(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?

Ulkopolitist · Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?

Ilmastokriisi haastaa paitsi tulevaisuuttamme myös demokratian lainalaisuuksia. Lämpenevä ilmasto ja sen tuomat ongelmat ovat saaneet kansalaisyhteiskunnan rivit aktivoitumaan ympäri maailmaa.

Elokapina-liike käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta aseenaan viestiessään ilmastokatastrofista. Liike vaatii hallitusta julistamaan ilmastohätätilan ja ehdottaa kansalaisraatien perustamista ratkaisuksi ilmastonmuutosta käsittelevään päätöksentekoon. Vuonna 2018 perustettu Elokapina on viime aikoina saavuttanut paljon mediatilaa muun muassa kadunvaltausta seuranneesta yhteenotostaan poliisin kanssa. 

Podcast-jaksossa keskustellaan nykypäivän demokraattisen järjestelmän vahvuuksista ja heikkouksista sekä pohditaan sitä, millainen tila Suomen nykydemokratiassa on aktivismille. Voiko suora toiminta auttaa tuulettamaan vanhoja rakenteita? Tasa-arvoistaako aktivismi päätöksentekoa, vai onko suoraan toimintaan osallistuminen vain pienen ryhmän “luksusta”?

Vieraana jaksossa:

Anton Keskinen on Elokapina-liikkeen jäsen sekä uskontotieteen ja filosofian opiskelija. Keskinen on kapinassa Suomen valtiota ja sen ilmastopolitiikkaa vastaan. 

Julia Jousilahti on demokratian tulevaisuuteen ja uusiin yhteiskunnallisen osallistumisen muotoihin erikoistunut vanhempi asiantuntija Demos Helsinki -ajatushautomossa. Viime aikoina hän on tutkinut erityisesti suomalaisen kansalaisyhteiskunnan muutosta.

Äänitys: 10.11.2020

Juontaja: Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren

Editointi: Petri Vanhanen

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

[…] tavoittelee suoraa demokratiaa ja pyrkii tavoitteisiinsa kansalaistottelemattomuuden avulla, mikä on herättänyt paljon […]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *