(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Europolitist podcast LIVE – Kohti tekoälykästä Eurooppaa?

Kirjoittajan henkilökuva
Annastina Haapasaari | 04.04.2020

Europolitist LIVE: Kohti tekoälykästä Eurooppaa? -tilaisuudessa tammikuussa 2020 keskusteltiin tekoälyn tulevaisuudesta Euroopassa ja pohdittiin, onko EU jäämässä globaalin kilpailun jalkoihin. Tallenne Tiedekulmassa pidetystä paneelikeskustelusta on kuunneltavissa nyt podcastina.

Euroopan parlamentilta hyväksynnän saanut von der Leyenin komissio aloitti työnsä joulukuussa. Sen keskeisimpiin tavoitteisiin lukeutuu digitalisaatioon sopeutuminen ja sen hyödyntäminen.

Keskustelu sananvapaudesta, yksityisyydestä ja yksilön itsemääräämisoikeudesta omaan dataan ovat myös puhuttaneet laajasti viime aikoina EU:n jäsenmaissa.

Samalla maailman kymmenestä suurimmasta yrityksestä seitsemän on suuria teknologiajättejä, eikä yksikään niistä ei ole eurooppalainen. Minkälainen politiikka mahdollistaisi uusien innovaatioiden syntymisen Euroopassa tekoälyn saralla?

Tilaisuuden paneelikeskusteluun osallistuivat:

Hanna Hagström toimii Reaktorin tekoälyliiketoiminnan johtajana. Reaktor on kartuttanut yli seitsemän vuoden ajalta kokemusta yli sadasta tekoälyprojekteista lukuisilla eri toimialoilla, ja nykyisin projekteissa on töissä 35 data scientistiä. Reaktorin näkemyksen mukaan liiketoiminnan kehittäminen datan avulla, datainfran jatkuva iteratiivinen kehittäminen, ja koneoppimisen ratkaisut ovat välttämättömiä kulmakiviä tämän päivän ja tulevaisuuden menestyneille liiketoiminnoille. Hanna toimii myös viestinnällisenä edustajana Elements of AI -kurssille ja hänet on nimetty yhdeksi IT-alan vaikuttajista 2019 (Tivi).

Laura Myllymäki on EU-kysymyksiin erikoistunut toimittaja. Hän työskentelee Ulkopoliittisen instituutin ja Ulkopolitiikka-lehden uutis- ja sisältötuottajana. Hiljattain Laura tutki massadatan ja tekoälyn globaaliin hallintaan liittyviä kysymyksiä Ulkopolitiikka-lehdessä.

Jarmo Oikarinen on Euroopan parlamentin Suomen-toimiston päällikkö. Ennen siirtymistään Helsinkiin Jarmo työskenteli Euroopan parlamentissa Brysselissä eri tehtävissä 12 vuoden ajan. Aikaisemmin hän on työskennellyt mm. Tampereen yliopiston ja Suomen Akatemian tutkijana.

Europolitist-podcastista:

Europolitist-podcast, kuten myös Europolitist LIVE: Kohti tekoälykästä Eurooppaa? -tilaisuus, toteutettiin yhteistyönä The Ulkopolitistin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa. Podcast-jaksojen aiheina olivat Euroopan unionin syksyn 2019 polttavimmat kysymykset: muun muassa brexit, ilmastonmuutos, maahanmuutto ja EU:n rooli suurvaltojen puristuksissa.

Kahdeksanosaisessa ohjelmassa vieraili yhteiskunnallisia vaikuttajia, asiantuntijoita sekä europarlamentaarikkoja. Jaksoja toimittivat Tuomas Lähteenmäki, Annastina Haapasaari ja Anna Saraste. Taustatoimittajina ja leikkauspöydällä työskentelivät Tapio Pellinen sekä Petri Vanhanen. 

Äänitys: 23.1.2020

Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari

Editointi: Tapio Pellinen

Äänituotanto: Petri Vanhanen


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *