Podcast: Mitä Nigerissä tapahtuu? Sahelin alue kansainvälisen politiikan polttopisteessä
Jalmari Sarla, Sofia Blanco Sequeiros | 23.09.2023
Länsi-Afrikassa on viime vuosina nähty lukuisia vallankaappauksia, viimeiseksi Nigerissä ja Gabonissa. Sahelin alueen tilanne avaa näkymiä Länsi-Afrikan tulevaisuuteen niin demokratian ja kansalaisoikeuksien, kansainvälisen turvallisuuden kuin ilmastokriisinkin kannalta.
Länsi-Afrikan Nigerissä nähtiin heinäkuussa vallankaappaus, kun demokraattisesti valitun presidentin Mohamed Bazoumin pidätti hänen oma vartiokaartinsa. Kaksi päivää myöhemmin “Kotimaan turvallisuuden kansallinen neuvosto” kertoi, että maata johtaa kenraali ja presidentin vartiokaartin entinen päällikkö Abdourahamane Tchiani.
Uudessa podcast-jaksossa keskustellaan Nigerin vallankaappauksesta. Sahelin eli Saharan eteläpuolelle jäävän maantieteellisen vyöhykkeen kymmenet miljoonat asukkaat elävät arkeaan koloniaalisen perinnön, erilaisten ääriryhmien ja geopoliittisten jännitteiden keskellä. Viime vuosina Sahel on saanut kansainvälistä näkyvyyttä lukuisten alueella tapahtuneiden vallankaappausten vuoksi. Myös ilmastokriisi kurittaa Sahelia yhä enemmän.
Miksi Nigerissä tapahtui vallankaappaus ja miten se suhteutuu muihin epävakauksiin Sahelin alueella? Millaisten kysymysten parissa Länsi-Afrikan maat painivat juuri nyt?
Asiantuntijavieraana:
Kirsi Henriksson on Kriisinhallintakeskus CMC:n johtaja ja Sahelin alueen asiantuntija.
Äänitys: 14.9.2023
Juontajat: Sofia Blanco Sequeiros ja Jalmari Sarla
Editointi: Pauliina Saloranta
Jingle: Jantso Jokelin
Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.