Podcast: Kiinan valvovan silmän alla
Veera Honkanen | 17.11.2018
Kiinassa on aina kerätty ihmisistä paljon informaatiota. Nyt tavat ovat muuttuneet: pelkästä naapurivalvonnasta on siirrytty hyödyntämään uusia teknologioita.
Kiinassa puolueen ote on tiukentunut Xi Jinpingin astuttua valtaan vuonna 2013.
”Kiina siirtyi totalitaarisesta hallinnosta Maon kuoleman jälkeen lievempään versioon eli totalitarismia kevyempään autoritarismiin, ja siitä on eri vaiheiden kautta kuljettu Xi Jinpingin aikaan. Xin kaudella Kiinassa on palattu kireämmälle linjalle. Vaikuttaa, että Kiinan kohdalla toiveet demokratisoitumisesta voidaan ainakin väliaikaisesti hylätä”, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen sanoo.
”Kiinan kohdalla toiveet demokratisoitumisesta voidaan ainakin väliaikaisesti hylätä.”
Klikkaa twiitataksesi.
Xi on muun muassa luonut uusia kansalaisten valvontaan keskittyviä toimielimiä, ja perustuslaista poistettiin viime keväänä maininta presidentin valtakausien määrästä. Kansalaisjärjestöjen toimivaltuuksia on rajoitettu ja valvontakameroita on joka paikassa. Ylipäänsä kansalaisia voidaan valvoa ja heidän toimintaansa rajoittaa uusilla tavoilla. Xinjiangissa islaminuskoinen uiguurivähemmistö on tarkassa seurannassa.
”Etenkin miehiä on joutunut uudelleenkoulutusleireille, joissa heistä pyritään karistamaan epäisänmaallinen uskonnollisuus ja uskomaan puolueen oppiin. Tavallaan uskonto pyritään korvaamaan Xi Jinpingin ajatuksilla”, Sinkkonen sanoo.
Kiina kehittää valvontaan sopivia teknologioita eteenpäin kovaa vauhtia. Kuka niitä haluaa ostaa ja kenelle niitä annetaan? Miksi kansalaiset eivät välttämättä pidä kameroita ja valvontaa huonona asiana? Miten kulttuurivallankumous liittyy tähän?
Kiina kehittää valvontaan sopivia teknologioitaan eteenpäin kovaa vauhtia. Kuka niitä haluaa ostaa ja kenelle niitä annetaan?
Klikkaa twiitataksesi.
Näistä ja monesta muusta studiossa kertoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen, joka on perehtynyt muun muassa Kiinan ulkopolitiikkaan, autoritaarisiin hallintoihin sekä suurvaltasuhteisiin.
–
Äänitys: 29.10.2018
Juontaja: Veera Honkanen
Edit: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski
Jingle: Anni Mattila
The Ulkopolitistin kaikki podcastit löytyvät täältä.
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.