Podcast: Suhtautuminen Israelin ja Palestiinan tilanteeseen syö lännen uskottavuutta ja uskoa itseensä

Tekstiartikkelin kuva.
Ulkopolitist · Suhtautuminen Israelin ja Palestiinan tilanteeseen syö lännen uskottavuutta ja uskoa itseensä

Lokakuun alussa maailman huomio kiinnittyi jälleen Lähi-itään Hamasin hyökättyä raa’asti israelilaisiin sotilas- ja siviilikohteisiin.

Vastareaktiona Israel iski pian voimalla Gazan kaistalle. Syytökset sotarikoksista ja jopa kansanmurhasta seurasivat nopeasti tuhojen Gazan alueella noustessa moninkertaisiksi Hamasin iskuihin verrattuna.

Joukko läntisiä maita, Suomi niiden joukossa, äänesti tyhjää, kun päätöslauselma tulitauosta tuotiin YK:ssa pöydälle lokakuun lopulla. Syyksi todettiin, ettei päätöslauselmassa erikseen tuomittu Hamasin toimia.

Länsimaiden reaktioita on kuvattu kaksinaismoralistisiksi ja kritisoitu monilta tahoilta. Passiivisuus ja heikko tuki Palestiinan siviiliväestöä kohtaan on herättänyt voimakasta kritiikkiä myös länsimaiden kansalaisyhteiskunnassa.

Miten asetelma näyttäytyy globaalin etelän näkökulmasta? Entä kuinka Israelin ja Palestiinan tilanne vauhdittaa käynnissä olevaa maailmanjärjestyksen murrosta?

Vieraina jaksossa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sekä Suomen ylioppilaskuntien liiton kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija Yuri Birjulin.

Äänitys: 1.12.2023

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Olli Puumalainen

Editointi: Olli Puumalainen

Jingle: Jantso Jokelin

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

Lue myös