Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?
Anni Lindgren, Annastina Haapasaari | 14.11.2020
Ilmastokriisi haastaa paitsi tulevaisuuttamme myös demokratian lainalaisuuksia. Lämpenevä ilmasto ja sen tuomat ongelmat ovat saaneet kansalaisyhteiskunnan rivit aktivoitumaan ympäri maailmaa.
Elokapina-liike käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta aseenaan viestiessään ilmastokatastrofista. Liike vaatii hallitusta julistamaan ilmastohätätilan ja ehdottaa kansalaisraatien perustamista ratkaisuksi ilmastonmuutosta käsittelevään päätöksentekoon. Vuonna 2018 perustettu Elokapina on viime aikoina saavuttanut paljon mediatilaa muun muassa kadunvaltausta seuranneesta yhteenotostaan poliisin kanssa.
Podcast-jaksossa keskustellaan nykypäivän demokraattisen järjestelmän vahvuuksista ja heikkouksista sekä pohditaan sitä, millainen tila Suomen nykydemokratiassa on aktivismille. Voiko suora toiminta auttaa tuulettamaan vanhoja rakenteita? Tasa-arvoistaako aktivismi päätöksentekoa, vai onko suoraan toimintaan osallistuminen vain pienen ryhmän “luksusta”?
Vieraana jaksossa:
Anton Keskinen on Elokapina-liikkeen jäsen sekä uskontotieteen ja filosofian opiskelija. Keskinen on kapinassa Suomen valtiota ja sen ilmastopolitiikkaa vastaan.
Julia Jousilahti on demokratian tulevaisuuteen ja uusiin yhteiskunnallisen osallistumisen muotoihin erikoistunut vanhempi asiantuntija Demos Helsinki -ajatushautomossa. Viime aikoina hän on tutkinut erityisesti suomalaisen kansalaisyhteiskunnan muutosta.
—
Äänitys: 10.11.2020
Juontaja: Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren
Editointi: Petri Vanhanen
Jingle: Anni Mattila
Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.