Ilmastonmuutos moninkertaistaa humanitaarisen avun tarpeen


Ulkopolitist · The Europolitist: Ilmastonmuutos moninkertaistaa humanitaarisen avun tarpeen

Millaisia lisähaasteita ilmastonmuutos, ympäristöongelmat ja tarve kestävyydelle tuovat humanitaariseen avustustyöhön?

Ilmastokriisin vaikutukset tuntuvat jo nyt ja erityisen kriittisesti siellä, missä humanitaarista apua tarvitaan kaikkein eniten. Näillä, usein valmiiksi konflikteista ja köyhyydestä kärsivillä alueilla hätää pahentavat sään ääri-ilmiöt, kuten lumimyrskyt ja poikkeuksellinen kuivuus. 

Konkreettisesti äärimmäiset sääolosuhteet voivat tarkoittaa esimerkiksi puhtaan veden jakelun katkeamista, viljellyn sadon menettämistä ja toimeentulon loppumista. Tällöin humanitaarinen apu on välttämätöntä perustarpeiden turvaamiseksi.

Toisaalta vaatimukset ekologiselle kestävyydelle on otettava humanitaarisissa operaatioissa ja infrastruktuurihankkeissa huomioon jo alusta saakka.

Jakso julkaistaan Maan päivän (22.4.) kunniaksi yhteistyössä Euroopan unionin humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston kanssa.

 

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Petra Pereyra työskentelee viestintäyksikön päällikkönä EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosastolla Euroopan komissiossa.

Pekka Reinikainen on Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen vaikuttamistyön ja viestinnän asiantuntija.

Lisäksi jaksossa kuullaan CARE-avustusjärjestön maajohtajan Jolien Veldwijkin sekä OXFAMin ohjelma-asiantuntija Salwa Almehdin inserttihaastattelut humanitaarisen avun kenttätyön parista Syyriasta.

___

Äänitys: 19.4.2022

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Leonard Wilhelmus

Editointi: Leonard Wilhelmus

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.