(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Mitä Myanmarissa tapahtuu?

Veera Honkanen | 02.02.2019

Podcast-kuva Myanmar-jaksoon

Sosiaalisella medialla on ollut merkittävä rooli vihan ja väkivallan lietsomisessa Myanmarin rohinga-vähemmistöä kohtaan.

 

Viime syksynä YK julkaisi raportin, jossa vaaditaan tutkimusta ja syytteitä Myanmarin korkeinta johtoa vastaan kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista. Myanmarin armeijaa syytetään raportissa muun muassa siviileihin kohdistuneesta systemaattisesta väkivallasta, kuten tuhansien rohingojen tappamisesta, joukkoraiskauksista ja rohinga-kylien polttamisesta.

 

Rohingat ovat yksi Myanmarin etnisistä vähemmistöistä, ja The Ulkopolitistissakin on kirjoitettu Myanmarista ja rohingoihin kohdistuvasta vainosta (lue lisää täältä ja täältä). Mutta mikä tilanne on nyt?

 

Millaisen reaktion YK:n raportti herätti ja miten todennäköistä on, että syytteitä koskaan nostettaisiin? Miksi Kiina ja Venäjä kaataisivat yritykset saada päätöslauselmat läpi YK:n turvaneuvostossa?

 

Viime syksynä kirjoitettiin paljon myös Facebookin roolista väkivaltaisuuksissa. Miten Facebook liittyy kansanmurhaan ja miten sosiaalisen median jätti on reagoinut? 

Median käyttö väkivallan ja vihan lietsomisessa ei itse asiassa ole uutta. Voiko Myanmarin tapahtumia verrata esimerkiksi Ruandan kansanmurhaan 1994?

 

Muun muassa näistä asioista studiossa on keskustelemassa The Ulkopolitistin Kaakkois-Aasian asiantuntija Lotta Kivinen, joka on seurannut Myanmarin politiikkaa, demokratisoitumisprosessia ja rohingojen vainoa 15 vuotta.

 

Äänitys: 28.1.2019

Juontaja: Veera Honkanen 

Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

[…] Jos haluat kuulla aiheesta lisää, niin suosittelen kuuntelemaan The Ulkopolitistin Maynmar-jakson.  […]


Lisättävää?

Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.