Miten maailma ruokitaan ilmastonmuutoksen aikakaudella?
Olli Puumalainen | 12.04.2025

Ympäri maailmaa muuttuvat ekosysteemit, lähiruokana kasvatetut suomalaiset härkäpavut ja kellon ympäri auki pysyvässä Primassa ruokaostoksiaan shoppailevat podcast-juontajat ovat kaikki osa ruokajärjestelmää.
Ruokajärjestelmä kuvaa ruoan tuotannon ja kulutuksen maailmanlaajuista kokonaisuutta. Kyse on nimensä mukaisesti järjestelmästä, johon kaikki ihmiset maailmassa kytkeytyvät.
Samalla ruoka ja sen tuotanto ovat ilmastonmuutoksen ydinkysymyksiä. Ilmastonmuutos on jo muuttanut ruokajärjestelmää: yhtäällä ilmastonmuutos lisää kuivuutta, toisaalla kylmyyttä. Jossain viljelyala kutistuu, toisaalla kasvukausi pitenee. Ilmastonmuutos vaikuttaa paitsi siihen, mitä ihmiset ympäri maailmaa syövät, myös yhteisöjen ja valtioiden vakauteen ja rauhaan.
Uudessa podcast-jaksossa keskustellaan ruoan tulevaisuudesta ilmastonmuutoksen aikakaudella. Ruokajärjestelmän muuttaminen on yksi keinoista hidastaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja sopeutua niihin. Eri arvioiden mukaan ruokajärjestelmä tuottaa jopa kolmasosan maailmanlaajuisista kasvihuonepäästöistä. Onko avain fossiilisista polttoaineista luopuminen? Entä kuuluuko Suomi ilmastonmuutoksen voittajiin?
Vieraina jaksossa:
Vilma Sandström on tutkimuskoordinaattori Helsingin yliopistolla.
Ville Lähde on tutkija BIOS-tutkimusyksikössä.
Äänitys: 10.4.2025
Juontajat: Olli Puumalainen
Editointi: Pauliina Saloranta
Jingle: Jantso Jokelin
Jakso äänitettiin Fortress Soundworksin studiolla. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.