”Länsiliittouman isku ei muuta sodankulkua” – kolme kysymystä Syyriasta
Johannes Jauhiainen | 18.04.2018
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n ja the Ulkopolitistin Syyria-asiantuntija Mikko Patokallio vastaa kolmeen kysymykseen Syyriasta. Haastattelijana Johannes Jauhiainen.
- Länsiliittouma teki hiljattain iskun Syyriaan. Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Mikko Patokallio, mikä muuttui iskun myötä?
Isku ei tule muuttamaan Syyrian sodankulkua. Länsiliittouma toisti vuosi sitten toteutetun iskun, jonka tavoitteena oli viestiä presidentti Bashar al-Assadille, ettei se hyväksy kemiallisten aseiden käyttöä.
Länsiliittouman isku on vienyt huomiota Iranin ja Israelin välisestä mahdollisesta selkkauksesta Syyriassa.
Klikkaa twiitataksesi.
Isku ja sitä ympäröivä keskustelu on myös vienyt huomiota Iranin ja Israelin välisestä mahdollisesta selkkauksesta Syyriassa, joka näyttää entistä todennäköisemmältä. Kumpikaan osapuoli, mukaan lukien Iranin tukema Hizbollah, ei haluisi sotaa. Sille on kuitenkin vahvoja edellytyksiä. Paljon vahvempia kuin esimerkiksi sille, että Yhdysvallat ja Venäjät ajautuisivat Syyriassa aseelliseen konfliktiin.
- Libanon ja Jordania ovat vastaanottaneet suuria määriä syyrialaisia pakolaisia. Kestääkö näiden maiden kantokyky vai tuleeko sota jossain vaiheessa rantautumaan myös näihin maihin?
Syyrian sota on luonut naapurimaille suurta painetta. Lisäksi se on myrkyttänyt monia Lähi-idän maiden suhteita. Mutta varsinainen sota ei tule siirtymään Libanoniin tai Jordaniaan. Heille Syyria on varoittava esimerkki, miten puutteellinen, mutta toimiva yhteiskunta voi ajautua totaaliseen kaaokseen. Ja toki libanonilaiset muistavat myös oman sisällissotansa. Lähi-idässä sota on ennen kaikkia saanut Iranin ja Turkin varpailleen ja lisännyt jännitystä myös Iranin ja Saudi-Arabian välille.
3. Syyrian konfliktista on tullut alueellisten, ei-valtiollisten ryhmien ja globaalien valtojen taistelutanner. Miten tämä vaikuttaa konfliktin ratkaisuun?
Se tekee konfliktin ratkaisemisesta äärimmäisen vaikeaa. Konfliktin pohjalla on sisällissota, mutta sen lisäksi käynnissä on lukuisia prosesseja, joita ohjaavat alueelliset intressit.
Syyriassa on liikkeellä sekä shiialaisia että sunnalaisia jihadistisia liikkeitä, jotka on pakko ottaa huomioon rauhanprosessissa.
Klikkaa twiitataksesi.
Syyriassa on liikkeellä sekä shiialaisia että sunnalaisia jihadistisia liikkeitä. Nämä kaikki on pakko ottaa huomioon. Konfliktin monitasoisuus tekee rauhantekemisen haastavaksi, kuten myös sen, miten konflikti käsitetään ja ymmärretään. Kansainvälinen taso Syyrian konfliktissa saa paljon enemmän huomiota kuin alueellinen tai paikallinen taso, vaikka sen vaikutus konfliktin kulkuun on oikeastaan paljon pienempi.
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.