Ulkoistuksista tehokkuutta ja bisneksistä kulisseja – Millainen on yksityisten turvallisuusalan yritysten rooli sodissa?

Ulkopolitist · Ulkoistuksista tehokkuutta ja bisneksistä kulisseja – millaista on laillinen sotabisnes?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostattanut jälleen keskustelua yksityisten sotilas- ja turvallisuusalan yritysten roolista sodankäynnissä.

Kansainvälisissä sopimuksissa varsinaisilla palkkasotureilla on rikollisen asema, mutta käytännössä sodissa hyödynnetään laajaa kirjoa ei-valtiollisten, kaupallisten turvallisuusalan yritysten palveluita. Mitä ovat nykyaikaiset yksityiset sotilas- ja turvallisuuspalvelut ja millainen niiden rooli on Ukrainan sodassa?

Erityisen suurta huomiota on saanut pahamaineinen venäläinen Wagner-ryhmä, jonka sotilaiden on raportoitu taistelevan myös Ukrainassa. Mitä ryhmästä tiedetään ja mikä merkitys sillä on Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisten tavoitteiden ajamisessa?

Asiantuntijavieraana jaksossa:

Mikko Räkköläinen tutkii Tampereen yliopiston väitöskirjassaan kaupallisia turvallisuus- ja sotilasalan yrityksiä. Hän on myös The Ulkopolitistin Konfliktit ja turvallisuus -toimituksen kirjoittaja.

___

Äänitys: 12.4.2022

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Leonard Wilhelmus

Editointi: Anni Lindgren

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *