ensi syksyyn.

Keväällä 2021 koronapandemiaa alettiin taltuttaa ympäri maailmaa, mutta sen vaikutukset näkyvät vielä pitkään. Valtiojohtajat ovat suhtautuneet pandemiaan eri tavoin, monin paikoin kohtalokkain seurauksin, eivätkä globaalit vaikutukset ole jakautuneet tasaisesti eri alueiden välillä.

Suurvaltapolitiikan näkökulmasta tarkasteltuna vuosi alkoi merkittävällä vallanvaihdoksella, kun presidentti Joe Bidenin virkaanastujaiset pidettiin Capitol Hillillä. Kiinan kommunistinen puolue puolestaan juhlii heinäkuussa 100-vuotispäiväänsä, joka on maalle näytön paikka paitsi maan sisällä, myös ulospäin. Kevättä värittikin Yhdysvaltojen hallinnon ulkopolitiikka suhteessa Kiinaan.

Huomiota keräsivät myös Venäjän toimet Itä-Ukrainan alueella, jälleen kärjistynyt Israel-Palestiina -tilanne sekä Myanmarin vallankaappaus. Myös Turkin oireileva sisä- ja talouspoliittinen tilanne on herättänyt keskustelua.

Alueellisten ilmiöiden lisäksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon teemat eivät ole kadonneet agendalta. Uusia ratkaisuja haetaan myös yritysten kasvavan vallan ja verotuksen sääntelyyn valtioiden taholta.

Näitä ja monia muita kiinnostavia kevään tapahtumia analysoimassa:

Heta Hassinen STT:n Brysselin-kirjeenvaihtaja. Hän kirjoittaa uutisia EU-instituutioiden ja sotilasliitto Naton toimista sekä seuraa laajemmassa mittakaavassa eurooppalaista uutiskenttää. The Ulkopolitistissa hän toimii konfliktit ja turvallisuus -toimituksen toimitussihteerinä.

Sanna Raita-aho on STT:n toimittaja, joka seuraa etenkin ulkomaan aiheita. Hän on toiminut Ylen toimittajana Turkissa ja tehnyt freelance-toimittajan töitä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Raita-aho on valmistunut rauhan- ja konfliktintutkimuksen maisteriksi.

Janne Soisalon-Soininen on Kauppalehden ja Talouselämän uutispäällikkö, siirryn syksyllä Yhdysvaltoiehin, New Yorkin kirjeenvaihtajaksi. Mukana ulkopolitistissa vuodesta 2016, mutta viimeisen runsaan vuoden aikana vähemmillä vastuilla

The Ulkopolitist -podcast palaa jälleen syyskuun alussa. 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *