The Joulupolitist – käsittelyssä ulkopolitiikan vuosi 2022

Tekstiartikkelin kuva. Microphone macro vertical detail
Ulkopolitist · The Joulupolitist – Käsittelyssä ulkopolitiikan vuosi 2022

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Iranin veriset protestit, Kiinan ja Taiwanin jännitteet sekä ihmisoikeusloukkauksien ja korruptiosyytteiden tahraamat jalkapallon MM-kisat Qatarissa. Välillä vuosi 2022 tuntui ulko- ja turvallisuuspoliittisesti etenevän kriisistä kriisiin – mitä kaikkea oikeastaan tapahtui? 

Helmikuussa alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on ollut merkittävin muutos Euroopan turvallisuusympäristössä vuosikymmeniin. Silti paljon muutakin tapahtui ulko- ja turvallisuuspolitiikassa: vallanvaihdoksia, mielenosoituksia, ilmastokriisin ja pandemian puintia huippukokouksissa ympäri maailmaa. 

Viimeistään nyt suurvaltapolitiikka on palannut maailmannäyttämölle Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän pelinappuloiden voimin. Malliesimerkit populistisista johtajista, kuten Donald Trump, Jair Bolsonaro ja Boris Johnson, joutuivat jättämään pestinsä ainakin toistaiseksi samalla, kun nuoret naisjohtajat nousevat vallankahvaan ympäri maailmaa. Onko kyseessä sattuma vai merkki laajemmasta muutoksesta? 

Vuoden viimeinen podcast-jakso tarkastelee kuluneen vuoden ulko- ja turvallisuuspoliittisia tapahtumia. Samalla jaetaan palkintoja vuoden muistettavimmille henkilöille ja tapahtumille. Jakson myötä podcast toivottaa hyvää joulunaikaa ja uutta vuotta – palaamme mikrofonien ääreen vuodenvaihteen jälkeen!

Äänitys: 13.12.2022
Juontajat: Anni Lindgren, Annastina Haapasaari, Sofia Blanco Sequeiros ja Sasu
Editointi: Anni Lindgren
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa.
Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

Lue myös